Гришо се бори като лъв с Мъри, но отстъпи във финала


Гришо се бори като лъв с Мъри, но отстъпи във финала
Снимка: Getty Images/Guliver

8370 0

Григор Димитров отстъпи на поставения под номер 1 в Китай Анди Мъри с 4:6, 6:7(2) в един от най-вълнуващите финали в турнира от сериите АТР 500 в Китай и не можа да спечели първата си титла през сезона.

За разлика от фиаското срещу устремения към лидерството в световната ранглиста шотландец на US Open обаче, Гришо се представи далеч по-доблестно срещу съперника си, но не можа да му вземе сет.

Така Мъри се доближи до първото място в ранглистата и заплаши сериозно водачеството на контузения Новак Джокович с 40-ата титла от АТР в кариерата си. Димитров пък ще се изкачи до 18-ата позиция в класацията при мъжете и продължава възхода си този сезон, като може да извлече само позитиви от участието си в Пекин.

Гришо омагьоса публиката с "хотдог" във втория сет, но непредизвиканите грешки се оказаха решаващи за деветата му загуба в 11-ия двубой срещу Мъри.

ГРИШО ПОСЯГА КЪМ ПЪРВИ ТРОФЕЙ ЗА СЕЗОНА

Първи сет

По най-лошия начин започна финалът за Гришо, който просто подари първия брейк още при първото си подаване на Мъри. Димитров не вкара нито един първи сервис и накрая с двойна грешка даде аванс на шотландеца.

ГРИШО ЧУКА НА ВРАТАТА НА ТОП 15

Вторият гейм предложи дълги и красиви разигравания, като Мъри бе принуден да се старае за затвърждаването на пробива, но все пак поведе с 0:2.

КРАСАВИЦА ЗАВЪРЗА ОЧИТЕ НА ГРИГОР, ЗА ДА... (ВИДЕО)

Следващият сегмент бе още по-зрелищен, а този път Гришо показа класа и характер и с няколко великолепни отигравания се опази от нов брейк, като индикира, че този път няма да е просто спаринг партньор на Мъри - 1:2.

За първи път в мача някой от сервиращите спечели убедително и без проблеми подаването си - световният номер 2 поведе с 1:3. За щастие Гришо показа същата увереност на свой сервис и бързо намали изоставането си на 2:3.

ГРИГОР НАПАДНА ШАРАПОВА ЗАРАДИ ДОПИНГА Ѝ (ВИДЕО)

В шестия гейм драмата на корта се завърна - след 23-ударно разиграване Мъри с втората си грешка даде шанс на Гришо да направи точка за пробив, но след това Димитров я пропиля и трябваше да смени ракетата си. В крайна сметка Мъри оцеля в дюса и поведе с 2:4.

Седмият гейм бе най-дългият в мача до момента - почти 12 минути, като след шест дюс-а Гришо най-накрая успя да се опази от нов брейк и спечели подаването си, използвайки някои от атрактивните оръжия в арсенала си - 3:4.

Григор обаче продължаваше да не успя да постави под достатъчно напрежение Мъри от посрещане. При 3:5 българинът бе направил вече цели 17 непредизвикани грешки и с тях допринасяше за аванса на шотландеца.

Димитров отговори подобаващо на предизвикателството и не позволи на Мъри да спечели сета с пробив - убедителен успех на нула за българинта в деветия сегмент от срещата и 4:5.

Гришо опита да върне интригата в сета, но Мъри се пребори, за да го затвори и да поведе в резултата - 4:6 и 0:1.

Втори сет

Трябва да се подчертае, че в трите си успеха досега над Мъри Григор винаги е изоставал след първия сет. Вторият започна отлично за него с убедително взимане на подаването си и 1:0 гейма.

Българинът се постара да опонира на Мъри при посрещане, но всичките му усилия не бяха възнаградени дори с шанс за пробив - 1:1.

Гришо отрази четвъртата възможност за пробив на шотландеца, която сам му подари с поредната си непредизвикана грешка. Димитров обаче демонстрира сериозна класа в най-напрегнатите ситуации от гейма и се поздрави с успех, за да си върне минималния аванс в резултата - 2:1.

Гришо не се възползва от шансовете си да притисне Мъри максимално при посрещане на вторите му сервиси и отново не стигна до точка за пробив - 2:2.

За съжаление, с 30-ата и 31-ата си непредизвикана грешка Григор опропасти усилията си досега в сета и направо подари на Мъри пробива за 2:3, въпреки добрия си сервис.

Григор направи статегическа грешка при 30-30, когато реши да се откаже от продължаване на разиграването и да използва "ястребовото око", но не е прав в преценката си и позволи на Мъри да поведе с 2:4, без да е имал предимството в гейма.

Димитров понамали напрежението върху себе си с убедително подаване за 3:4. Мъри продължи тенденцията на по-комфортно спечелени сервис-геймове и се доближи на косъм до победата - 3:5.

Григор все пак се отчете с "хотдог", с който да претендира за удара на турнира и намали без особени проблеми на 4:5. Димитров обаче впечатли най-вече в следващия сет, когато направи пробив на нула и отказа Мъри за ранно спечелване на титлата - 5:5. Първата точка бе спечелена във вероятно най-дългото разиграване в турнира изобщо - цели 43 удара!

Невероятната серия на Гришо продължи - гейм на нула за 6:5 след спечелени 11 от последните 12 разигравания! Мъри все пак се съвзе и вкара мача в тайбрек, без да дава на Димитров никакъв шанс - 6:6.

Мъри направи първия мини пробив в 13-ия гейм, но Гришо го върна веднага след чудесна употреба на бекхенда си - 1:2. Шотландецът обаче дръпна с две точки след нелепа грешка на Димитров, който удари топката с ръба на ракетата - 1:3. Непредизвикана грешка на Гришо от мрежа пък доближи Мъри значително до титлата - 1:4.

Хасковлията показа смелост с мощен форхенд и провокира съперника да сбърка, за да намали част от изоставането си на 2:4. Непредизвиканите грешки обаче отново се оказаха фатални за Гришо и той отстъпи в тайбрека с 2:6.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички