Неприятно: Григор Димитров сам се би - 13-ият в света надделя в странен мач (ВИДЕО)


Неприятно: Григор Димитров сам се би - 13-ият в света надделя в странен мач (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

10870 0

Григор Димитров приключи с участието си на турнира в Рим, част от сериите "Мастърс 1000". 10-ият в света изгуби 1/8-финалния мач срещу 13-ия в световната ранглиста Тейлър Фриц. Американецът надделя с 2:1 сета след 6:2, 6:7(11), 6:1. На 1/4-финалите той ще премери сили срещу победителя от двойката Александър Зверев - Нуно Боржеш.

Гришо излезе с превързана ръка и не е напълно ясно точно какво е състоянието му след неприятното падане в миналия кръг. Вероятно това е допринесло за огромния брой грешки от него в днешния мач - цели 11 двойни, както и 31 непредизвикани.

За сравнение - Тейлър Фриц имаше само 1 двойна грешка и едва 9 непредизвикани. Той имаше и страховито преимущество при началния удар, реализирайки цели 13 аса срещу само 1 за Григор. Показателен е и процентът вкаран първи сервис - 63 за Фриц и 48 за Димитров (американецът спечели 76% от точките си на първи сервис и 66% от тези на втори, а българинът - 72% на първи и 50% на втори).

Гришо изпитваше огромен проблем и когато трябваше да пробие, като пропиля цели... 11 брейкбола и не успя да реализира нито един. Неговият съперник се възползва от 4 от общо 16 открили се. Уинърите в мача бяха повече за 32-годишният българин, който на 16 май празнува рожден ден - 37 срещу 27.

Фриц проби още в третия гейм след старта на мача, а веднага след това отрази две точки за пробив, след като изостана с 15:40. Впоследствие Григор изостана с 15:40 на собствен сервис, но лиши опонента от нов пробив. В шестия гейм Димитров стигна до цели пет точки за пробив, но не реализира нито една, а веднага след това Фриц го проби за втори път.

Във втория сет българинът изпусна четири брейкбола, два от които бяха и сетболи, а Фриц пропиля три. Така се стигна и до изключително драматичен тайбрек. В него Гришо поведе с 6:3, после трябваше да отбива мачбол. В крайна сметка взе сета след общо... 10 сетбола.

Фриц взе почивка за тоалетна преди старта на последния сет, а в него Григор тотално се срина и показа много слаба игра. Той бе пробит още във втория гейм, а след това и в шестия. Остана само с един спечелен гейм, като в същото време дори не се доближи до пробив, записвайки общо едва... една точка на противников сервис.

Първи сет

1:0 - Григор сервираше първи и стартът бе даден с хубаво разиграване, завършило с бекхенд по правата в аут от американеца. Фриц вкара остър ретур на втори сервис и принуди Димитров да сбърка за 15:15. Непредизвикана грешка в мрежата от бекхенд за Фриц, но след това и двойна грешка за 30:30. Най-продължителното и оспорвано разиграване приключи с много лош опит за къса от опонента - 40:30. След ас на втори сервис подаването бе спечелено.

1:1 - с отличен сервис Фриц си гарантира бърза точка за 15:0. При 30:0 последва ас, а след агресивна игра от амриканеца форхенд на Григор попадна в аут по правата. Подаване, спечелено на 0.

1:2 (пробив) - геймът започна с две двойни грешки, а след това и ретур в аут - 15:30. Умело деми-воле от американеца му осигури две поредни точки за пробив. Първата бе неутрализирана с мощен сервис и последвал прекрасен форхенд по обратния диагонал. При втората се стигна до оспорвано разиграване, при което Гришо бе пречупен с бекхенд по правата, на който форхендът му поддаде.

1:3 - Фриц поведе с 15:0 с ас, но при следващото разиграване бе пречупен и прати форхенда си по правата в аут. Изящна къса от Гришо му гарантира 15:30, а след това издържа форхенд надстрелването, за да дочака грешка - 15:40 и две точки за връщане на пробива. Първата бе неутрализирана след доза късмет, топка на линията, която изненада Димитров и той сбърка. При втората българинът бе в добра позиция, но американецът удържа на атаките и накрая дочака бекхенд в мрежата от Григор - дюс. Фриц излезе на мрежата, но подари шанс на Димитров за минаващ удар, но той излезе в аут, а след това подаването бе спечелено след плитък ретур и остър бекхенд по диагонала в близост до мрежата.

2:3 - и този сервис-гейм на Григор започна с двойна грешка. При 15:15 дойде и поредната двойна грешка, а след това Димитров допусна и непредизвикана грешка от сечен бекхенд в мрежата - 15:40 и нови две точки за пробив. Първата бе неутрализирана след добър сервис и игра в близост до мрежата, приключила със смач. С нов хубав сервис и игра по ъгъла на корта се справи и с втория брейкбол - дюс. Успешно излизане на мрежата за Гришо, а при следващата точка българинът имаше огромен късмет - сечен бекхенд се закачи за филето на мрежата, а топката падна неспасяемо в полето на Фриц.

2:4 - Фриц играеше на втори сервис и това му се отрази, като при всяка от първите три точки се стигаше до разигравания. Димитров поведе с 15:30 след изящни слайс бекхенди, приключили с къса. Последва бомбен сервис и лесна точка за Фриц, но след това методично проведена атака от Димитров и излизане на мрежата - минаващ удар в аут от опонента и 30:40 за нова точка за пробив. Тя бе пропиляна след форхенд в аут. След продължително разиграване обаче Фриц допусна непредизвикана грешка от форхенд и даде нов шанс за пробив пред Григор. И тази възможност бе пропиляна след мощен сервис. Много оспорвано разиграване приключи с изящна къса от Димитров, която му донесе трети шанс за пробив в гейма - след ретур в мрежата на втори сервис Григор пак не се възползва. Впоследствие и Фриц стигна до геймбол, но Димитров вкара красив бекхенд по правата от 155 км/ч - пореден дюс. Непредизвикана грешка от форхенд на Фриц даде четвърти брейкбол за Григор в гейма - Димитров рискува със сечени бекхенд удари в близост до основната линия и накрая пресили един за аут - ДЮС. Изумителна защита от българина и зрелищно разиграване, спечелил, за да стигне до поредната точка за пробив. И тя бе неутрализирана - игра сервис-мрежа от опонента. Ново излизане на мрежата след плитък ретур, а след това и напрегнато разиграване, спечелено от Фриц - той измъкна гейма, продължил 13 минути и 32 секунди.

2:5 (пробив) - трето поредно подаване на Димитров започна с двойна грешка, а след това атакува агресивно от форхенд ретура на съперника, но отигра в аут - 0:30. Последва директна точка от сервис, но след това и разиграване, при което Димитров сбърка от бекхенд в мрежата - 15:40 и две точки за пробив пред Фриц. Първата бе неутрализирана с добър сервис, воле и смач, които да пречупят американеца. При втората обаче прати сечен бекхенд в мрежата и загуби гейма.

2:6 - геймът започна с два ретура в аут от Григор, а след това и грешка от бекхенд навътре в корта - когато трябваше да последва уинър - 40:0. Ретур закачи филето на мрежата и падна неспасямо от страната на Фриц за 40:15, но при втори сетбол американецът бе стабилен и с премерен форхенд по правата спечели първата част.

*След края на сета Григор поиска помощ на корта и лявата му ръка бе сериозно превързана в областта на китката.

Втори сет

1:0 - оспорвано разиграване приключи с хубав удар по правата от Фриц, който му спечели точката. При следващото американецът опита къса, а след това Димитров отговори със същото, а Фриц прати топката в аут - 15:15. При 15:30 дойде непредизвикана грешка от форхенд, която даде две точки за пробив на съперника. След прекрасна игра от Димитров обаче те бяха неутрализирани, а след това дойдоха и нови две бързи точки при кратки разигравания, в основата на които бяха добри сервиси.

1:1 - Гришо привика напред съперника с коварен сечен удар, а след това блесна с минаващ бекхенд по правата. Последва подобна развръзка и при второто разиграване, за да се стигне до 0:30. Ас, а след това и хубав бекхенд по правата в близост до мрежата след поредния сечен бекхенд от Григор - Фриц стигна до равенство. Все пак пресилена топка от форхенда на американеца осигури точка за пробив пред Димитров, която бе пропиляна след ретур в мрежата. Последваха ас и ново убедително разиграване за Фриц, който записа уинър с бекхенд по правата.

2:1 - непредизвикана грешка от Димитров от бекхенд в мрежата, а след това и много сила и риск във форхенд, който също приключи в мрежата - 0:30 и нова коварна ситуация. С много красив форхенд по обратния диагонал, пласиран точно в ъгъла, Димитров записа първа точка в гейма. Последва нова повдигната топка от Фриц, която бе атакувана от форхенд - 30:30. Григор рискува - излезе на мрежата след втори сервис, но отигра перфектно дроп-воле за 40:30. След добра комбинация по двата края на корта спечели подаването си.

2:2 - с бекхенд изпълнения Фриц пречупи добрата защита на Григор за 15:0, а след това Димитров не се справи с ретура си (30:0). Димитров пласира минаващ бекхенд през най-високата страна от мрежата и това му донесе успех. Перфектна игра от българина, с която пречупи иначе впечатляващата защита на опонента при това разиграване. Остър ретур принуди Фриц да сбърка и това осигури точка за пробив при 30:40. Димитров стигна до смач от позиция в близост до мрежата, но встрани от корта - изненадващо изпрати топката в аут за огромна грешка и пробивът така и не идваше. Веднага след това дойдоха две лесни точки с отлични сервиси и подаването бе спечелено.

3:2 - при 15:0 филето на мрежата повдигна топка на Гришо и я прати в аут. Димитров излезе на мрежата на втори сервис и отново отигра безупречно воле за 30:15. Ретур в аут, а след това и бекхенд във филето на мрежата, което върна топката от неговата страна - Фриц остана далеч от пробив.

3:3 - Димитров показа впечатляваща защита при продължително разиграване, но накрая нямаше какво да стори при смач навътре в корта - 15:0. Последва ретур в аут, а след това и ас. Подаването бе спечелено безпроблемно след нов ретур в аут.

4:3 - Григор набързо поведе с 30:0 с добри сервиси и стабилна игра, а след това Фриц прати и ретур на втори сервис в аут. Впоследствие подаването от българина бе спечелено на 0.

4:4 - геймът започна с ретур в мрежата от Димитров. Сервисът на Фриц продължи да му осигурява голямо предимство и той набързо поведе с 40:0, а след нов отличен начален удар Димитров пак нямаше отговор и отново последва подаване, спечелено на 0.

Григор Димитров на Мастърса в Рим

5:4 - изящна къса от Григор за 15:0, а след това още една такава, при която Фриц дори не тръгна да я гони - 30:0. Третият опит за къса обаче не мина от другата страна - 30:15. Последва ретур в аут, а подаването бе спечелено след поредната къса.

5:5 - Фриц потегли с ас, но след това Димитров заложи на къса в разиграването, привика съперника на мрежата и пласира безупречен минаващ удар по диагонала - 15:15. При 30:15 българинът пласира дълбок удар, който затрудни опонента и го принуди да сбърка в мрежата - 30:30. Оспорвано и напрегнато разиграване приключи с умело воле в близост до мрежата - 30:40 - точка за пробив и сетбол. Добра защита от Григор, която бе пречупена с контра-пие - дюс. Ретур в аут, а след това непредизвикана грешка от Димитров от водеща позиция с форхенд по правата - Фриц се измъкна.

6:5 - хубав смач по правата за 15:0 след прехвърлящ удар от Фриц. При 15:15 удар на американеца попадна около линията, двамата се разсеяха и последва непредизвикана грешка от Фриц - 30:15. Неуспешен опит за сечен бекхенд от трудна ситуация - 30:30. Много зрелищно и драматично разиграване - Григор хвана къса от Фриц и я пласира по диагонала, но той показа страхотна скорост и я отигра неспасяемо. С контра-пие и топка точно на линията - Григор неутрализира точката за пробив - дюс. Последва ас, а след това нов прекрасен сервис и смач в близост до мрежата - подаването бе измъкнато.

6:6 - безгрешна игра от Фриц пречупи добрата защита на Григор и го принуди да сбърка - 15:0. След това американецът показа впечатляваща защита и дочака грешка от Димитров в мрежата - 30:0. При следващото разиграване пък Фриц сбърка от форхенд в мрежата, а при следващата изключително оспорвана точка Фриц стигна сечен удар в близост до мрежата, но прати бекхенда си по правата в аут - 30:30. Филето на мрежата повдигна топка от Фриц и даде водеща позиция за Григор, който се възползва - 30:40 и втори сетбол. С няколко смача Фриц отрази поредния шанс за пробив пред Димитров - дюс. С ас и убедителна игра, дочаквайки грешка от Гришо - подаването бе спечелено.

Тайбрек 7:6(11)

13-11! Втори сервис в тялото затрудни Фриц и позволи на Димитров да запише прецизен форхенд уинър по диагонала - 1:0. Прекрасно контра-пие и първият минипробив бе факт за 2:0. Бомбен сервис и неуспешен ретур от Гришо за 2:1. Фриц допусна непредизвикана грешка със сечен удар в близост до мрежата за 3:1. Втори сервис едва закачи линията и затрудни Фриц, но той върна топката - Григор я атакува, но изкара в аут. Превъзходен минаващ удар от Димитров му осигури следващата точка за 4:2, когато дойде и размяната на полетата.

Димитров бе в добра позиция, но сбърка сечен бекхенд в аут (4:3). Излизане на мрежата след агресивна игра и перфектно дроп-воле - 5:3. Още едно излизане на мрежата и отиграно воле му гарантираха 6:3 и още три поредни сетбола. Първият бе пропилян със сечен бекхенд ретур в мрежата. При втория се стигна до оспорвано разиграване и умела къса от опонента, която Григор стигна, но не прати от другата страна на корта - 6:5. А третата... след двойна грешка за 6:6 и нова смяна на полетата.

Излизане на мрежата и дроп-воле, което Фриц стигна, но запрати в мрежата - 7:6 и пореден сетбол, който също бе пропилян след непредизвикана грешка от бекхенд - 7:7. Последва лесна точка с отличен сервис за Фриц и първи мачбол за американеца при 7:8. Тя бе пропиляна след ретур на втори сервис в аут - 8:8. Прекрасен сервис, плитък ретур и безпроблемен форхенд уинър - 9:8 и още един сетбол за Гришо. Напрегнато разиграване - къса от Димитров и размяна на удари в близост до мрежата - изпълнението на българина остана буквално на милиметри от линията - но все пак бе в аут - 9:9.

Двойна грешка от Фриц даде осми сетбол за Григор - този път на негов сервис. Разиграване, приключило с неуспешен опит за къса от българина - 10:10. Добър сервис и с хубав бекхенд по диагонала принуди американеца да сбърка за 11:10. Добър сервис и бекхенд по правата в близост до мрежата от Фриц - 11:11. Добра защита от Григор, който качи топка на аутлинията и дочака грешка от Фриц в мрежата - 12:11, нов сетбол за Димитров на собствен сервис. Игра на втори сервис и мощен форхенд по правата, който принуди Фриц да сбърка.

Трети сет

0:1 - при 15:0 Фриц опита хубав форхенд по правата, но го изкара с малко в аут по широчината - 15:15. При 30:15 Димитров рискува със силен бекхенд по правата, който обаче завърши в мрежата (40:15). Българинът затрудни подаващия с контра-пие, но Фриц впоследствие закачи линията и поведе в геймовете.

0:2 (пробив) - първият сервис на Григор не влизаше - той измъкна първата точка след ретур в аут, но след това Фриц поведе с 15:30. Пак игра на втори сервис, топката бе повдигната от ретура, а Григор опита да завърши с бекхенд по правата, но сбърка в аут - 15:40 и две точки за пробив. Първата бе неутрализирана след ретур на втори сервис в мрежата, а втората (отново на втори сервис) след красиво разгърнат бекхенд, принудил американеца да сбърка - дюс. С двойна грешка подари и трета точка за пробив, но с прекрасен сервис и след ретур в аут се стигна до още един дюс. Агресивен ретур на втори сервис и неуспешен сечен бекхенд от Григор - четвърта точка за пробив. Бомбен сервис и последвало воле, което осъществи контакт с филето на мрежата, но и попадна в целта - дюс. Размяна на дълбоки удари приключи с форхенд в аут от Димитров - пети брейкпойнт, който вече бе грабнат - непредизвикана грешка от прекрасна позиция за форхенд уинър.

0:3 - контра-пие принуди Димитров да сбърка в мрежата, а след това оспорвано разиграване приключи със сечен бекхенд в аут от Григор - 30:0. Хубав сервис и неуспешен ретур за 40:0, а след това и ретур в мрежата на втори сервис - подаването бе спечелено на 0.

1:3 - излизане на мрежата от Григор и прецизно воле за 15:0. Последва плитък удар и ново излизане напред, което също бе успешно след технична къса. При 30:15 Фриц не се придвижи навреме, топката му дойде твърде близко и той прати форхенда си в аут. Последва агресивен ретур на втори сервис, излязъл в аут, а Димитров взе първи гейм в сета.

1:4 - сечен ретур в аут, а след това и два аса за 40:0. Последва агресивна игра от Фриц и защитата на Димитров бе пречупена - подаването бе спечелено на 0. А спадът при Гришо в сравнение с втория сет бе видим.

1:5 (пробив) - три поредни двойни грешки от Григор за 0:40. При 15:40 Фриц натисна с форхенд и принуди Димитров да сбърка.

1:6 - Фриц потегли с ас, а след това Григор сбърка бекхенд в мрежата - 30:0. Последва и ретур в аут, а след това и ас, за да бъде спечелен мачът.

Преди Григор Димитров срещу Тейлър Фриц

След този двубой на корта ще излязат Ига Швьонтек и Медисън Кийс, а след Зверев и Боржеш (но и не преди 20:00 часа българско време) ни очаква много зрелищен дуел между Стефанос Циципас и Алекс де Минор. Програмата на централния корт днес закриват Коко Гоф и Кинуен Джън (не преди 21:30 часа българско време).

За последно двамата се срещнаха на приятелския турнир в Обединените арабски емирства през декември миналата година, когато Димитров побеи с 1:0 (6:3). В официалните срещи балансът между двамата е равен - по една победа за всекиго.

Любопитното е, че и в двата случая става въпрос за мачове на клей. Първият им дуел е през вече далечната 2019 година, когато Фриц надделява след два зрелищни тайбрека (7:6(8), 7:6(4) от ролята на аутсайдер в Мадрид. През миналата година в Женева пък американецът е сериозен фаворит, но губи с 1:2 сета, въпреки че повежда с 1:0. За днешния дуел, до голяма степен изненадващо, отписаха Григор Димитров и сложиха за фаворит Фриц.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички