Не и без драма! Григор Димитров би голям талант с магични удари и класа в края (ВИДЕО)


Не и без драма! Григор Димитров би голям талант с магични удари и класа в края (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

11340 0

Григор Димитров започна с победа на турнира в Марсилия, част от сериите ATP 250. Първата ракета на България победи с 2:0 сета 23-годишния Себастиан Корда, който заема 34-тото място в световната ранглиста. Гришо го сломи за час и 40 минути игра след 6:1, 7:6(5) в отделните части.

Димитров изигра великолепен първи сет, в който даде само гейм на съперника, а втората част също вървеше отлично след пробив още в първия гейм. Корда обаче успя да върне пробива в осмия и завърза мача.

ЕМОЦИОНАЛНО: ГРИГОР ДИМИТРОВ "СТОПЛИ СЪРЦАТА" НА ТЕНИС СВЕТА С КРАСИВ ЖЕСТ КЪМ ЧОВЕК С УВРЕЖДАНЕ (ВИДЕО)

Стигна се и до тайбрек, в който Гришо отново потегли отлично и поведе с 3:0, но след двойна грешка и два минипробива изостана с 5:3. Все пак показа здрави нерви в критичните моменти и съумя да спечели тайбрека със 7:5 с нов минипробив в края.

В следващия кръг най-добрият български тенисист, поставен под номер 2 в схемата, ще се изправи срещу победителя от двойката Иржи Лежецка - Артур Риндеркнек. Двамата играят по-късно днес, а четвъртфиналът на Гришо ще е в петък (9-и февруари).

Димитров завърши мача с 8 аса срещу 7 за американеца. Имаше само една двойна грешка в срещата - въпросната от Григор в тайбрека. Българинът имаше и по-добър процент вкаран първи сервис - 60 срещу 53, като спечели и повече точки на първи сервис - 81% срещу 71%.

Българинът се възползва от половината точки за пробив, които му се откриха - три от шест. Съперникът му пък се възползва от едва една от трите, до които стигна.

Първи сет

1:0 - Григор бе първият сервиращ в мача и потегли добре след ретур в мрежата от съперника. Вторият начален удар също бе добър, но Корда вкара силен ретур и впоследствие Димитров допусна непредизвикана грешка в аут - 15:15. Последваха нови силни сервиси, а при 30:15 българинът записа и директна точка. Стигна се и до първо разиграване, което бе за Корда след излизане на мрежата от Гришо и перфектен минаващ удар от американеца - 40:30, а впоследствие ново разиграване доведе и до дюс. След бекхенд в аут от Димитров дойде и точка за пробив, която бе неутрализирана с ас. Впоследствие Григор не се възползва от геймпойнт, след като сбърка дроп-воле. Два ретура в мрежата на втори сервис и все пак Димитров се измъкна в напеченото си подаване.

1:1 - Григор поведе с 0:15 след сечен бекхенд в краката на Корда и неуспешен опит за дроп-воле. След това се стигна и до грешка от бекхенда на американеца в мрежата за 0:30. Последва ас, а след това и грешка от сечен бекхенд на Димитров в мрежата - 30:30. Отново грешка от сечен бекхенд за Гришо, а след това и ретур в аут на втори сервис и подаването бе спечелено от Корда.

2:1 - Григор потегли с ас, а при 30:0 вкара добър втори сервис в тялото на съперника, който му осигури предимство за последвалия форхенд уинър (40:0). Излизане на мрежата и майсторско стоп-воле за подаване, спечелено на 0.

3:1 (пробив) - Корда спечели първата точка след хубаво разиграване и мощни форхенд удари по острия диагонал, пречупили Григор. Последваха две грешки при разигравания от форхенда на американеца, които доведоха до 15:30. Следващите две точки обаче бяха за американеца, който бе агресивен и във водеща позиция и в двата случая. Все пак се стигна до дюс, след като той излезе на мрежата, а Димитров пласира чудесен минаващ удар, за който съперникът нямаше отговор. Изглеждаше сякаш Григор е пласирал ретур в аут, но оспорва и "ястребовото око" показа, че с милиметри топката закача лнията - преповтаряне на точката. Впоследствие Гришо стигна до първи брейкбол след прекрасна защита по целя корт, но не успя да се възползва след минаващ бекхенд удар в аут. Неуспешно излизане на мрежата, нова точка за пробив, като този път се възползва след най-дългото разиграване в мача до момента, приключило с удар по правата в аут от Корда.

4:1 - геймът бе открит с много красива точка в полза на Григор, която спечели след контра-къса по острия диагонал. При 30:0 Димитров вкара добро контра-пие, което принуди Корда да сбърка форхенда си в аут. Подаването бе спечелено на 0 след ретур в мрежата на втори сервис.

5:1 (пробив) - геймът започна с елементарна грешка от Корда, който в близост до мрежата сбърка "сигурна точка". Последваха два остри и дълбоки ретура от българина, с които си заслужи преднина от 0:40 и три поредни точки за пробив. След отлична защита и безпощаден смач още първата бе реализирана.

6:1 - непредизвикана грешка при контра-пие от българина за 0:15. При 15:15 той вкара ас. Последва нова бърза точка след отличен сервис, а след това и точката на мача до момента, спечелена от Григро след феноменална защита.

Втори сет

1:0 (пробив) - удар с рамката на ракетата от Корда и първата точка бе за Григор за 0:15. Отлична защита от Димитров доведе до грешка от бекхенда на опонента в аут за 0:30. Стигна се до три поредни точки за пробив пред Димитров, но първите две бяха неутрализирани с бомбени сервиси - ас и ретур в аут за 30:40. Все пак непредизвикана грешка в мрежата от бекхенда на американеца доведе до пробив.

2:0 - с поредния ас Григор поведе с 30:0, а след това Корда прекрати разиграване, претендирайки, че удар на Димитров е бил в аут по дължината. "Ястребовото око" показа, че топката е на линията и българинът поведе с 40:0. Корда взе следващите две точки, но все пак подаването бе спечелено след ретур в аут.

2:1 - Корда набързо поведе с 30:0 след две грешки в аут от Григор. В крайна сметка Корда се отличи с най-силния си сервис-гейм от началото на мача и взе подаването си на 0 след ретур в аут от българина.

3:1 - прекрасна методично проведена атака пречупи добрата защита на Корда за 15:0, а след това последва и ас. Подаването бе спечелено на 0 след умела къса от Димитров, която американецът стигна, но не успя да отиграе.

3:2 - при 15:15 Корда вкара мощен сервис и се получи плитък ретур, който американецът веднага превърна във форхенд уинър по правата. След нови отлични начални удари спечели безпроблемно и бързо подаването си без повече точки за Григор.

4:2 - ретур в аут, но след това и изключително умела къса топка от Корда, за която Григор нямаше шанс - 15:15. При следващото разиграване имаше голямо предимство след отличен сервис и плитък ретур и бързо спечели точката, а след това последва и ас за 40:15. Отличен сервис, изхвърлил съперника от корта, а след това и форхенд атака по обратния диагонал и подаването бе спечелено.

Себастиан Корда сервира

4:3 - Корда потегли с ас, а след това прехвърлящ удар от Григор излезе в аут за 30:0. Нов добър начален удар и въпреки отличната защита на българина - американецът взе точката със стоп-воле в близост до мрежата. Подаването бе спечелено на 0 след бекхенд ретур в мрежата от Гришо.

4:4 (пробив) - много дълбок ретур, попаднал в ъгъла на корта, след който Григор нямаше шанс. Агресивна игра от съперника и грешка от бекхенд страната на Димитров за трудна ситуация - 0:30. Директна точка от сервис, но след това и сечен бекхенд по правата в аут от водеща позиция в разиграването - 15:40 и две точки за пробив пред съперника. Първата бе отразена въпреки отличния ретур от опонента след умела форхенд игра по правата. При втория игра на втори сервис и Димитров бе пречупен след мощен форхенд по правата.

4:5 - Димитров удържа с отлична защита и в крайна сметка Корда сбърка един от мощните си форхенд удари в мрежата - 0:15. Нова серия мощни форхенди, които този път пречупиха българина - 15:15. Пак игра от форхенд от водеща позиция, но този път непредизвикана грешка в аут за 15:30, но и веднага след това ас за равенство. Нов ас за 40:30, но геймпойнтът бе пропилян след прекрасен бекхенд по правата от Димитров, принудил съперника да сбърка - дюс. Нов ас, а след това и ретур в мрежата, а пробивът бе затвърден.

5:5 - ретур в мрежата от Корда за старт на гейма. При 30:0 дойде и ас за 40:0, а след това се стигна до разиграване, приключило с форхенд в аут от американеца.

5:6 - бекхенд ретур в мрежата на втори сервис, а след това и директна точка от начален удар за 30:0. При 30:15 дойде и ас, а подаването бе спечелено след бекхенд ретур в аут от Димитров на втори сервис.

6:6 - при 15:0 Димитров записа важен ас, а след това по-продължително разиграване приключи с пресилен форхенд в аут от Корда (40:0). Ретур в аут и подаването бе спечелено на 0 - предстои тайбрек.

Тайбрек (7:5)

7:5 - след отлична защита и грешка от форхенда на Корда в мрежата - Григор потегли с минипробив. С мощен сервис предизвика по-повдигната топка от ретура, която мигновено атакува с форхенд и принуди американеца да сбърка, а след това последва и ретур в аут на втори сервис за 3:0. При следващата точка се стигна до продължително разиграване и великолепна защита от българина, който обаче накрая опита къса, която не прехвърли мрежата. При 3:1 Григор прекъсна разиграване, претендирайки, че топката трябва да е в аут, но съдията на линията се оказа прав и точката бе за Корда (3:2). Размяната на полетата дойде при 3:3, след като минипробивът бе върнат след двойна грешка.

Корда поведе с 4:3 след нов минипробив след грешка от сечен бекхенд от българина. Американецът заложи на игра сервис-мрежа и минаващият удар на Григор не се получи (5:3). Минипробивът обаче бе върнат след мощни атаки от форхенд, пречупили опонента. Добър сервис в тялото и разиграване, приключило с бекхенд в мрежата от Корда (5:5). Ретур в аут на втори сервис и 6:5 за Димитров при два сервиса за съпернка - първи мачбол. При него игра на втори сервис срещу опонента и се стигна до разиграване, приключило с непредизвикана грешка в мрежата от бекхенда на Корда.

Преди Григор Димитров - Себастиан Корда

Програмата на централния корт започва в 12:30 часа българско време с дуела на двойки Ерлер/Мидлер срещи Стевенс/П. Циципас. След тях, но не преди 14:30 часа, идва ред на Феликс Оже-Алиасим срещу Джиджън Джан. След края на този двубой ще започне и Григор.

Димитров се е изправял срещу Корда само веднъж до момента. Това се случи на 1/8-финалите във Вашингтон през 2022 година. Тогава българинът спечели първия сет трудно с 6:4, но впоследствие стигна до само още три гейма и загуби след 1:6, 2:6.

Корда бе един от най-трудните непоставени опоненти, които можеха да се паднат на хасковлията. Американецът е под номер 34 в световната ранглиста и е сред топ 6 фаворитите за трофея в надпреварата. Все пак обаче трябва да отбележим, че Григор Димитров е абсолютен фаворит за 2-ри трофей от 3 турнира - въпреки че има един проблем.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички