Кое е оръжието на Григор Димитров, което му помогна да стигне до №3 в класацията на АТР


Кое е оръжието на Григор Димитров, което му помогна да стигне до №3 в класацията на АТР
Снимка: Getty Images/Gulliver

2906 0

Най-важното нещо в тениса в момента е да намериш правилния път към върха, към достигането на заветната цел - №1 в класацията на АТР и в същото време да имаш време да осъвършенстваш играта си още и още, за да може да се задържиш на върха за най-дълго време.

В тениса в момента едно от най-важните оръжия за всеки тенисист е сервисът. Особено първият, който можеш да удариш с голяма сила и да постигнеш директна точка, или да вземеш предимство в разиграването.

За голям брой тенисисти в мъжкия тур обаче ретурът е много по-силно оръжие, особено когато е на втори сервис. 

От АТР направиха специално проучване за това кой тенисист е бил с най-добър процент на ретур, като често ретурът на втори сервис е много по-мощно оръжие от самия втори сервис. Точно тук се включва и българската звезда в тениса Григор Димитров и подобрението му от ретур, което със сигурност бе забелязано от любителите на спорта.

През 2016 година в рамките на 65 мача той печели 48,2% от точките, разиграни на втори сервис на противника му, а в края на сезона се озовава на №17. Този показател се покачва през следващия сезон, достигайки до 52% спечелени точки в 68 мача, а това се отразява и на ранкинга му, като през ноември той вече се бе настанил комфортно на 3-тата позиция, изоставайки единствено от величията Рафаел Надал (№1) и Роджър Федерер (№2). 

През 2016 година Григор Димитров заема незавидната 34-та позиция по този показател, но в края на следващата година статистиката говори друго - 9-то място и сериозен скок в ранглистата, както и силно представяне на почти всички турнири, в които взе участие. Първи по този показател за изминалата година е Диего Шварцман с 56,1%, а единственият друг, който преминава границата от 55% е Рафа Надал. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички