Жалко! Познатата контузия изхвърли Григор Димитров от Ролан Гарос и "спечелен" мач


Жалко! Познатата контузия изхвърли Григор Димитров от Ролан Гарос и "спечелен" мач
Снимка: Getty Images/Guliver

15688 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров напусна турнира от Големия шлем Ролан Гарос, след като се отказа по време на двубоя срещу американеца Маркос Гирон. Хасковлията водеше с 6:2, 6:4, 5:1 и имаше два мачбола, но контузия в гърба тотално промени играта му и развоя на срещата.

Това е същата травма в гърба, която се оказа решаваща на Откритото първенство на Австралия в началото на годината, когато загуби от Карацев. Тя ставаше все по-сериозна, а движението на Димитров все по-тежко и мъчително за гледане, а накрая Димитров се отказа при резултат 6:2, 6:4, 5:7, 0:3 и общо 2 часа и 35 минути игра.

В първите два сета българинът категорично надигра своя съперник, а в третия започнаха да се появяват проблемите в гърба. Въпреки това той успя да запише два пробива и да поведе с 5:1, но това бе и последният му спечелен гейм, като Гирон записа серия от 9 поредни взети гейма. В края на третата част Димитров поучи помощ и от физиотерапевта на корта, но и това не помогна.

Във втория кръг Гирон ще се изправи срещу Гуидо Пея, който победи Даниел Елаи Галан Риверос с 3:0 сета (в отделните части 6:3, 7:6(4), 7:5). Пея е под номер 59 в световната ранглиста на ATP. Двубоят между него и Гирон по всяка вероятност ще се състои в сряда (02.06).

ПЪРВИ СЕТ

1:0 (пробив) - Срещата започна по отличен начин за българския тенисист, който проби още при първото подаване на американеца. Гришо пропиля първата точка за пробив, но се възползва от втората от умел начин.

1:1 (пробив) - За съжаление, Гирон моментално върна пробива, а Димитров значително му помогна за това, записвайки две двойни грешки - за начало и за грай на гейма.

2:1 (пробив) - Серията от пробиви продължи, като Григор демонстрира богатата си палитра от изстрели и дръпна с 40:0. За финал "закачи" топка на линията и не остави шансове на Гирон.

3:1 - Най-сетне пробивът бе затвърден и българинът дръпва в резултата. Той взе подаването си без проблеми (на 15), но лошо впечатление направи 3-ата двойна грешка до момента в срещата, която допусна.

3:2 - Маратонски гейм, в който Димитров имаше цели три възможности за пореден пробив, който щеше до голяма степен да му подсигури и сета. Гирон обаче бе стабилен в решаващите моменти и в крайна сметка взе първото си подаване в срещата.

4:2 - Макар и по не толкова убедителен начин, по какъвто спечели предишното си подаване, Григор печели сервиса си без да допусне точка за пробив.

5:2 (пробив) - Американецът отново бе пробив, въпреки че поведе с 30:0. В заключителните точки Димитров първо направи феноменален ретур, с който спечели разиграването, а за решаващата точка избухна с отличен бекхенд.

6:2 - 30-годишният българин бе категоричен и приключи първия сет след само 36 минути игра. Той спечели на 0 последния гейм и взе аванс в мача.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Началото на втората част за американеца е по-добро, като спечели подаването си на 0.

1:1 - Димитров също спечели гейма на своето подаване, като завърши със сечен сервис по правата, какъвто не бе опитвал до момента в срещата и изненада противника си.

1:2 - Григор бе подпомогнат леко от мрежата, но и това не бе достатъчно, тъй като Гирон стабилизира представянето си и взе второ поредно свое подаване за първи път в мача.

2:2 - Маркос успя да се добере до 40:40 в гейма, но не и до точка за пробив. В крайна сметка българинът използва мощен първи сервис, за да вземе своята точка за спечелване на гейма.

2:3 - Най-трудният сервис-гейм за Гирон през този сет, но той отново се справи, давайки само 2 точки на съперника си.

3:3 - Димитров безпроблемно отново изравнява геймовете в частта.

4:3 (пробив) - В гейм номер 7 идва и първият пробив. Маратонски гейм, в който Григор демонстрира някои от техническите си запаси, а накрая американецът просто не издържа, изтощен от изморителните разигравания, и допусна непредизвикани грешки, с които бе пробит.

5:3 - Пробивът е затвърден на 15 и Гирон ще сервира за оставането си в частта.

5:4 - Американецът пласира няколко добри топки на линията, с което спечели подаването си и принуди Димитров да си спечели сета на свое подаване.

6:4 - Маркос поведе с 30:15, но тогава Григор "включи на втора" и отново блесна с няколко отлични отигравания, за да спечели и втората част.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Гирон започна по-често да печели дългите разигравания и спечели откриващия сервис-гейм в третата част.

1:1 - Във втори пореден свой сервис-гейм Димитров изостана с 30:15, но отново не даде точка за пробив на опонента си. Той спечели гейма и след доза късмет в последното разиграване, когато топката се отклони в горната част на мрежата и стана неспасяема за американеца.

2:1 (пробив) - Гирон започна да прави все повече грешки, което видимо го изнерви. Гришо се възползва от това и проби.

3:1 - Българинът затвърди пробива си, но травмата му в гърба започна да се обажда, което сякаш започна да го затруднява все повече.

4:1 (пробив) - Въпреки леко затрудненото си движение Димитров успя да направи още един пробив след няколко много технични удара, с които не остави шансове на Гирон.

5:1 - Маратонски и мъчителен гейм за Григор, в който Гирон дори стигна до точка за пробив. Въпреки това българинът го спечели и е на един гейм от успеха в мача.

5:2 - Димитров поведе с 40:0 и имаше 3 точки за спечелване на мача на противников сервис, но последваха 2 непредизвикани грешки, както и топка на линията за американеца, които го лишиха от успеха. След това Гирон записа още 2 точки и взе гейма.

5:3 (пробив) - Гирон се задържа в срещата и успя да върне единия пробив.

5:4 - Геймът вървеше точка за точка и се стигна до 40:40, но тогава Гирон настъпи и ще принуди Димитров да сервира за спечелването на срещата.

5:5 (пробив) - Болката стана още по-яростна и Григор буквално едвам сервираше. Гирон поведе с 40:0, Димитров върна 2 точки, но след това загуби маратонско разиграване и сдаде гейма.

5:6 - 5-и пореден гейм на сметката на Гирон, след който Димитров поиска намесата на медицинско лице.

5:7 (пробив) - Пробив на 0 за Гирон и ситуацията става още по-сложна за българина.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

0:1 - Гирон спечели подаването си безпроблемно срещу Димитров, който въпреки намесата на медицинското лице, все още изпитва сериозна болка.

0:2 (пробив) - Американецът се възползва максимално от проблемите на българина, който вече дори се отказа да гони топките, които не са до него. На няколко пъти Гришо прибегна до къси топки, но само веднъж се оказа успешно и без шанс за връщане.

0:3 - 9-и пореден гейм, след който ДИмитров вече се отказа и губи мача.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Българинът и американецът, който е под номер 82 в световната ранглиста, не са се изправяли един срещу друг до момента и това ще е първи техен мач. Те ще играят на корт номер 7, като срещата им е 3-та от програмата. Двубоите на корта стартират в 12:00 часа българско време, като преди тях ще играят Катерина Козлова срещу Айла Томлянович и Роберто Баутиста Агут срещу Марио Вилела Мартинес.

Димитров е поставен под номер 16 в схемата и започва 11-ото си поредно участие на Откритото първенство по тенис на Франция. Той достига поне третия рунд на Ролан Гарос в последните си 4 участия, като не е губил в първия си мач в Париж от поражението от Виктор Троицки в 5 сета през 2016 година.

Наскоро българинът прекрати серията си от 3 поредни поражения чрез успех над Иля Ивашка, който бе в страхотна форма, на турнира в Женева, където бе спрян от Пабло Куевас на четвъртфиналите - първи мач на тази фаза за него на клей от Мастърса в Рим през 2020 година.

Гришо започна ударно 2021 година, като стигна до 3 поредни четвъртфинала в тура - на "Мъри Ривър Оупън", Откритото първенство на Австралия и в Акапулко. След това обаче загуби формата си и демонстрира сериозни колебания.

Маркос Гирон се намира в серия от 3 поредни загуби, след като преди дни загуби от италианския тийнейджър Флавио Коболи в първия кръг на турнира в Парма. Гирон прави дебют в основната схема на Ролан Гарос през миналата година. Той излиза в ролята на аутсайдер срещу Димитров, който безспорно е по-качественият тенисист, особено на клей.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички