Краят на една ера: Роджър Федерер прекрати кариерата си!


Краят на една ера: Роджър Федерер прекрати кариерата си!
Снимка: Getty Images

2423 0

Швейцарската тенис легенда Роджър Федерер официално обяви, че слага край на професионалната си кариера. На 41 години Федерер реши да се оттегли от тениса, оставяйки зад себе си една от най-феноменалните спортни кариери изобщо.

20-кратният шампион от Големия шлем бе тормозен от контузия в коляното през последните три години и реши, че сега е моментът да се оттегли. Федерер ще играе следващата седмица на Laver Cup в Лондон, но след това ще напусне професионалната игра.

Федерер обяви новината чрез писмо, публикувано в социалните мрежи, което започва по следния начин: "До моето тенис семейство и извън него. От всички подаръци, които тенисът ми е дал през годините, най-великият, без съмнение, са хората, които срещнах по пътя си: моите приятели, моите съперници и най-вече феновете, които дават живота на спорта. Днес искам да споделя нещо с всички вас."

"Както много от вас знаят, последните три години ме изправиха пред предизвикателства под формата на контузии и операции. Работих усилено, за да се върна в пълна състезателна форма. Но също така познавам възможностите и границите на тялото си и посланието му към мен напоследък е ясно. Аз съм на 41 години. Изиграл съм повече от 1500 мача за 24 години. Тенисът се отнесе към мен по-щедро, отколкото някога бих мечтал, и сега трябва да призная кога е време да прекратя състезателната си кариера."

"Лейвър Къп следващата седмица в Лондон ще бъде моето последно ATP събитие. Ще играя тенис в бъдеще, разбира се, но не и в турнири от Големия шлем или в тура", заяви Федерер. А след това благодари на съпругата си Мирка за безрезервната подкрепа и споделя, че се чувства късметлия за това, че е бил надарен с такъв талант за тенис и с толкова прекрасно семейство.

Федерер преобрази света на тениса с играта си, превръщайки се в един от най-великите играчи в историята. С неговото отказване приключва и една емблематична ера, която едва ли някога ще бъде забравена от привържениците на играта.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички