Перфектен! Григор Димитров разпиля шампиона на София - би го набързо и чака Медведев на Индиън Уелс (ВИДЕО)


Перфектен! Григор Димитров разпиля шампиона на София - би го набързо и чака Медведев на Индиън Уелс (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

15678 0

Първата ракета на България Григор Димитров се класира за осминафиналите в Индиън Уелс. 13-ият в света се справи с 21-вия в световната ранглиста Адриан Манарино за по-малко от час и половина игра, побеждавайки с 2:0 сета (6:3, 6:3 в отделните части за 81 минути игра). Това бе пета победа от пет двубоя срещу този опонент за 32-годишния българин - всяка от тях на хард.

След като победи сънародника му Александър Мюлер във втория кръг, сега Гришо се справи и с шампиона от Sofia Open. Така той си гарантира място сред 16-те най-добри, като в спор за четвъртфиналите ще се изправи срещу победителя от двойната Даниил Медведев - Себастиан Корда. Любопитното е, че от старта на 2023-та година руснакът има само две загуби от тенисисти извън топ 20, както и цели 31 успеха. И двете поражения обаче идват именно от американеца, който ще има и мощната подкрепа на публиката.

В дуела срещу Манарино Григор бе на много високо ниво срещу опонент, който е във формата на живота си. Българинът записа девет аса срещу четири за французина, като двойните грешки бяха три на две за 21-вия в света.

Процентът вкаран първи сервис е единственото, от което Димитров може да бъде недоволен. Той бе 51% (срещу 59% за съперника), но пък спечели 88% от разиграните точки там (срещу 68% за Манарино). Гришо даде само една точка за пробив, но я спаси, като в същото време стигна до цели 12, като реализира три от тях.

Той започна перфектно в срещата и даде само две точки на Манарино при първите си четири сервис-гейма. В същото време записа пробив в четвъртия гейм и макар да пропусна брейкбол в шестия, нямаше проблем да спечели частта.

Във втория сет двамата започнаха убедително подаванията си до петия гейм, когато Григор имаше нужда от цели четири точки за пробив, преди да успее да го реализира. В седмия Димитров поведе с 0:40, но Манарино не му даде повече точки. В деветия се случи същото и Гришо поведе с 0:40, като успя да се възползва от третия си мачбол.

Единствената точка за пробив, открила се пред Манарино в мача, дойде когато Григор сервираше за първия сет. Все пак българинът показа здрави нерви и я отрази.

Григор Димитров срещу Адриан Манарино на Индиън Уелс

Първи сет

1:0 - Григор избра да подава пръв и мачът започна с ретур на втори сервис в аут от Манарино. Последва мощен сервис, който французинът не успя да върне, а след това и нов ретур на втори сервис в аут - 40:0. Първо разиграване, но то приключи бързо след бекхенд в мрежата от Манарино.

1:1 - французинът започна с добър сервис и след плитък ретур записа безпроблемен форхенд уинър, а при следващото разиграване Григор прати бекхенда си в мрежата - 30:0. Последва първи ас, а след това и бекхенд ретур в мрежата на втори сервис - и това подаване бе спечелено на 0.

2:1 - мощни форхенд атаки по двата края на корта пречупиха добрата защита на французина за 15:0. При 30:0 Манарино вкара агресивен дълбок ретур на втори сервис и ръководеше разиграването, принуждавайки Гришо да сбърка от форхенд, но веднага след това българинът отговори с ас за 40:15, а след това спечели безпроблемно подаването си с убедителен сервис и последвал форхенд уинър.

3:1 (пробив) - геймът започна с ретур в аут, но след това и красив бекхенд ретур по правата на втори сервис, принудил Манарино да сбърка - 15:15. Най-продължителното разиграване в мача приключи с бекхенд по острия диагонал в аут от французина - 15:30. Ново продължително разиграване, отлична защита от Гришо и аут по дължината от французина - първи две точки за пробив при 15:40. Димитров имаше късмет при ретура и го пласира много близо до мрежата, а след това безпроблемно спечели точката и се извини на опонента за шанса.

4:1 - при 15:0 последва втори ас за Димитров, а след това и нов мощен сервис, който Манарино не можа да върне - 40:0. Пробивът бе затвърден на 0 след много красив и мощен бекхенд по правата, вдигнал публиката на крака.

4:2 - Григор сбърка при кратко разиграване, пращайки форхенда си в мрежата, а след това ретурът му излезе в аут за 30:0. Топка на основната линия изненада Димитров и той сгреши в аут. При 40:15 последва убийствен форхенд ретур на първи сервис, превърнал се в уинър. Впоследствие се стигна и до дюс след дълбок ретур, разиграване и непредизвикана грешка от съперника. Българинът стигна до брейкпойнт след агресивна игра и отличен форхенд, принудил Манарино да сбърка. Шансът бе неутрализиран с ас, а след това с помощта на филето на мрежата Манарино стигна до още един геймпойнт, от който вече се възползва след неуспешен ретур от Гришо.

5:2 - две бързи точки след отлични сервиси за 30:0, но след това и дълбок ретур на втори сервис, който Григор отигра клекнал, но прати в мрежата. Димитров вкара ас, а след това стигна до плитък ретур и вкара хубав форхенд по правата от трудна позиция, за да спечели подаването си.

5:3 - Димитров спечели мощно надстрелване от форхенд с красиво изпълнение за 15:15. Последва обаче неуспешен ретур за 15:30. След това се стигна до зрелищна точка и надхитряване със сечени удари, спечелено от българина след топка в аут от Манарино. След два ретура в аут французинът спечели подаването си.

6:3 - ново зрелищно разиграване, Манарино излезе на мрежата, Гришо вкара хубав прехвърлящ удар, но накрая точката бе за посрещащия след остър по диагонала удар, който Григор не хвана. Последва непредизвикана грешка от форхенд за 0:30 и момент на напрежение. Манарино излезе на мрежата, но не се справи със стоп-волето след мощен удар от Григор, а след това дойде и ретур в мрежата за 30:30. Двойна грешка даде първи шанс за пробив на Манарино, но той бе неутрализиран със стабилна игра и грешка по правата от французина. Последва бърза точка след отличен сервис, а след по-дълго разиграване Григор взе сета - мощен бекхенд, принудил Манарино да прати форхенда си в аут. Димитров се измъкна с класа от критичната ситуация.

Втори сет

0:1 - Манарино потегли с ас, но след това допусна непредизвикана грешка в аут от водеща позиция - 15:15. Хубав бекхенд хвана много остър диагонал и осигури следващата точка за французина, а след това дойде и контра-пие в близост до мрежата за 40:15. Дълбок ретур даде водеща позиция в разиграването за българина, който спечели точката с форхенд по правата и категоричен уинър. Все пак Манарино спечели подаването си след сечен бекхенд в аут от Гришо.

1:1 - ретур в аут, а след това топката закачи външната част на линията и заблуди Гришо, който сбърка от трудна позиция - 15:15. Нов неуспешен ретур обаче от Манарино за 30:15, който след това затрудни максимално българина и излезе на мрежата, но не отигра добре дроп-волето (40:15). Подаването бе спечелено след остър ретур на втори сервис, попаднал в мрежата.

1:2 - при 15:0 Гришо бе много агресивен и притисна съперника, но накрая сбърка форхенда си. От отлична позиция Димитров излезе на мрежата но отигра сечен бекхенд в аут и подари точката на Манарино, който спечели подаването си на 0 след бекхенд по правата в аут от хасковлията.

2:2 - Димитров потегли с три аса, а след това Манарино изкара ретура си на втори сервис в аут - скоростен гейм, спечелен на 0.

3:2 (пробив) - продължително разиграване приключи с грешка в аут от форхенда на Манарино, но след това Димитров прати ретура си в аут - 15:15. Гришо вкара нов много къс и остър по диагонала ретур, който му подсигури точката за 15:30, а при следващото разиграване рискува с остър форхенд по диагонала, излязъл в аут. Двойна грешка осигури точка за пробив, но тя бе неутрализирана след ретур в аут. Последва и ретур в мрежата, но и непредизвикана грешка от форхенда на опонента за нов дюс. Още едно двойна грешка за нова точка за пробив и бе близо да я реализира, но Манарино се справи с перфектен прехвърлящ удар и впоследствие дроп-волето на Григор не се получи. Дойде и трети брейкпойнт, но и той бе неутрализиран. Бекхенд по правата в мрежата даде и четвърта точка за пробив, която този път Димитров грабна.

4:2 - с добри сервиси Григор набързо поведе с 30:0, а след това записа и ас. Ретур в аут и пробивът бе затвърден на 0.

4:3 - прехвърлящ удар от Манарино излезе в аут за 0:15, а след това Григор показа изумителна защита, завършила със смач в близост до мрежата за 0:30. Последва двойна грешка и три поредни точки за пробив. Първата бе неутрализирана след контра-пие, втората след добро стоп-воле в близост до мрежата, а третата след ретур в аут. Манарино спечели четвърта поредна точка, след като стигна къса от Димитров и я пласира неспасяемо, а след това спечели и подаването си от критичната ситуация.

5:3 - Григор показа впечатляваща защита, а накрая избухна с красив форхенд по правата, превърнал се в уинър. Последва ас за 30:0, а след това и плитък ретур, с който Димитров нямаше проблеми за лесна точка. Последва двойна грешка за 40:15, а след това и огромен късмет за Манарино, след като от трудна позиция прати топката във филето на мрежата, а то стовари топката неспасяемо в полето на Григор. Агресивна игра от французина принуди българина да сбърка форхенда си в аут и се стигна до дюс. Последваха ас и ретур в мрежата и подаването бе спечелено.

6:3 - Манарино прати на два пъти топката в аут и Григор отново поведе с 0:30. Последва надстрелване, завършило с форхенд в мрежата от Манарино и нови три пореди точки за пробив - в случая всяка от тях и мачбол. Първата бе пропиляна след форхенд по правата в аут, втората бе неутрализирана с ас, но при третата французинът намери топката с рамката на ракетата и я изкара в аут.

Преди Григор Димитров срещу Адриан Манарино

Програмата на корт номер започва в 20:00 часа българско време със срещата между Камерън Нори и Гаел Монфис. След края на този мач идва ред на Каспър Рууд срещу Артур Фис, а след като и те приключат, на корта ще излезе Гришо.

Това ще е пета среща между тях, като до момента и четирите са били на харт. Всички те са били спечелени от българина. Манарино обаче се радва на формата на живота си. В момента е 21-ви в света, а през януари тази година стигна най-високата позиция в кариерата си - номер 17.

Французинът се справи с 63-ия в света Томаш Махац, като го разби и му даде само три гейма. Любопитното е, че Манарино е най-възрастният след Новак Джокович в топ 60 на елитния тенис. 35-годишният Адриан е по-млад само от Ноле, Анди Мъри и Станислас Вавринка в топ 100.

За разлика от Григор той не отмени срещата си на двойки и около 24 часа преди мача с Димитров загуби след два тайбрека. Победителят измежду Манарино и Димитров ще се изправи срещу победителя от двойката Даниил Медведев - Себастиан Корда. Трябва да отбележим, че Гришо е тотален фаворит срещу своя абонат на Индиън Уелс.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички