Мисията е изпълнена - Новак Джокович спечели "Ролан Гарос" и Кариерен шлем


Мисията е изпълнена - Новак Джокович спечели "Ролан Гарос" и Кариерен шлем
Снимка: Getty Images/Guliver

1760 0

Целта е постигната! За пръв път в кариерата си световният номер едно Новак Джокович спечели „Ролан Гарос”. Той го стори от 12-ти опит, след 24-тата си победа в 34 мача срещу Анди Мъри – 3:6, 6:1, 6:2, 6:4. Успехът означава, че Джокович вече има всички титли от Големия шлем на сингъл и на всичкото отгоре в момента е притежател и на четирите едновременно. Сърбинът има уникалният шанс да направи и Календарен Голям шлем, ако спечели Уимбълдън и US Open, което изглежда напълно постижимо, стига Ноле да е здрав. Всъщност световният номер едно би могъл да прибави към евентуален такъв Шлем и златен медал от Олимпиадата в Рио, което ще изравни постижението на Щефи Граф от 1988 година - Златен Календарен шлем. За Мъри загубата е още един психологически удар – осмо поражение от Джокович в десет мача на Голям шлем и сякаш завинаги клеймото на този, който най-великите бият по пътя си към славата.

Както преди всеки голям финал на кантара бяха възможностите за куп рекорди. Ако Джокович спечелеше, щеше да стане едва петият тенисист в Оупън ерата с т.нар. Кариерен шлем – след Род Лейвър, който има всъщност Календарен Шлем през 1969 година, Андре Агаси, Роджър Федерер и Рафаел Надал. Освен това сърбинът щеше да държи едновременно всички титли от турнирите от Големия шлем и щеше да има отличен шанс да направи календарен Голям шлем – да спечели и четирите най-престижни турнира в тениса. Мъри пък беше първият британец, който стига на финал на „Ролан Гарос” от 79 години насам. Негова титла щеше да значи, че му остава да спечели само Australian Open, за да може да се похвали с Кариерен шлем.

Първи сет


Мачът тръгна по отличен за световния номер едно начин – пробив на нула, гарниран от две страхотни къси топки, с които Джокович показа огромно самочувствие и даде знак, че ще се бори до край за тази толкова ценна титла. Щеше ли да има бърз отговор от Мъри – да, и то впечатлващ. Шотландецът върна моментално пробива, след като поведе с 0:40, Джокович спаси две от точките, но беше матиран с брилянтна комбинация от къса топка и неспасяем лоб. Всъщност впечатление направи поведението на Мъри – при втори сервис той буквално влизаше с крачка пред основната линия и всячески залагаше на агресивния ретур. Световният номер две наниза и сервис гейм на нула, с което оправда предварителните коментари, че на ментално ниво никога не е бил толкова високо.

Развитието подсказа и показа, че всъщност точно според очакванията Джокович е по-нервният. Мъри направи втори пробив – за 3:1, този път на 15, след като Ноле започна да опитва твърде често къса топка, макар и все още с успех, но в дългите разигравания беше по-малко стабилният и то от бекхенд. А Мъри не се спираше – сервис гейм на 15 за 4:1, като от форхенд ставаше все по-прецизен и неотразим.

В крайна сметка ранният обрат се оказа достатъчен за Анди Мъри, за да вземе първия сет. Той го стори с 6:3 гейма, а в този сет Джокович само веднъж на свой сервис не допусна Мъри да стигне минимум до дюс.

Втори сет


Втората част за малко да тръгне зле за световния номер едно – той трябваше да спасява точка за пробив, след извънземна игра в защита на Мъри, но успя да се справи. Това се оказа много важно, защото в следващия гейм Джокович показа защита сякаш е стена и си осигури 15:40, което в крайна сметка се оказа и пробив – след двойна грешка на Мъри при 30:40.

За разлика от първия сет обаче този път Ноле затвърди пробива и буквално влезе под кожата на противника си, но изпусна златен шанс да направи 4:0. Джокович отново поведе с 15:40 на сервис на Мъри, обаче световният номер две оцеля благодарение на един летящ форхенд по диагонала, който противникът му не успя да превърне в печеливша къса топка. Точно с къса топка – всъщност контракъса, Джокович за трети пореден път стигна до 15:40 в началния удар на Мъри и с прецизна атака форхенд-бекхенд по двете прави проби за 5:1! Това беше всичко в тази част и водачът в ранглистата и схемата затвори сета с 6:1.

Трети сет


До този момент нямаше отрязък в мача, в който и двамата да бъдат на върха на играта си. И отново Джокович първи нанесе удар – пак 15:40 при 1:1 гейма и Мъри се пропука, след като изпусна елементарно воле на метър от мрежата.

Кризата при световния номер две вече беше огромна – а сякаш пиронът в ковчега му беше закован с нов пробив в полза на Джокович, за 4:1, когато сърбинът достигна много добра къса топка и я върна с контракъса точно на линията пред отчаяния поглед на Мъри.

Шотландецът трябваше да намери спешно отговор, някакво вдъхновение – и някак той стигна до 15:40, но Джокович буквално го отчая с клиничен бекхенд по правата и с отлично излизане на мрежата. Сърбинът спаси и трети шанс за пробив – с ас, след това и четвърти с хубав сервис, сякаш за да покруси още повече противника си. А сетът приключи при резултат 6:2 за Джокович.

Четвърти сет


Ноле вече просто трябваше да прави това, което срещу Мъри е правил толкова често от такова положение – да държи топката в игра и да кара шотландеца да бърка. И той го правеше – пробив на 15 още в първия гейм на сета и окончателен край на мача още тук.

До края оставаше единствено въпросът какво ще е цифровото изражение на успеха на Джокович. Той можеше да пробие за 4:1, но Мъри някак оцеля - въпросът беше, че не можеше дори да застраши Джокович на негов сервис. Прошка нямаше в седмия гейм - пробив на нула, при който световният номер едно си поигра с Мъри, но нервността го обзе в първия му опит да затвори мача на собствен сервис и шотландецът проби за 3:5. Мъри успя да вземе началния си удар за 4:5 и постави под много сериозно напрежение Джокович - за втори път той трябваше да сервира за титлата! Геймът тръгна лошо, с грешка на Ноле, но Мъри помогна с лек пропуск от бекхенд и вече връщане нямаше, макар че сърбинът пропусна два мачбола - най-мечтаната титла за Новак Джокович отиде в ръцете му!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички