Пиронкова даде всичко от себе си, но Уилямс намери начин да стигне до обрат


Пиронкова даде всичко от себе си, но Уилямс намери начин да стигне до обрат
Снимка: Guliver/GettyImages

21333 0

Цветана Пиронкова  направи и невъзможното и дори беше близо до поднасянето на най-голямата сензация на US Open, но Серина Уилямс, подкрепяна от невероятния ѝ сервис, стигна до пълен обрат и успех с 4:6, 6:3, 6:2 над българката, която остави феноменални впечатления с играта си след повече от 3 години пауза. 

Пиронкова изигра феноменален първи сет, в който не просто не отстъпваше на Уилямс, но я доминираше по почти всеки показател с изключение на сервиса. В почти всяко разиграване тя беше по-увереният тенисист, а гейм №5 се оказа с решаващо значение. Тя получи последователно по една точка за пробив, като при втората регистрира отличен форхенд уинър, за да достигне до пробива. В последствие тя пропусна да стигне до нов пробив, но на свой ред не даде никакви шансове на Уилямс за връщане в сета - 6:4 за представителката на България. 

Вторият сет започна по мечтан начин и Пиронкова проби още в първия си гейм. След това обаче Уилямс вдигна оборотите, изчисти грешките и в същото време прибегна до познатите прийоми с вдигането на децибелите по време на разиграванията и демонстративното поведение при спечелени точки. Серина върна веднага пробива, а след това при 3:4 достигна до пробив на 15 и спечели сета с 6:3, след като реализира цели 9 аса и 12 уинъра. Цвети от своя страна направи два пъти повече непредизвикани грешки в сравнение с първия сет (5 срещу 10). 

След продължителна почивка между сетовете Уилямс успя да реализира пробив още в първия гейм след маратонски разигравания и близо 10-минутна част. В гейма Цвети имаше шанс да спечели, но воле в мрежата при предимство не позволи на Пиронкова да защити подаването си. Това вдъхна увереност на американката и до края тя бе безкомпромисна и не остави никакви шансове на Цвети - 2:6 в решаващата част и триумф за Серина. 

Голямата разлика в мача дойде в сервисите на двете тенисистки. Докато Уилямс регистрира 20 аса и само една двойна грешка, Пиронкова записа 4 директни точки от сервис, но проблемът беше, че след първия сет българката намали драстично точките, спечелени на първи сервис. Също така след първата част Уилямс намали драстично грешките си, докато в същото време Пиронкова ги увеличи и беше видно, че силите ѝ я напускат в заключителните акорди на мача. Стигна се до там, че тя завърши с повече непредизвикани грешки (26) от опонента си (24). 

РАЗВОЙ НА ДВУБОЯ 

Пиронкова и Уилямс вече са на корта и срещата започна в 19:22 часа българско време! 

ПЪРВИ СЕТ 

0:1 - Отличен старт на Серина Уилямс, която с поредица от първи сервиси (включително 2 аса) поведе с 40:0. Цвети записа първата си точка чрез лоб от бекхенд, а след това американката сбърка от форхенд - 40:30. С ас Уилямс спря серията на българката и откри резултата в своя полза. 

1:1 - Отличен отговор на предизвикателството, след като Цвети записа ас, уинър от форхенд и нова точка без разиграване за 40:0. След непредизвикана грешка резултатът беше намален, но при минаващ удар от форхенд (и с помощта на мрежата) и Пиронкова се разписа за пръв път в мача. 

1:2  - С прекрасен ретур родената в Пловдив тенисистка откри сметката си за 0:15, но последва поредица от снаряди за Уилямс от сервиси с по 180 км/ч - 40:15. Американката сбърка с форхенда си в следващото разиграване, но записа още един ас (5-и за два гейма) и спечели подаването си

2:2 - Разнообразен гейм от Пироннкова след почивката, като и нейният сервис бе ефективен в началните минути на срещата - 40:0. В единствения случай, в който Пиронкова игра на втори начален удар, Уилямс прати ретура си в аут - гейм на 0. 

3:2 (пробив) - С два уинъра Пиронкова стигна до ситуация 30:30, след която Серина направи двойна грешка - първа точка за пробив. Уилямс отвърна със страхотен ас по правата за равенство, но непредизвикана грешка в разиграване доведе до 2-и брейк пойнт. С отлична атака по форхенд правата на Серина Пиронкова успя да пробие. 

4:2 - С отлична защита в най-дългото разиграване Цвети си гарантира аванс от 40:0, но Серина започна да играе все по-агресивно. След нова добра защита Пиронкова затвори гейма. 

4:3 - Лесен сервис гейм за Уилямс, която за пръв път показа по-добра игра в разиграванията - гейм на 0. 

5:3 - Уилямс за пръв път поведе в сервис-гейм на Цветана за 0:15, но с добър сечен сервис родната представителка изравни. Още една грешка на американката постави Пиронкова във водеща позиция за 30:15, но не успя да се нагласи към дълбокия ретур на опонента си и прати топката в мрежата - 30:30. Грешка на Уилямс и ас на Цвети спечелиха гейма за българката. 

5:4 - Още няколко отлични защити на Пиронкова, която при 30:30 дори успя да контраатакува и прати мощен бекхенд дълбоко в полето на Уилямс, принуждавайки я да сбърка - 30:40 и сетбол за българката, но той беше неутрализиран от фаворитката в турнира с отличен къс диагонал и печеливш удар от форхенд. Още при следващия сервис Пиронкова прати мощен ретур, но топката излезе на сантиметри в аут - предимство за американката, пропиляно след нов форхенд в аут. Последва и фантастичен лоб при атака на Уилямс при мрежата и нов сетбол за българката, но и тя пресили форхенда си в следващото разиграване - 3-о равенство в гейма. Още един пропуск от форхенд даде предимство на Серина и този път тя се възпозлва, реализирайки го с ас по правата. 

6:4 - С подарък от форхенд в аут Пиронкова поведе с 15:0, но след това допусна първата си двойна грешка в мача - 15:15. Отговорът не закъсня и с 3-ия си ас Цвети отново поведе, а с начален удар в тялото Пиронкова получи два поредни сетбола на свой сервис. С фантастичен бекхенд по диагонала тя реализира нов уинър и спечели сета! 

ВТОРИ СЕТ 

1:0 (пробив) - Стартът на втория сет приличаше на старта на мача - Уилямс печелеше точките си на сервис, но в разиграванията предимството беше за Цвети, което доведе и до 30:30. Пиронкова реализира прекрасен уинър от форхенд за точка за пробив. Аут от ракетата на Серина и пробивът беше факт! 

1:1 (пробив) - Уилямс премина изцяло в нападение, като увеличи и децибелите на виковете си, използвайки ги за допълнителна сила в ударите. Въпреки това Цвети запази концентрация и достигна до 30:30, въпреки по-слабите си начални удари в този гейм. За съжаление на българката, Уилямс вкара много дълбоки удари в следващото разиграване и стигна до точка за пробив след бекхенд в мрежата на Пиронкова. По подобен начин се разви и следващата точка и Серина върна пробива. 

1:2 - Много бърз аванс за Уилямс, която поведе с 40:15, но допусна две грешки една след друга и се стигна до равенство. В още два случая Цвети оцеля в гейма с два прецизни бекхенда, но при равенство №3 Серина записа ас по правата (193 км/ч) за ново предимство. Този път то бе реализирано след грешка на Пиронкова от бекхенд. 

2:2 - Абсолютната агресия на Уилямс продължи да тормози Пиронкова, но тя отвърна с много добри сечени удари от форхенд страната, за да поведе с 30:15. Тя прати опит за уинър в аут от бекхенд за 30:30, а след това Серина пропусна златен шанс да стигне до брейк, пращайки ретура си в аут - 40:30. Стигна се до поредното равенство след нова агресивна атака на Уилямс, която с мощен ретур в следващата точка достигна до желаната точка за пробив. С нова добра защита Пиронкова успя да се защити, а след това с атака при мрежата поведе. Серина рискува в следващата точка и пресили форхенда си - гейм за Цвети. 

2:3 - Бърз гейм за Уилямс, която записа и ас №12 по пътя си към успех на 0. 

3:3 - При втората си атака при мрежата Пиронкова не сполучи с воле, което прати в аут - 0:15. Последва отлична атака от бекхенд за 15:15 и две поредни грешки на Уилямс за 40:15. С елегантен бекхенд по диагонала Пиронкова спечели подаването си. 

3:4 - Пиронкова отново показа по-добра координация при разиграванията, с което си осигури аванс от 15:30, но отново сервисът на Уилямс позволи на Серина да изравни, а след това и да поведе - 40:30. Грешка от бекхенд при ретура даде гейма на фаворитката в мача. 

3:5 (пробив) - Българката опита бекхенд по правата, но прати топката далеч в аут за 0:15, а след това последва още една грешка на Цвети, която се озова в тежка ситуация 0:30. Още един аут от форхенд даде на Серина 3 точки за пробив, като първата беше спасена с атака при мрежата, но при втората къса топка от Цвети не сполучи и Уилямс поведе. 

3:6 - Цвети не загуби надежда и още в началото на следващия гейм откри с прекрасен бекхенд ретур уинър - 0:15. Уилямс отговори със същото изпълнение, след което изкрещя победоносно, но Пиронкова не трепна и с прекрасен ретур стигна до 15:30. Сервисът на Уилямс отново ѝ помогна да се задържи в гейма (30:30), а с 15-ия си ас тя стигна до точка за спечелване на сета. Ас №16 даде сета в полза на американката. 

ТРЕТИ СЕТ 

0:1 (пробив- Пиронкова откри сета на сервис, но почивката между сетовете определено бе подействала на Уилямс, която много агресивно стигна до 0:30. С два отлични сервиса и грешка на Уилямс Цвети стигна до 40:30, но не успя да затвори гейма след две мощни атаки на опонента си. Въпреки това удар в мрежата на Серина и аут от форхенд позволиха на българката на свой ред да се опита да спечели, но Уилямс "отвори" корта с атаката си и реализира уинър от форхенд по правата - равенство №3. Пиронкова допусна още една непредизвикана грешка и даде втори брейк бол за Серина, който можеше да бъде реализиран от ретур, но топката излезе в аут. Пиронкова имаше златен шанс да спечели подаването си с атака при мрежата, но волето ѝ срещна мрежата, а след това тя допусна още една непредизвикана грешка - шанс за Уилямс. Американката пусна дълбок ретур и за пореден път форхендът изневери на Цвети - пробив за Серина. 

0:2 - Въпреки грешките си Цвети се добра до 40:40 с няколко отлични изпълнения на бекхенд. Началният удар на Уилямс обаче беше много силен и следващите два ретура на Пиронкова излязоха в аут. 

1:2 - Сервисите на Пиронкова загубиха остротата си, а Уилямс играеше почти безгрешно в тези минути. Въпреки това българката реализира две добри атаки, с които стигна до 30:30, а след това бекхенд на Уилямс се озова в мрежата - 40:30. Американката вкара цялата си сила за форхенд по диагонала и равенство. Равенството се задържа още веднъж, но след него Серина направи две грешки и взе подаването си. 

1:3 - Лесен гейм на 15 за Уилямс. 

2:3 - Добър отговор на Пиронкова, която също печели на 15 за първи по-лесен сервис-гейм в последните минути. 

2:4 - Серина продължи с почти безгрешната си игра, като взе предимство в разиграванията и поведе с 30:15. Цвети реши да рискува в следващото разиграване и прати топката в мрежата, а с дежурния ас спечели подаването си. 

2:5 (пробив) - Пиронкова смени тактиката и потърси по-бърза развръзка в разиграванията, в които доминира, тъй като Уилямс намали още повече грешките от ракетата си. Цвети поведе с 40:15, но Серина записа два поредни уинъра, достигайки до равенство. С ретур уинър американската стигна до точка за пробив. С феноменална атака Цвети запази шансовете си за обрат, но последва непредизвикана грешка и от бекхенд - втора точка за пробив. С мощен уинър от бекхенд по диагонала Уилямс проби. 

2:6 - Гейм на 0 и триумф за Уилямс. 

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Българката се превърна в сензацията на турнира, след като стигна до този етап след завръщане в спорта след 3-годишна пауза. Още на първия си турнир след отпуск по майчинство пловдивчанката записа 4 победи, при това над нелеки съпернички. Става дума за Людмила Самсонова, Гарбине Мугуруса, Дона Векич и Ализе Корне.

Сблъсъкът днес е определян и като сблъсъкът на майките, тъй като и двете тенисистки неотдавна родиха първите си деца. Уилямс е безспорен фаворит в мача, но Пиронкова вече доказа, че може да сътвори чудеса от позицията на пълен аутсайдер.

Българката и американката са се срещали 4 пъти досега, 2 пъти на твърди кортове (Пекин, 2014; Синсинати, 2015). И двата пъти Уилямс е побеждавала без загубен сет. Останалите им 2 срещи са били на трева (в Ийстбърн, 2011) и на клей (на Ролан Гарос 2007). И 4-те пъти Пиронкова е губила мачовете. Тя обаче е печелила сетове срещу звездата в първите им 2 срещи - в Ийстбърн и на Ролан Гарос.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички