Петра Квитова сложи край на похода на Пиронкова в Сидни


Петра Квитова сложи край на похода на Пиронкова в Сидни

2521 0

И хубавото, и лошото имат една огромна прилика – винаги идва краят им. Това се случи и по отношение на чудесното представяне на Цветана Пиронкова в Сидни, където първата българска ракета защитаваше титлата си от миналата година. Цвети загуби от фаворитката Петра Квитова с 5:7, 1:6 в полуфиналната фаза на турнира. Така Квитова ще се бори за титлата срещу Каролина Плишкова.

Първи сет

Статистиката преди тази среща сочеше три победи за Квитова срещу само една за Цвети в съперничеството между двете. Успехът на Цвети беше именно в Сидни, преди година, с 6:4, 6:3, което беше и последния сблъсък между двете преди днешния мач. Началото на мача беше страхотно за Пиронкова, след като българката проби още в първия гейм, възползвайки се от по-разконцентрираната игра на Квитова. Чехкинята обаче бързо-бързо влезе в мача и в четвъртия гейм върна пробива по идентичен начин на този, на който загуби подаването си – 15:40, спасена една точка за пробив, но не и втората.

Лошото за Пиронкова беше, че Квитова все повече намираше ритъм от сервис и след като допусна пробив в първия гейм, загуби само две точки за три сервис гейма. Хубавото беше, че българката разнообразяваше собствената си игра на сервис с успешни излизания на мрежата и по този начин накъсваше темпото, което не влияеше добре на Квитова – чехкинята е играч, свикнал да прави много печеливши удари и при липса на ритъм често допуска купища непредизвикани грешки. Всъщност до 4:4 в първия сет Цвети имаше 79% вкаран първи сервис и 80% спечелени точки при вкаран първи сервис. За тези отлични цифри помагаше и Квитова, която рискуваше много на ретур и често не уцелваше корта.

Притесненията обаче бяха докога ще издържи Пиронкова на начален удар, тъй като това далеч не е силната ѝ страна. И при 5:6 моментът дойде – 30:15 за българката, брутален ретур на Квитова на втори сервис докара нещата до 30:30, дойде и грешка от бекхенд на Пиронкова от рутинна позиция – 30:40. Тогава Квитова пак натисна слабичкия втори сервис на Цвети, мина в атака и с печеливш форхенд по обратния диагонал си взе сета – 7:5.

Втори сет

Успешният край на първия сет вдъхнови Квитова и тя набързо наложи доминация на корта – сервис гейм на нула и веднага пробив, на 30, след като нов неин брутален бекхенд намери основната линия и Пиронкова не можа да го върне. А Квитова нямаше милост и затвърди аванса си с нов сервис гейм на нула. Чехкинята взе и следващия си сервис гейм на нула, след като преди това Пиронкова най-сетне се разписа на таблото, но изоставаше с 1:4. Нещата станаха и по-лоши, след като Квитова проби на 15, за 5:1, благодарение на нова серия от бомбастични ретури, които Пиронкова само гледаше отблизо. За финал Квитова все пак даде на Пиронкова да спечели две точки, когато чехкинята сервираше във втория сет.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички