Нищо ново: Григор Димитров е аут от US Open, след като се отказа в третия сет срещу Алексей Попирин


Нищо ново: Григор Димитров е аут от US Open, след като се отказа в третия сет срещу Алексей Попирин
Снимка: Getty Images

23310 0

Родният тенисист Григор Димитров отпадна от турнира от Големия шлем US Open, отстъпвайки на Алексей Попирин от Австралия с 0:2 сета и последвало отказване от негова страна при резултат 0:4 гейма в третата част!

Първият и вторият сет бяха огледални един на друг, след като българинът успяваше да пробие сервиса на съперника си, но веднага след това допускаше необясним спад в играта си и "връщаше услугата" на Попирин. И двата сета завършваха с тайбрек, при който поставеният под №73 в света Попирин печелеше със 7:4 точки.

Малко преди средата на втория сет Григор поиска медицински таймаут, след като усети болка в лявото си ходило. В този момент започна отново да вали дъжд и двамата тенисисти се прибраха в съблекалните. След подновяването на мача не си личеше Димитров да изпитва някакви затруднения, но след като загуби и втората част, двубоят не бе лицеприятен за доглеждане...

При резултат 0:4 в третия сет и след като Григор счупи една от ракетите си в пристъп на ярост малко преди това, той реши да се откаже и да стисне ръката на Алексей Попирин на мрежата.

Така най-добрият български тенисист напусна US Open още във втория кръг на надпреварата!

Ето и как се разви срещата гейм по гейм:

ПЪРВИ СЕТ

Срещата започна с близо 45 минути закъснение, тъй като над Ню Йорк преваля дъжд и се наложи началото на двубоя да бъде изместено напред във времето. Специални машини почистиха и подсушиха Корт №5 и Григор Димитров вече играе срещу Алексей Попирин!

1:0 - Чрез три прекрасни уинъра и една грешка на Попирин Григор успя да вземе първия гейм.

1:1 - Австралиецът бързо изравни резултата, печелейки подаването си на 15.

2:1 - Въпреки леките трудности, Гришо успя да спечели гейма на 30 точки.

3:1 - Попирин започна често да излиза на мрежата, но българинът успяваше да контраатакува. На два пъти се стигаше до 40:40, но в крайна сметка Григор успя да постигне пробив!

4:1 - За нула време Димитров поведе с 40:0, но съперникът му го притисна с две поредни точки. Двойна грешка изравни резултата, но с доза късмет от мрежата нашето момче успя да затвърди пробива си. 

4:2 - Въпреки че се стигна до 40 равни, Попирин успя да запази концентрация и да не допусне втори пробив в сета.

4:3 - В най-трудния си сервис гейм от началото на срещата Григор отрази три точки за пробив, но при четвъртата прати топката в мрежата.

4:4 - С ас по диагонал Попирин успя да затвърди пробива си на 15 точки! Австралиецът започна да играе със самочувствие и да опитва разнообразни удари, усещайки колебанието у Григор. 

5:4 - Хасковлията поведе с 40:0, след това инкасира две точки, но не допусна нова изненада на свой сервис и излезе напред в резултата. 

5:5 - Попирин подаваше с нов комплект топки и чрез игра сервис-мрежа успя отново да изравни геймовете, въпреки че на два пъти бе контриран. 

6:5 - На бърза ръка Гришо успя да спечели 11-ия гейм, давайки само точка на противника си!

6:6 - За съжаление същото направи и неговият съперник и така първият сет влезе в тайбрек!

ТАЙБРЕК - Григор поведе с 1:0, но след това Попирин спечели първите две точки на свой сервис. Българинът прати топка в аут и резултатът стана 1:3. С първия си ас в срещата Гришо успя да намали на 2:3. Мощна атака от форхенд на Алексей му осигури преднина от 4:2 преди смяната на полетата. 

За изненада на зрителите австралиецът допусна двойна грешка след това, но бързо си осигури нов аванс от 2 точки след като мрежата спря Димитров. С бомбен сервис и последвал хубав бекхенд по правата нашето момче намали на 4:5. Попирин обаче взе следващите две точки на своето подаване и успя да спечели първия сет - Григор Димитров 0:1 Алексей Попирин!

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Гришо започна да показва раздразнението си от развоя на първата част, но успя да насочи гнева си правилно и със зрелищен бекхенд да пробие австралиеца още в началото на втория сет.

1:1 - Усилията му обаче се оказаха напразни, след като Попирин успя от третата си възможност да върне пробива.

1:2 - В най-бързия гейм от началото на двубоя Алексей затвърди пробива си и поведе в резултата.

Мачът бе прекратен за около 30 минути, след като Гришо поиска медицински таймаут, а над корта отново заваля дъжд!

2:2 - При подновяването на срещата Григор не показа и помен от болка и набързо спечели подаването си!

2:3 - Това обаче стори и Попирин, повеждайки отново в резултата.

3:3 - Нов къс гейм и Григор изравни, без да дава точка на противника си.

3:4 - Четвърти пореден бърз гейм...

4:4 - Бясното темпо продължи, а от трибуните се чу "Григоре, ти си машина!".

4:5 - в 9-ия гейм от този втори сет бе сложен край на бързите развръзки и се стигна до 30:30. След това обаче Попирин засили сервиса си и успя да затвори подаването си в своя полза.

За 10-на минути дъжд отново прекъсна срещата, но този път тя бе подновена набързо!

5:5 - Паузата дойде "добре дошла" за Гришо и той отново изравни резултата, печелейки на 15.

5:6 - Българинът стигна до точка за пробив в 11-ия гейм, но форхендът му излезе на сантиметър в аут. В най-критичния момент Попирин записа ас и спечели подаването си.

6:6 - Въпреки колебливото начало Григор успя да спечели 12-ия гейм на 30 точки и да прати втория сет в тайбрек!

ТАЙБРЕК - Със силен сервис, който Гришо не успя да върне в очертанията на корта, Попирин поведе с 1:0. Хасковлията отговори по подобен начин за 1:1, но след това допусна мини-пробив и изостана с 1:2. Двойна грешка на австралиеца възстанови равенството, а чрез мощен ретур Григор поведе с 3:2. След това обаче Алексей хвана в крачка българина и резултатът стана 3:3 преди размяната на полетата.

Чрез ново мини-пробив Попирин поведе с 4:3, а след това началният му удар му осигури предимство от 5:3. Завладян от емоциите австралиецът изпрати една топка в аут и върна Григор в тайбрека. За съжаление и Димитров сбърка, пращайки ударите си първо в мрежата, а след това и в аут и това беше край на втория сет - Григор Димитров 0:2 Алексей Попирин!

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - По всичко изглеждаше, че Григор Димитров се е предал, допускайки ранен пробив в третата част. При поредната си топка в аут той дори счупи ракетата си!

0:2 - Пробивът бе затвърден със скоростта на светлината...

0:3 - Настроението на българина бе на нулата и той започна да играе без да мисли. Попирин стигна до точка за пробив и в този гейм, но тя бе отразена. Двойна грешка на Григор обаче му предостави още една такава и този път пробивът бе постигнат!

0:4 - И този пробив бе затвърден сравнително бързо - този път на 15 точки.

След него Григор Димитров директно се отказа и поздрави съперника си на мрежата...

ПРЕДИ МАЧА

В първия си двубой от турнира хасковлията победи убедително Сам Рифис с 3:0 сета за 2 часа и 8 минута игра - 6:1, 7:6 (3) и 6:3.

Днешният му съперник пък се наложи над молдовеца Раду Албот с 3:1 сета - 6:3, 6:7, 6:3, 6:3. 

До този момент Димитров и Попирин са се срещали само веднъж! Българинът победи австралиеца с 2:1 сета на 5 февруари 2021 г. на турнира на твърди кортове в Мелбърн, Австралия - 6:4, 6:7 (5) и 6:3.

Григор Димитров се намира на 18-то място в ранглистата на ATP, докато Попирин е под №73!

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички