И игра на приливи и отливи не спря Григор Димитров! Ще играе за трофея в Марсилия (ВИДЕО)


И игра на приливи и отливи не спря Григор Димитров! Ще играе за трофея в Марсилия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

18454 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще играе на втория си финал през 2024 година, след като минали месец спечели титлата в Бризбън. Първата ни ракета победи третия поставен в схемата в Марсилия - Карен Хачанов, с 6:7(3), 6:4, 7:6(5).

На финала Гришо ще се изправи срещу местния представител Юго Умбер, който по-рано победи водача в схемата Хуберт Хуркач. Димитров имаше много напрегнати моменти в днешния двубой, като постепенно влезе в двубоя и постоянно трябваше да надгражда играта си.

Първият сет започна кошмарно за Григор, който бе пробит още в първия гейм. Играта му бе далеч от познатото ниво, като не успяваше да затруднява достатъчно съперника. В средата на сета успя все пак да подобри представянето си и в последния възможен момент върна пробива и си осигури тайбрек. Там обаче руснакът бе по-съсредоточеният, като взе два минипробива, което бе напълно достатъчно, за да затвори сета.

И вторият сет бе на приливи и отливи за българина. Започна с пробив още в първия гейм и добрата му игра се задържа до шестия гейм, когато претърпя нов срив, а след двойни грешки пробивът бе върнат. За радост на Димитров за кратко, тъй като още в следващия гейм проби отново, а до края на сета не допусна повече изненади и изравни сетовете.

В заключителния сет двамата бяха солидни на сервис и отново се стигна до тайбрек, в който Хачанов пръв стигна до мини пробив за аванс от 4:2, но след това Димитров взе четири поредни точки за 6:4 и два поредни мачбола. При първия руснакът имаше огромен късмет и мрежата му помогна да спечели точката, но след това ръката на Хачанов трепа и всичко свърши в полза на Григор след два часа и 57 минути игра.

Григор почива в първия кръг, като след това преодоля американецът Себстиан Корда, а след това и французина Артур Риндеркнех. И при двата си успеха не загуби нито един сет.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 (пробив) - Григор сервира пръв в двубоя, но бързо изостана две точки за 0:30. След това си осигури директна точка от сервис, но двойна грешка даде 2 шанса за пробив пред Хачанов. Последва кратко разиграване, при което бекхенд в мрежата осигури брейка за руснака.

0:2 - Гришо взе първата точка, но след това не успя да се противопостави на играта на съперника. Първо отличен сервис, а след това топка в аут направи резултата 15:40. Още един добро изпълнение от начален удар донесе затвърждаване на пробива.

1:2 - Григор определено не успяваше да намери своя ритъм, но с добра комбинация и форхенд в обратния диагонал стигна до равни 15. След това пласира добър бекхенд, последван от силен сервис и ас.

1:3 - При 30:40 Григор затрудни максимално Хачанов с отличен форхенд и го принуди да сбърка. На втори сервис на руснака се стигна до по-дълго разиграване, където Гришо можеше да покаже за пореден път своя атлетизъм. Отново бекхенд му свърши отлична работа, а Хачанов излезе на мрежата, откъдето сбърка. Стигна се до ново дълго разиграване, в което Карен бе поставен под напрежение, но успя да се измъкне и спаси връщането на пробива.

Геймът определено бе най-оспорваният. Остър форхенд от движение от Григор възстанови равенството при точките. При последвалите разигравания Хачанов бе по-солиден и измъкна подаването си.

2:3 - Гейм на 0 за българина.

2:4 - При равни 15 Григор показа изключително разнообразни удари, като важен момент бе добър бекхенд от скъсен ъгъл. С него определено разстрои ударите на съперника, който сгреши и прати топката в аут.

3:4 - С трудно драйв-воле Григор стигна до 30:15. Въпреки известни колебания, които имаше успя да вземе подаването си.

3:5 - Без особено напрежение и въпреки добрата защита от Григор, Гачанов взе гейма на 15.

4:5 - Григор се върна в началото на двубоя, когато показваше изключително неуверена игра. Бързо изостана с 0:30 след две лоши разигравания, а голям проблем бе, че първият сервис не му вървеше.  Имаше възможност да завтори гейма, но излезе на мрежата и неочаквано сбърка воле-дюс. Последва двойна грешка от Димитров, но сетбола бе отразен с ас в подходящ момент. Последва и седми ас за българина, но отново не бе достатъчно прецизен при разиграване.

С лоб руснака наказа излезлия напред Григор и така се стигна до втори сетбол. Последва деветия ас за Димитров в мача и два добри сервиса, с които успя да измъкне най-трудния си и дълъг гейм.

5:5 (пробив) - Григор се посъбуди и бързо дръпна с 40:0 след страхотен ретур, който не остави шанс на рунска. Първата точка за връщане на пробива бе отразена, но при втората върна пробива в последния удобен момент.

6:5 - Страхотен гейм за хасковлията, който взе подаването си бързо на 0.

6:6 - Хачанов не се чувстваше напълно спокоен в този гейм, като Григор отново имаше някои страхотни отигравания. Включително излизане на мрежата, с което стигна до равни 40. И все пак 18-ият в света с форхенд точно на линията успя да си осигури тайбрек.

Тайбрек: Първият минипробив бе за Хачанков, като Григор сбърка при подсечен бекхенд за 3:5. Последва и втори, при който българинът бе максимално затруднен. Хачанов не сбърка при своя сервис и взе сета.

ВТОРИ СЕТ

1:0 (пробив) - Противно на първия сет Григор започна отлично втората част. След три страхотни ретури и невероятен бекхенд уинър по правата стигна до две точки за пробив. А след удар по обратния диагонал проби за страхотен старт.

2:0 - Последва убедителен сервис гейм на 0.

2:1 - Хачанов имаше проблеми на своето подаване, но не даде шанс за нов пробив пред Гришо и взе първия си гейм в сета,

3:1 - Последва нов бърз гейм, който Григор спечели на 0.

3:2 - Отново без много разигравания, като Димитров можеше да наорави равни 30, но вместо това прати форхенд в аут. Хачанов пък пласира ас и взе подаването.

3:3 (пробив) - Този гейм бе доста по-оспорван и напрегнат за българина, в който стигна до поредния срив, след като по-рано показа много високо ниво на корта. Григор допусна двойни грешки, както и непредизвикана такава, като Хачанов имаше две възможности за пробив. Първата бе отразена, но при втория шанс форхендът на Григор не издържа.

4:3 (пробив) - При 30:15 в полза на Григор късметът бе на страната на Хачанов, като мрежата му помогна за изравняване на точките. Последва неточност от руснака, но все пак се измъкна от първия брейк-бол. При втория шанс обаче след хубав ретур и недобро отиграване на Хачанов, то Григор се върна в двубоя.

5:3 - Много сложен гейм за Григор, който даде шанс за пробив след двойна грешка. Бързо се поправи с отличен сервис, като след това не позволи на Хачанов да влезе в разигравания и да го затрудни.

5:4 - Гришо стигна до къса топка и спечели точка за 30:30, но след това сгреши форхенд и изостана с 40-30. В крайна сметка Хачанов се справи и Григор ще сервира за сета.

6:4 -  Гришо сбърка от форхенд при първия си шанс за сетбол, но с невърнат начален удар взе и гейма, и изравни сетовете.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Григор бе близо да започне с пробив и третата част. Хачанов сбърка от бекхенд, но след добро излизане на мрежата успя да се спаси от брейк рано в сета. След това последваха два добри бекхенда взе подаването си.

1:1 - За Григор нямаше проблем, като бързо взе подаването си.

1:2 - Хачанов направи 30:0 с двойна грешка, но се поправи с ас и добър сервис. Последва добър форхенд, а с бекхенд по правата взе подаването си.

2:2 - Отново без никакви затруднения за Григор, който не даде нито една точка на съперника си.

2:3 - Хачанов започна трудно гейма, като изостана с 30:0. Отново обаче силните форхенди му помогнаха да излезе и от тази ситуация.

3:3 - За разлика от съперника си, Григор нямаше никакви подавания и не даде дори точка на руснака.

3:4 - След бекхенд в аут и неточен форхенд на Хачанов отново изостана с 0:30 при свой начален удар. При последвало разиграване Григор сбърка от  форхенд, а Карен се измъкна от губеща позиция.

4:4 - За първи сет на подаване на Григор се стигна до равни 30. Той обаче игра смело и с агресивен бекхенд успя да си осигури предимство и затвори точката без колебание. Последва разиграване, като Хачанов прати форхенд в мрежата.

4:5 - Добрата игра в защита на Григор не бе достатъчно за нещо повече в гейм, като успя да вземе повече от точка.

5:5 - Имаше един леко критичен момент, при който Григор изостана с 15:30. Руснакът обаче прибърза  уинър след отличен ретур и точките се изравниха. След това последва атака със сервис-мрежа, както и невърнат удар за ново равенство в геймовете.

5:6 - Този път без напрежение Хачанов взе подаването си и си гарантира тайбрек. 

6:6 - Блестящ гейм за Григор на 0, който прати двубоя в решаващ тайбрек. Григор впечатли с удар, като намери линията с феноменален минаващ бекхенд встрани от мрежата за 30:0.

Тайбрек: Първите две точки за Гришо дойдоха след страхотен начален удар за 2:1. За съжаление, Хачанов пръв стигна до минипробив и в този сет за 4:2. След страхотен ретур на втори сервис направи 4:4, а след това взе и точката на следващия сервис на руснака. Димитров взе четири поредни точки за 6:4 и два поредни мачбола. При първия руснакът имаше огромен късмет и мрежата му помогна да спечели точката, но след това ръката на Хачанов трепа и всичко свърши в полза на Григор след два часа и 57 минути игра.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

* Малко преди 16:30 часа завърши мача на двойки между Васил Кирков/Корда и Джън/Махач, като двойката с българина, който се състезава САЩ, загуби.

Григор Димитров ще се бори за място на втория си финал!

Димитров и Хачанов ще закрият програмата на корта, като двубоят им няма да е преди 19 часа. Преди тях ще се изиграят още два мача. Първо - в 15:00 часа  българско време ще има мач на двойки между Васил Кирков/Корда и Джън/Махач. След тях идва ред на първия полуфинал на сингъл при мъжете между Хуберт Хуркач и Юго Умбер, който обаче е не преди 17:30 часа

Двамата то до този момент са се изправяли три пъти един срещу друг. До момента всеки двубой е бил на хард и Григор Димитров е печелил. Те се изправят един срещу друг за първи път във Виена през 2020-а година. След това мерят сили в Париж (2021) и в Шанхай (2023).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички