Жалко: Рафаел Надал вече извън топ 100, не след дълго и извън топ 600, НО в сила влиза "защитен ранкинг"


Жалко: Рафаел Надал вече извън топ 100, не след дълго и извън топ 600, НО в сила влиза "защитен ранкинг"
Снимка: Getty Images

3443 0

След последното обновяване на световната ранглиста веднага направи впечатление мястото, което вече заема Рафаел Надал - 136-о. Той нямаше как да защити трофея от Ролан Гарос от миналия сезон и загуби цели 2000 точки, което бе над 80% от точковия му актив.

Той остава извън топ 100 за първи път от над 20 години (14.04.2003 година). Към момента разполага с едва 445 точки. Испанецът призна, че няма да играе през следващите няколко месеца и че ще прекрати кариерата си през 2024 година, като ще опита да бъде готов за Купа "Дейвис" в края на този сезон, за да помогне на Испания.

Така точковият му актив ще се стопи до... 45 точки. По този начин ще остане извън топ 600. Въпреки това, когато се завърне, ще можем да го наблюдаваме в големите турнири поради така наречения "защитен ранкинг", който ще му позволи да играе директно в основните им схеми. Освен това изглежда малко вероятно организаторите на турнирите и без това да не му предлагат покани за там.

Правилото гласи, че всеки тенисист, който е бил аут от игра за най-малко шест месеца заради физически проблеми, може да използва класирането си отпреди това за влизане в турнири. Правилникът гласи, че се взима средната позиция от първите три месеца на отсъствието.

Надал пък остава в историята като тенисиста, който е изкарал най-много поредни седмици в топ 10 на света - 912 (от 25.04.2005 година до 20.03.2023 година).

В разгара на Ролан Гарос лекарят на Надал бе дал отлични новини за Рафа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички