Откровено с Федерер: За Гришо, Надал и контузията "малко над крака" (ВИДЕО)


Откровено с Федерер: За Гришо, Надал и контузията "малко над крака" (ВИДЕО)
Снимка: Guliver/GettyImages

2875 0

Роджър Федерер даде страхотно интервю на корта след победата над Стан Вавринка в пет сета, с която се класира на финала на Australian Open, и то при завръщането си от шестмесечно лекуване на контузия.

ФедЕкспрес говори за специфичната си контузия "малко над крака" по време на мача, за очакванията преди турнира и за потенциалните съперници на финала - Григор Димитров или Рафаел Надал.

Репортер: Какъв мач само. Водеше с два сета, Стан взе медицински таймаут и се върна с превръзка на коляното. Какво се промени тоава в мача?

Федерер: Предполагам, че е хубаво да говорим първо за лошите неща, значи.

Репортер: Обещавам, че хубавите неща ще дойдат съвсем скоро.

Федерер: Слава богу. Бях в мача и в началото на третия сет, чувствах се добре, а той беше малко по-бавен. Може би заради контузията или просто се е нагаждал към превръзката, такива неща се случват. Изведнъж обаче той като че ли започна да се успокоява и играта му потръгна, при което беше трудно да спра кървенето. Паднах и в четвъртия сет, не беше лесно, Стан вече нямаше какво да губи, така че петият сет беше много коварен и за двама ни.

Репортер: Само още нещо лошо, преди да минем към хубавото. След четвъртия сет ти също имаше медицински таймаут. Какво ти беше?

Федерер: Имах болки в крака през цялата седмица и поради някаква причина, започнах да ги усещам още след втория гейм. Но никога не си взимам медицински таймаут, а Стан вече си беше взел неговия, така че си помислих, че хората ще се ядосат. Но се надявах, че Стан ще загуби ритъм, а иначе физиотерапевтът има магически ръце.

Репортер: Не съм доктор, но "болки в крака" е доста абстрактно. Прасец или бедро? Движеше се много добре на корта.

Федерер: Наистина се движех добре на корта, не знам колко ми е повлияло. Колкото до самата област на болката... Когато не бях на корта, лечението беше малко по-нагоре по крака... (смее се)

Репортер: Разбрах те, няма нужда да уточняваш повече.

Федерер: Не знам дали бях достатъчно точен. Нали за крака си говорим все още?

Репортер: Не, продължаваме по темата за петия сет. Все по-непринудени стават интервютата... В петия сет трябваше да спасяваш няколко точки за пробив, как успя да обърнеш развоя на събитията?

Федерер: Не знам колко точки спасих. Две ли? Боже. Усетих, че Стан има предимство в петия сет, може би защото беше по-спокоен. От основната линия диктуваше темпото, а аз не сервирах много добре и знаех, че трябва да съм по-агресивен при ретурите. Така само можех да обърна нещата. Той ми подари доста лесен пробив, който не заслужавах в този момент, но оттам нататък се справих. Няма как да съм по-щастлив сега.

Репортер: Вече си на шестия си финал в Австралия. След шест месеца отсъствие какво означава за теб да си отново на финал в Големия шлем?

Федерер: Невероятно е, трябваше да погледна резултата, за да се уверя, че наистина в петия сет сервирам за мача и водя с 40-0. Сега давам интервюто, значи е реалност. Невероятно е, никога не съм си мислел, че мога да стигна толкова далеч в Австралия, но ето ме, красиво е.

Репортер: Имаш още един мач. Нека поговорим за потенциалните съперници: Григор Димитров играе страхотно. Спечели в Бризбън и е в серия, какво предизвикателство представлява той?

Федерер: Неговата игра в момента е много завършена, а и увереността му е изключителна. Никога не е приятно да играеш срещу човек, който е пълен с увереност. Но пък от друга страна, другият вариант е да се изправя срещу Рафа... така че...

Много ми харесва стилът на Григор, той играе красиво и неслучайно толкова много играчи идват да го гледат на живо. Имаше трудни 2 години и много се радвам за него, че успя да ги преодолее и да е отново много силен. Сега идва най-големият му тест - Рафа - така че ще гледам с интерес.

Репортер: Очакваш ли реваншизъм от страна на Григор, който не бе доволен, че ти публикува известното видео с фалшивото пеене.

Федерер: На този етап всичко е психологическа война. Шегувам се, Григор усещаше, че ще направя така.

Репортер: Да поговорим за най-големия ти съперник в кариерата - Рафаел Надал. Кажи ни какво мислиш преди такъв мач?

Федерер: Да, вече е реалност. През последните 10-ина дни се стараех да не мисля за финала, но сега не остана нищо друго и не мога да бягам повече. Обещавам, че срещу когото и да се изправя, ще дам всичко от себе си, дори това да означава да не мога да ходя в следващите пет месеца.

Рафа е определено най-голямото ми препятствие в спорта. В началото на кариерата си играех много на клей срещу него и това ми повлия в мачовете ни на други настилки. Този корт тук ми позволява да съм по-атакуващ и ще се възползвам. Аз съм най-големият фен на Рафа, играта му е изключителна.

Доволен съм от епичните ни битки в миналото и ще бъде изумително да се изправим отново един срещу друг на този финал. И двамата не сме предполагали, че ще стигнем толкова далеч.

Преди два месеца се видяхме и му предложих да направим благотворителен мач. Само че аз имах един здрав крак, а той още беше с контузена китка. Така че поиграхме малко мини-тенис с едни младежи и си казвахме, че това е най-доброто, на което сме способни в момента.

Няколко месеца по-късно може да сме на финала! Аз съм, може би и той, така че е наистина невероятно. Ще бъде отличен мач.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички