Григор Димитров пречупи Стан Вавринка в епична битка в Мадрид


Григор Димитров пречупи Стан Вавринка в епична битка в Мадрид

3438 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на тенис турнира в Мадрид, след като днес успя да стигне до много трудна, но изключително сладка победа със 7:6 (5), 3:6, 6:3 над световния №9 Стан Вавринка.

След разменени пробиви в първия сет се стигна до тайбрек, в който двата мини-брейка на Гришо се оказаха решаващи и той взе първата част. Швейцарецът обаче заигра почти безгрешно в следващите два сета, а Гришо се наложи да спасява над 5 точки за пробив още във втория сет. Димитров беше пробив още в началото и това доведе до решаваща трета част.

В нея Стан сервираше безпогрешно, но при 4:3 в полза на Григор настъпи отпускане у Вавринка и Гриши, при третата си точка за пробив, успя да натисне и да стигне до така нужния пробив, а 4 минути след това и до победата.

Това е 3-и пореден успех на българина над Стан, с което си осигури 180 точки за световната ранглиста, както и 100 хиляди евро от наградния фонд. На четвъртфиналите пък е напълно вероятно Димитров да срещне Рафаел Надал, който играе по-късно днес.

ПЪРВИ СЕТ

Мачът почна със сервис на Григор Димитров, който беше изключително убедителен и поведе след гейм на 0 - 1:0. Двамата записаха убедителни първи начални геймове, като никой не даде повече от две точки на съперника и след по-малко от 10 минути имахме равенство 2:2.

Първи, за съжаление, се пречупи Григор Димитров. Типичен срив на начален удар позволи на Вавринка да поведе с 0:40 - три точки за пробив. В този момент обаче заработи първия сервис на българина, който стигна до 30:40, а след спаси почти загубена точка за равенство 40:40. След няколко разигравания обаче Димитров допусна две поредни грешки и предаде гейма - 2:3.

Веднага обаче Димитров успя да се върне в сета, след като с дълбоки удари направи пробив на 15 - 3:3. Този път Гришо нямаше никакви проблеми от сервис и отново поведе в резултата - 4:3. Двамата продължиха да сервират уверено и логично се стигна до тайбрек - 6:6.

Първият мини пробив беше на сметката на Гришо за 2:0. При 3:1 обаче Вавринка натисна на бекхенда на българина и успя да възстанови загубената брейк-точка - 3:2. Това вдъхна увереност на швейцареца, който с атака при мрежата и ас направи резултата 3:4 в своя полза. С два силни начални удари Гришо възстанови точката си аванс - 5:4. С фантастична атака Димитров успя да пробие отново подаването на Вавринка и поведе с 6:5 и сервис за спечелване на сета. Той показа отлична защита и в крайна сметка Стан прати бекхенд в аут - 7:6 след тайбрек на 5 точки.

ВТОРИ СЕТ

Стан бързо взе своето подаване, а след това стигна до 40:0 при сервис на Димитров. Гришо успя да спечели следващите три точки, но след това допусна ново отпускане и позволи на Вавринка да го пробие с форхенд по правата - 0:2. Швейцарецът спечели следващия гейм на 30 и затвърди пробива си. Гришо пък записа първи гейм в сета няколко минути по-късно, след като не допусна нова изненада при свой сервис - 1:3.

Вавринка продължи да сервира убедително и Гришо не получи нито една възможност за пробив - 3:5 и сервис за швейцареца за 1:1 в сетовете. Стан запази самообладание, вкара всичките си първи сервиси и с гейм на 0 изравни резултата в мача - 1:1.

ТРЕТИ СЕТ

Решаващата част почна със сервис за Григор. Той поведе набързо с 40:15, но страхотен ретур на Стан намали резултата. После бекхенд на швейцареца излезе в аут и Гришо поведе - 1:0. Вавринка пропусна да вкара само един първи начален удар и спечели гейма на 15 - 1:1.

Вавринка успя да стигне до точка за пробив в следващото подаване на Димитров, но българинът отново показа нерви и успя да се защити с добри удари от основната линия, причинили две грешки от ракетата на Вавринка - 2:1.

Стан отново изравни набързо с гейм на 15, а след това притисна Гришо и поведе с 15:40. Българинът обаче отново се спаси благодарение на сервиса си - 40:40. Минута по-късно Димитров поведе с 3:2 след страхотен форхенд по диагонала. Последваха два убедителни сервис-гейма и за двамата - 4:3 за Григор Димитров.

Дойде време за първия неубедителен сервис гейм на Вавринка, а Гришо веднага успя да се възползва и стигна до две точки за пробив. И двете обаче бяха отразени с форхенд по правата отстрана на Вавринка. При третата обаче Димитров натисна от основната линия, а в опит да завърши разиграването Стан прати топката в аут от форхенд - 5:3.

Гришо не трепна на своя сервис-гейм, а Стан генерира цели 3 непредизвикани грешки и Димитров спечели на 15 - 6:3 и победа в три сета за българския феномен.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички