Над 10 пъти отгоре: Григор Димитров прибра епично повече пари, отколкото преди точно година


Над 10 пъти отгоре: Григор Димитров прибра епично повече пари, отколкото преди точно година
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимка: Getty Images

15892 0

Григор Димитров записа най-силния си турнир през 2024-та година. Първата ракета на България стигна финала на Мастърса в Маями, а по пътя си до там се разправи с цели трима представители на топ 10 (и двама състезатели от топ 5).

За съжаление, в големия двубой за трофея той загуби от Яник Синер. С успеха италианецът се издигна до второто място в света (а Гришо се завърна в топ 10) и се утвърди като най-силния тенисист за 2024-та година (трофеи в Australian Open, Ротердам и Маями - 22 победи и 1 загуба през сезона).

Любопитното е, че именно Синер отстрани Григор в Маями и при участието му отпреди година. Тогава италианецът отново игра финал, но го загуби от Даниил Медведев. Този път и Яник, и Гришо надградиха сериозно в представянето си и изпратиха повече от достойна надпревара.

Още: В Италия: Напомниха на България САЩ '94 - сложиха Григор Димитров до Стоичков и Синер до Баджо

Година разлика: Григор Димитров в Маями през 2023-та и през 2024-та

Григор Димитров спечели много пари в Маями

Разбира се, с чудесните си изяви Димитров си заслужи и доста солидна сума от наградния фонд в Маями. Става въпрос за 585 000 щатски долара, докато Синер си спечели малко над двойно повече - 1 100 000 долара. Любопитното е, че въпреки увеличения общ награден фонд, то сумата за финалните етапи от надпреварата бяха ограничени.

Наградният фонд бе с 2,22% по-голям, отколкото преди година. Но в това издание бяха отделени повече средства за отпадналите в първите рундове и в квалификациите, където нарастването бе от порядък между 20-40% спрямо различните кръгове.

Още: След фурора в Маями - кой е следващият турнир, на който Григор Димитров ще участва?

Докато за финалиста и за победителя финансовите постъпления бяха съответно с 11,68% и с 12,85% надолу от тези отпреди година за Синер и Медведев. Тоест, ако Гришо бе стигнал финал преди година, щеше да вземе 662 360 щатски долара, а не 585 000.

И все пак Димитров бележи огромен прогрес с това, което стори преди точно една година. Тогава отпадна от Яник Синер още в третия кръг и си тръгна от Маями с 55 770 щатски долара, което е над 10 пъти по-малко от това, което прибра при това си участие (разлика от близо 530 000 долара). И все пак това е далеч от личния му рекорд - знаете ли кой е турнирът, от който Григор Димитров спечели пари за цял живот - кога и къде взе милиони с 5 мача?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички