Местният любимец Tанаси Кокинакис сe оплете в мрежата на Григор, Димитров смълча близо 10 хиляди в Мелбърн (ВИДЕО)


Местният любимец Tанаси Кокинакис сe оплете в мрежата на Григор, Димитров смълча близо 10 хиляди в Мелбърн (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

50639 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров направи страхотен мач и се класира за третия кръг на първия за годината турнир от Големия шлем - Australian Open. 32-годишният хасковлия победи местния любимец Танаси Кокинакис с 6:3, 6:2, 4:6, 6:4 след три часа и половина игра.

32-годишният ни тенисист трябваше да се справи с изключително неприятна обстановка, след като близо 10 хиляди фенове подкрепяха родния си представител. Съдията прави неколкратно забележки, като имаше подвиквания и освирквания дори между двата сервиса на българина. След края на двубоя ясно показа, че това го е подразнило, но не му попречи да вземе двубоя.

В следващия кръг българинът ще срещне португалеца Нуно Боргес, 69-ти в световната ранглиста. По-рано днес 26-годишният Боргес отстрани номер 23 в схемата Алехандро Давидович Фокина с победа в три сета. Това ще бъде първи мач между Димитров и Боргес.

Григор Димитров показа впечатляващ тенис срещу Кокинакис

Григор Димитров показа изключителен тенис в първия сет, в който демонстрира силен сервис, много разнообразни удари и често излизане на мрежата, което се оказа изключително добър ход. Първият му сервис бе с успеваемост от близо 70%, като имаше 18 уинъра срещу 8 за своя съперник. 80% удари от форхенд след сервис не оставяха почти никакъв шанс за австралиеца, като спечели 11 точки от мрежата при 13 излизания, което бе сред силните му оръжия в двубоя.

Кокинакис се активизира в края на сета, опитвайки се да върне пробива на Григор, който бе реализиран в четвъртия гейм. Австралиецът използва всичко от арсенала си в седмия гейм, но Гришо отрази цели 4 точки за пробив, а след това успя да затвори сета на следващото си подаване.

Във втория сет Григор показа целия си арсенал от удари, като този път стигна до два пробива. Кокинакис дори нямаше шанс за пробив и показваше признаци на умора, докато българинът бе все така свеж. Почти всеки гейм на австралиеца бе над 5 минути, докато световният номер 13 спечели лесно своите подавания.

И в третия сет водещият на корта бе Григор. Той успяваше да измъчва съперника на всеки един негов гейм, като имаше три шанса за пробив още в началното подаване. Не успя да ги осъществи и така срещата вървеше гейм за гейм, когато в последния при 4:5 австралиецът се събра и стигна до два сетбола, реализирайки втория. В последния сет Григор на моменти леко се изнервяше от поведението на публиката, но в самия край - в деветия гейм направи пробив и след това го затвърди за спечелване на двубоя. Гришо имаше нужда от общо 9 поредни брейк точки, докато реализира тази.

Димитров имаше сериозно предимство в почти всички статистически показатели. Той завърши с 68 печеливши удара срещу 30 непредизвикани грешки, докато балансът на Кокинакис бе 40/39. От мрежата имаше 45 спечелени точки от 56 опита (80 процента).

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор стартира двубоя със силен начален удар - 213 км в час на първи сервис, като и следващата точка бе за него. Кокинакис обаче успя да изравни след два ретура, но ас от Димитров му донесе предимство. Последвало кратко разиграване, страхотен форхенд от Гришо и удар в мрежата от местния представител донесе първи гейм за българина.

1:1 - Още при първия сервис на Кокинас двамата влязоха в разиграване, като с удар от основната линия взе първата точка. Под аплодисментите на феновете на трибуните успя да стигне до 0:30. Опитът му да играе прекалено агресивно обаче му изигра лоша шега и изкара топката в аут - 15:30. Силен сервис му донесе изравняване на геймовете.

2:1 - Григор определено започна много силно на сервис. Първата точка дойде след воле на мрежата, а след това последва нов ас. Подсигури отново излизането си на мрежата и не даде шанс на австралиеца за 40:0. Категоричен гейм на 0 за българина.

3:1 (пробив) - При 15:0 Григор опита ефектен слайс в центъра на корта, но за жалост точката отиде при Кокинакис. Форхенд по правата от Димитров му донесе равни 30, а в следващото разиграване българинът използва различни видове бекхенд, С което затрудни Танаси и стигна до точка за пробив, от която се възползва веднага отново след излизане на мрежата и с воле завърши удара си.

4:1 - Най-трудният гейм за българина. Играта от основната линия за Григор продължи да е изключително разнообразна. С форхенд дълбоко от бекхенд ъгъла си Григор се разписа за 30:15. Бързо завършена топка от Кокинакис му даде възможност да изравни точките. С форхенд по обратната права успя да си осигури шанс за връщане на пробива.

С малко късмет тя бе отразена от Гришо, завърши разиграването на мрежата, с чиято и помощ стигна до равни 40. А това не бе прието добре от феновете, които страстно подкрепят местния любимец. Първата непредизвикана грешка за световния номер 13 дойде при предимство за него, като това бе първата колебливост в двубоя за него. С непредизвикана грешка от австралиеца подаването бе спечелено от Димитров.

4:2 - Вариативността в играта на Григор продължи, като се възползва от свободно място на корта и завърши за 15:15. Кокинакис искаше да завърши със смач в центъра на корта, но Григор отново бе предвидил и това и с удар по диагонала стигна до шанс за нов пробив. При 40:15 Кокинакис рискува с отиграване, което се оправда и отрази първата възможност за брейк. При следващото разиграване Гришо не сполучи с къса топка, която не премина в полето на австралиеца. Кокинакис показа солидно представяне до края на подаването си, спасявайки нов шанс за пробив след близо 8-минутно гейм.

5:2 - Кокинакис показа най-добрия си тенис в опит да затрудни максимално Григор, който имаше близо 80% вкаран първи сервис. Страхотни ретури му дадоха на два пъти шанс да върне пробива, като при втория търпението на Григор и феноменалния тенис му се отблагодариха - успя да завърши отново на мрежата. Австралиецът обаче отново стигна до брейк пойнт, като ретурът му намери празно пространство, оставено от Гришо. Много силни удари и агресивна игра на Танаси затрудниха максимално Григор, който трябваше да отрази общо 4 брейк точки, като отличните форхенди му помогнаха да се справи и Кокинакис да се пропука след 9 минути игра.

5:3 - Лесен гейм за австралиеца, който даде само точка на Димитров.

6:3 - Страхотна защита на Григор му спечели точка за 30:15, а след това силни сервиси му донесоха първия сет!

ВТОРИ СЕТ

1:0 (пробив) - С много добра защита и покриване на корта Григор успя да стигне до равни 40. А със смяната на темпото успя да разконцентрира тотално Кокинакис, като отново завърши разиграването след излизане на мрежата, а преди това впечатли с форхенд по обратния диагонал. По същия начин стигна до пробив, възползвайки се от всяка слабост у съперника си.

2:0 - Нов сервис над 200 км и 30:0 за Григор. Само една точка бе "подарена" на австралиеца, който не успява да противодейства на играта на българина.

2:1 - Григор продължаваше да гони всяка една топка, дори и тези, които изглеждаха невъзможни. С уинър от форхенд стигна до 30:40, а последвало майсторско воле от форхенд изравни точките. Ас донесе успокоение за Танаси, но поредно излизане на мрежата доведе до ново равенство. Григор отново разходи съперника си по целия корт с най-разнообразни удари, стигайки до шанс за втори пробив. Димитров обаче изпусна шанса за контраатака при следващото разиграване, а добър сервис върна предимството за Танаси. Нов форхенд по правата отново измъчи австралиеца, който вече видимо бе уморен. Все пак успя да измъкне трудно гейма си и да не допусне още по-голямо изоставане.

3:1 - Григор спечели лесно подаването си, като го затвори с уникален бекхенд слайс, като отново записа и форхенд-уинъри.

4:1 (пробив) - Кокинакис опитваше да остане в двубоя, но всяка неточност се изчакваше от Гришо, който покриваше всяка точка на корта. Австралиецът нямаше и късмет, като закачи линията с милиметър при минаващ удар

5:1 - Гейм на 0 за Димитров без никакво напрежение.

5:2 - Гришо си даде малко почивка в този гейм и не влиза в разигравания, а Кокинакис взе подаването си на 0.

6:2 - Бекхенд-уинър от Григор му донесе равни 30 точки, а два невърнати начални удара бяха достатъчни, за да вземе и този сет!

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Дори и при добър първи сервис Григор успяваше да реализира силни ретури и да влиза в разигравания, което Кокинакис се стараеше да избягва. При ново равенство Гришо пласира нов добър форхенд, от който Кокинакис успя да се защити, но Димитров отново бе на мрежата и от виртуозно воле от нивото на обувките стигна до нов шанс за пробив. И все пак с добри сервиси се измъкна след невероятна битка и не допусна пробив още в първия гейм.

1:1 - Технично излизане на мрежата и слайс-бекхенд донесе първа точка за Григор, след което последва и силен начален удар. Последва нов сервис в тялото със скорост над 200 км, а геймът бе затворен на 0.

1:2 - Слайс по правата в аут от Гришо внесе малко спокойствие за Кокинакис, но бе за кратко, тъй като българинът стигна до равни 30. Последва интензивна размяна на удари от началната линия, като в крайна сметка Григор сгреши и прати топката в мрежата. Кокинакис оцеля в този гейм, като си помогна с добри сервиси в края.

2:2 - Григор не пласира добре бекхенд-воле, но със супер сервис бързо успокои емоциите по трибуните - 15:15. Кокинакис атакува мрежата след ретура и накара българина да сгреши. И отново ас, който обаче бе последван от добър ретур. Той донесе точка за пробив за австралиеца, който изкара топката в аут, след като опита с преминаващ удар. Нов ас донесе предимство за Димитров, а позната комбинация от форхенд по правата и излизане на мрежата донесе гейм за Григор, който запази изключителен баланс, за да не пипне мрежата преди второто тупване на мрежата.

2:3 - Мълниеносен бекхенд по правата направи резултата 30:15 в полза на Григор, но добро излизане на мрежата възстанови равенството. Ас по правата. Едва ли има изненада, че при следващото разиграване стоп-воле донесе ново реми. Воле по късия диагонал, за да успее да вземе точка, а след това спечели ново разиграване, за да измъкне и този гейм.

3:3 - Много силен сервис затрудни максимално съперника и се стигна до 15:15. Григор продължи с най-разнообразни удари, които не оставяше шанс на Кокинакис да се нагласи към неговата игра. Удар в мрежата и 40:15 за българина и отново страхотен сервис за бързо спечелен гейм.

3:4 - Кокинакис отново бе поставен под напрежение при 30:15, като с доста късмет след отскочила топка в мрежата успя да спечели дълго разиграване. Австралиецът вече видимо уморен, но успя да се мотивира и да покаже агресивна игра за 30:40. При излизане на мрежата и от двамата кортът бе на разположение на Григор, който без проблем затвори след страхотно стоп воле, което му помогна по-рано в разиграването. Отново с начален удар се измъкна и в този гейм, като 45 минути се играе вече третият сет.

4:4 - Страхотен Григор бързо спечели подаването си, като отново демонстрира вълшебни форхенди, давайки само точка на съперника си.

4:5 - Този път за Кокинакис бе по-спокойно, като взе преднина от 15:40 за кратко време, като с убедителен сервис взе най-лесния си гейм от дълго време насам.

4:6 (пробив) - Австралиецът отгатна посоката на форхенд по правата на Григор, но това не му попречи да вземе първата точка. Непредизвикана грешка на българина изравни точките. Кокинакис усети, че това е моментът му за действие, като притисна и постави под напрежение Григор - две възможности за пробив е сетбол. Първата бе отразена след кратко разиграване при силен първи сервис. При втората обаче нямаше този късмет и в най-неприятния момент Кокинакис взе един сет.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

0:1 - Кокинакис се възползва от вдъхновяващия край на предходния сет и взе подаването си без особено затруднения - 15:40.

1:1 - С преминаващ удар австралиецът стигна до равни 15. Няколко пропуска на Кокинакис бяха добре дошли за българина, който стигна до 40:15. С бекхенд по диагонала затвори подаването си.

1:2 - Григор стигна до точка за пробив, но в края на разиграването Кокинакис натисна бекхенда на българина, което се оказа печелившо за него. С две отиграни топки на мрежата австралиецът стигна до важно за него предимство, от което обаче не се възползва след нова точка на мрежата за Димитров. Последва обаче непредизвикана грешка от българина, който за първи път се ядоса на изгубена точка в двубоя. А след това Кокинакис взе гейма.

2:2 - Използва всеки удобен момент Танаси да върне сервис, със страхотен минаващ удар направи равни 30. Без особено напрежение Григор взе подаването си, но продължава да е важно за него да стигне до пробив.

2:3 - Форхенд по правата донесе първата точка за хасковлията, но сервисът отново бе верен приятел на Кокинакис. Страхотна игра и два слайс бекхенда му осигуриха две точки за брейк. Първата бе отразена, както и втората след ретур в аут. Дълбочината от последния удар притесни  Кокинакис и стигна до трети шанс, но един от най-добрите му сервиси отново бе налице. Четвъртата възможност също не бе успешна след сервис по диагонала от Кокинакис.

3:3 - Първата двойна грешка за Григор дойде след 3 часа игра за равни 15. При 40:15 Кокинакис върна много силен сервис, но при топ-спин форхенд му донесе гейма.

3:4 - Без възможности за пробив и лесно спечелен гейм  за австралиеца, като Григор впечатли с бекхенд-уинър по правата.

4:4 - Лесен гейм за Григор - точно от такъв се нуждаеше в този момент.

5:4 (пробив) - Бекхенд по обратния диагонал донесе първата точка в гейма за Гришо, но удар по правата изравни. Силен сервис скъси ъгъла, а след това топка на линията осигури добро предимство 15:40. Феноменален диагонал скъси разликата, а последва и непредизвикана грешка.

6:4 -  Кокинакис изпрати форхенд в мрежата, като по този начин Димитров приключи мача по възможно най-добрия начин – със сервис гейм на нула.

ПРЕДИ ГРИГОР ДИМИТРОВ - ТАНАСИ КОКИНАКИС

*Началният час на Григор бе променен като не се очаква да започне не преди 9 часа. Дъжд в Мелбърн също оказа влияния програмата за деня да върви назад часово.

*Малко след 7 часа приключи първият мач на корта преди Григор Димитров. Александър Зверев победи много трудно след пет сета световния номер 163 Лукас Клейн.

* В 9:30 приключи и вторият мач от програмата с победа на Слоун Стивънс срещу Дария Касаткина. Гришо излиза на корта след минути.

Програмата на корт "Джон Кейн" започва в 02:00 часа българско време с мача между Александър Зверев и Лукас Клейн. След тях идва ред на дуел при дамите, противопоставящ Слоун Стивънс и Дария Касаткина. Чак след тях, но не преди 07:00 часа, ще започне Григор.

За да стигне до този дуел, българинът се справи срещу Мартон Фучович с 3:1 сета, като това бе едва вторият му загубин сет от началото на годината, но стигна до обрат. Танаси Кокинакис пък мина през петсетова драматична битка със Себастиан Офнер.

Това ще бъде първи сблъсък между 13-ия в света Григор Димитров и 80-ия в световната ранглиста Танаси Кокинакис. До момента през годината българинът е с шест победи и нула загуби, а австралиецът - с един успех и две поражения. Прочетете повече и за прераждането на Григор Димитров през 2024-та.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички