Перфектно напасване! Григор Димитров тръгна ударно срещу американец на Ролан Гарос (ВИДЕО)


Перфектно напасване! Григор Димитров тръгна ударно срещу американец на Ролан Гарос (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

12544 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров стартира ударно участието си на турнира от "Големия шлем" - Ролан Гарос! Гришо постигна чиста победа срещу Александър Ковачевич с 6:4, 6:3, 6:4 за 1 час и 58 минути, за да се класира във втория кръг от надпреварата. Следващият опонент на Димитров ще бъде Фабиан Марожан или Михаил Кукушкин, които играят малко по-късно днес.

Григор бе тенисистът, който направи повече непредизвикани грешки в първия сет - 11 срещу 6. Именно заради тях се стигна и до първия пробив в двубоя, който бе на сметката на американеца в седмия гейм. Гришо обаче реагира мигновено и не само направи рибрейк, но и взе следващите два гейма и завърши с още един пробив за 4:6. Определено си личеше, че първата ни ракета има нужда от време, за да се напасне към корта, но го направи в точния момент, за да може да покаже предимството си.

През втория сет Григор подобри всеки аспект от играта си и направи серия от общо 6 поредни спечелени гейма. Успя да стигне до пробив още във втория гейм, с който си осигури комфортна преднина и не я изпусна до края. Освен това записа цели 5 аса и намали грешките си до 3 непредизвикани. Двойно по-малко от тези на съперника. Ковачевич пък играеше много трудно на втори сервис, от което Гришо също умело се възползваше.

В третия сет отново българинът бе по-добрият на корта, като имаше няколко напрегнати момента. Един от тях бе в осмия гейм, когато Ковачевич върна пробив и направи резултата 4:4. Реакцията на Димитров обаче бе мигновена и веднага го проби за втори път, а след това безпроблемно затвори и сета, и двубоя. Статистиката от двубоя е почти равностойна - по 8 аса, 3 двойни грешки за американеца и 2 за Григор. Процентът на първи сервис за Гришо бе 60% и 55% за съперника. По-голяма разлика има на точките, спечелени на първи сервис - 83% за Димитров срещу 70%. 

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Пръв в двубоя сервира Григор, но първата точка бе за Ковачевич. След добър сервис и точка от мрежата българинът взе следващите две точки. Последваха два отлична сервиса и първи гейм за Димитров.

1:1 - С двойна грешка започна американецът на своето подаване, а при последвалото разиграване Димитров изкара бекхенд в аут. При 30:15 в полза на Ковачевич Григор не успя отново да се насочи добре своя бекхенд, а след това световният номер 88 записа ас.

2:1 - Григор изпълни много силен и отлично насочен сервис при 30:15, на който Ковачевич реагира, но прати топката високо и далеч извън корта. Последва нов добър сервис и предимство е геймовете за Гришо при първата почивка.

2:2 - Григор все още се адаптира към условията на корта, като продължи с бекхендите в аут. Със силни сервиси и добре насочени успя да вземе и това свое подаване.

3:2 - С хубав минаващ удар Ковачевич взе първата точка, но Гришо бързо изравни. Следващата точка, макар и с малко късмет, отново бе за българина, като тупна малко, след като премина мрежата. С добри сервиси затвори подаването си. 

3:3 - Ас по правата за американеца - 4-тият му в двубоя, за 15:0. И следващата точка дойде след добър сервис, но след това последва неуспешен опит за къса топка и Григор умело се възползва - 30:15. Агресивната му игра даде резултат и след поредните силни сервиси се стигна до поредното равенство в геймовете.

3:4 (пробив) - Григор започна с непредизвикана грешка в този гейм. Последва обаче много силно разиграване, като Григор си осигури предимство в него след бекхенд по правата и затвърди доминацията си. Топката отскочи неприятно и изненада Гришо, изоставайки с 15:30. Григор сгреши и вместо воле от скъсения диагонал, той сгреши и даде точка за пробив на опонента. Последва нова грешка от Димитров, като пресили форхенд по обратния диагонал и допусна първи пробив в двубоя.

4:4 (пробив) - При равни 15 Ковачевич игра агресивно по правата, след като Гришо го притисна и бе принуден да сгреши. Последва обаче много добро разиграване от 26-годишния тенисист като използва и мрежата. След много добър ретур и форхенд по обратния диагонал Григор стигна до точка за връщане на пробива. И с отличен форхенд от основната линия успя да върне светкавично пробива.

5:4 - Двойна грешка и непредизвикана от форхенд от Григор го направиха изоставащ в двубоя, но спечели впечатляващо разиграване при размяна на бекхенди за 30:30. Сервис и форхенд-уинър осигуриха гейма за хасковлията.

6:4 (пробив)- Григор стигна до 3 точки за пробив, като Ковачевич не успя да намери топката след неприятно отскачане, а след това пресили и бекхенд, с което загуби сета.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Григор спечели 4-ти пореден гейм, като постави Ковачевич в много неизгодна позиция. Даде му само точка и започна отлично втория сет.

2:0 (пробив) - Григор определено усети, че това е моментът, в който може да пречупи съперника си и го натисна при всяко разиграване. Американецът направи два поредни пропуска за равни 40, а невероятен форхенд по правата на Димитров от дълбока позиция му донесе точка за пробив. Пресилен форхенд на Ковачевич направи ранния пробив факт.

3:0 - Димитров записа невероятна серия, спечелвайки шести пореден гейм. Трябва да се отбележи, че все пак непредизвиканите му грешки намаляха, докато тези на Ковачевич се увеличиха. А Гришо успя да запише и първия си ас в срещата.

3:1 - Ковачевич най-сетне успя да запише гейм, като спечели това свое подаване на 0.

4:1 - Със страхотен дроп-шот Григор стигна до 40:0, а след това с добър сервис взе гейма си на 0.

4:2 - Атака от форхенд на Ковачевич затрудни Григор, който не успя да изиграе по най-добрия начин - 0:30. След това обаче тенисистът ни се защити добре и и затвърди впечатлението, че американецът играе трудно на втори сервис.

5:2 - Григор взе бързо подаването си, като даде само точка на 26-годишния си съперник.

5:3 - Нов бърз гейм, в който американецът записа подаването си на 0.

6:3 - Григор бързо стигна до 3 поредна сетбол, като още с първия си шанс записа петия си ас за край на сета.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Ковачевич показа, че иска да е много агресивен на свой сервис, за да не дава инициативата на Григор. Без почти да влизат в разигравания той  стигна до 40:15. Последва размяна на удари, от която Григор бе по-добър, а опонентът му пресили форхенд в аут. Със силен удар американецът успя да вземе подаването си.

1:1 - При 30:0 в ползва на Григор, Ковачевич успя да впечатли с добър преминаващ удар. Българинът нанесе тежък удар от форхенд, с който затрудни съперника си - изкара топката в аут за 40:15.

1:2 - Сечен бекхенд в центъра на корта, което определено изненада Ковачевич, а Григор след това спечели точката с форхенд по диагонала за 15:30. И въпреки отличното разиграване американецът се справи и не допусна да се стигне и до шанс за пробив.

2:2 - Гришо започна отлично и бързо спечели 3 поредни точки, но последва за кратко разочарование, тъй като Ковачевич успя да върне две точки. Добър сервис и неуспешен ретур донесе гейма в полза на българина.

3:2 (пробив) - Григор стигна до 30:15 в своя полза след непредизвикана грешка на съперника. Ковачевич обаче впечатли с комбинация и уинър. След това Григор не успя чисто да удари топката, което отвори шанс за американеца да атакува чрез форхенд - 30:40.

Страхотен ретур от Григор изравни точките. Димитров наложи много добро темпо и след отличен форхенд по обратния диагонал стигна до точка за пробив. Ас спаси Ковачевич от тази опасност, но българинът отново извади от арсенала си красиви и опасни изпълнения. Успя да "отвори" целия корт, за да действа. Стигна до нов брейк, от който се възползва след непредизвикана грешка от Ковачевич.

4:2 - Сервисите на Григор станаха все по-бомбастични, с което съвсем затрудняваше съперника си и затвори гейма на 15.

4:3 - Страхотен ретур донесе първата точка в актива на Димитров, но последва изравняване след отличен сервис. При равни 30 Ковачевич спечели важна точка след разиграване, а след това отново сервисът му помогна.

4:4 (пробив) - Лош гейм за българина, който изостана с 40:0. Успя да отрази само първата опасност, но след форхенд-уинър по правата Ковачевич съхрани надеждите си в двубоя.

5:4 (пробив) - Григор взе първите две точки, но отново много добър сервис помогна на американеца да изравни. Страхотен форхенд върху линията донесе точка за брейк на Димитров. Лош ретур изравни точките, но Гришо отново си осигури точка за пробив, от който този път се възползва.

6:4 - Безкомпромисен гейм на 0 донесе успеха на Григор за почти 2 часа игра.

ПРЕДИ МАЧА

Срещата между българина (№10 в света) и американеца (№88) е втора на Корт №14, а програмата на него се открива в 12:00 ч. (наше време) от Айла Томлянович и Даяна Ястремска.

До момента Гришо никога не е играл срещу Ковачевич!

Григор Димитров

За последно първата ни ракера се появи на Мастърса в Рим, където победи двама съперници - Йошихито Нишиока и Теренс Атман, а след това бе отстранен от Тейлър Фриц с 2:6, 7:6 (11), 1:6.

Григор Димитров ще играе за 14-и път на Ролан Гарос, а най-добрите му сезони са 2020 и 2023, когато стигаше до 1/8-финалите (3:6, 6:7 (9), 2:6 срещу Стефанос Циципас и 1:6, 4:6, 3:6 срещу Александър Зверев).

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ - Тенис легенда очаква големи неща от Григор 15Димитров на Ролан Гарос, посочи и негово предимство!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички