Невероятно представяне на Димитър Кузманов осигури първа победа на България срещу Белгия


Невероятно представяне на Димитър Кузманов осигури първа победа на България срещу Белгия
Снимка: Guliver/GettyImages

11613 0

Димитър Кузманов направи изключителен мач срещу белгиеца Стив Дарсис и го победи с 6:0, 6:3 за около час и половина. Така България започна с победа в решаващите двубои срещу Белгия на ATP Cup. Отборът ни се нуждае от още една победа, за да се класира на 1/4-финала на турнира, като след този сблъсък предстои битка между Григор Димитров и Давид Гофен.

Кузманов изигра много силен двубой, в който почти нямаше никакви критични моменти и бе концентриран до края. През втората част българинът изостана с пробив, но това само го мотивира допълнително и го върна още в следващия гейм, а след това стигна и до втори. След тази загуба Белгия вече няма никакъв шанс за продължаване, тъй като се нуждаеха от резултат 3:0.

Българинът сервира първи в двубоя, като геймът не се разви по план за Кузманов. Дарсис успя да стигне до точка за пробив, но благодарение на сервиса си Мико се измъкна. След слайс в аут на белгиеца и още един добър сервис тенисистът ни успя да вземе подаването си. Вторият гейм обаче бе перфектен за българина. Кузманов успя да направи пробив и то на 0, като завърши с прехвърлящ удар, а в следващия гейм и го затвърди. Втората ни ракета успешно се възползва в тези геймове от колебливото представяне на Дарсис, който не успяваше да намери играта си.

Белгиецът продължаваше да е агресивен и да излиза на мрежата, но това по-скоро му пречеше, отколкото да му помага. Отново изостана с 30:0 и сгреши при опит за къса. Това предостави три поредни точки за двоен брейк на българина, който реализира третата. Петият гейм бе по-дълъг, като Мико трябваше да спаси и точка за пробив при най-дългото разиграване в гейма. Българинът обаче завърши с перфектна къса, за да изравни точките.

След това от второто предимство, което си осигури успя да затвори подаването си - 5:0. Пловдивчанинът стигна до две точки за сета при сервис на Дарсис. Белгиецът успя да се измъкне от първата, но след това първият му сервис не влезе, а при вторият изпрати топката в аут. По този начин Мико спечели първия сет на 0 и оформи "геврек".

Кузманов започна отлично и втория сет, като спечели 7-ия си пореден гейм в двубоя, а непредизвиканите грешки на белгиеца продължиха, като точката, която взе бе благодарение на бекхенд в аут от страна на българина. След 40 минути игра белгиецът най-сетне успя да спечели първия си гейм. Кузманов отново поведе с 30:0, но този път Дарсис успя да обърне нещата в своя полза и да изравни 1:1.

Отговорът на българина не закъсня, като веднага в следващото подаване поведе на 0, като след това изкара една топка милиметри в аут, но при следващото разиграване затвори гейма - 2:1. Белгиецът за първи път успя да вземе сравнително лесно свое подаване, като го спечели на 15, за да изравни геймовете в сета. 

В следващия гейм обаче последваха няколко непредизвикани грешки на българина, което позволи на Дарсис да дръпне с 15:30. А след още две топки, изкарани в аут от Кузманов, тенисистът от Белгия осъществи първия си пробив в срещата. Българинът показва невероятна игра в последвалия гейм и веднага успя да върне пробива. При равни 30 се стигна до дълго разиграване, в което отрази две волета на белгиеца, а след това Дарсис изпрати топката в мрежата, което осигури точка за пробив за Мико и се възползва незабавно от нея. След стабилна игра в седмия гейм Кузманов отново успя да поведе, принуждавайки няколко пъти белгиецът да сбърка.

Невероятното представяне на Кузманов продължи и направи втори пробив в сета, с което съвсем сломи съперника си. Ново дълго разиграване отново бе спечелено от българина, а при равни 30 Кузманов проведе невероятно разиграването и си осигури брейк пойнт. Тя бе отразена от Дарси с форхенд по правата, но ри втория си опит обаче Мико проби и поведе с 5:3. А на подаването не срещна никакви трудности и затвори сета и двубоя.

ПРЕДИ ДВУБОЯ 

До момента в надпреварата България има две победи над Великобритания с 2:1 и над Молдова със същия резултат и при успех над Белгия ще се класира напред към фазата на директните елиминации. "Лъвовете" нямат право да се отпускат и ще гонят задължителна победа, защото в противен случай рискуват да се смъкнат до 3-о място и да отпаднат от надпреварата. 

Кузманов записа първата си победа в турнир на ATP, след като спечели с 2:0 срещу Козбинов от Молдова. Дарсис пък е непобеден до момента в турнира и спечели с 2:0 срещу Камерън Нори, който от своя страна спечели срещу Мико с 2:0 сета. Белгиецът има няколко паметни победи в ATP тура, като най-голямата му дойде през 2013 година, когато отстрани Рафаел Надал на Уимбълдън след 3:0 сета. 

Веднага след срещата Кузманов - Дарсис следва черешката на тортата в сблъсъка България - Белгия, а именно Григор Димитров срещу Давид Гофен. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички