Григор: Омръзна ми от всички сравнения и големи очаквания


Григор: Омръзна ми от всички сравнения и големи очаквания
Снимка: Getty Images/Guliver

1607 0

Григор Димитров е една от младите надежди на съвременния тенис или поне така го определят всички. Тази нощ той загуби двубоя си с Джон Иснър от третия кръг на турнира в Маями и продължи с колебливото си представяне в последните месеци. Непосредствено преди мача Димитров сподели мнението си за младите таланти и за големите очаквания към тях. Ето и пълното интервю, публикувано в "7 дни спорт".

- Много хора ви критикуват, че не се представяте добре от началото на сезона и не изпълнявате очакванията за нещо голямо. Какво мислите за тези критики? Мотивиран ли сте да се докажете на тези хора и как ви се отразяват подобни мнения?

- Какво да ви кажа? Понякога ми се иска да можех да псувам (смее се). Но не по лошия начин. Честно казано, ми писна и се уморих от всички сравнения и т.н. От мнения от рода на: "На тази възраст трябва да си тук, на друга възраст трябва да си там.". Това само вдига напрежението върху всеки играч. Не само върху мен, но върху всички тенисисти, които пробиват в момента. Говоря и за по-младите. Хлапета по на 17, 18 и 19 г. - те не знаят какво може да ги удари изведнъж. Но всички тези критики явно са част от живота в днешно време. Има социални мрежи, всякакви сайтове, медиите... В същото време без тях обаче и не можеш да живееш. Те също са част от работата. Но всички тези очаквания, коментари, че не се представяш както трябва и не си на някакво ниво.. Просто няма какво да кажа, не ме карайте да започвам (смее се). Няма значение какво се казва - всеки си има свой път. Играта се е променила, тенисистите са различни, всичко се е променило. Не може да сравняваш някого или да сравнявам себе си с нещо, което се е случило преди 5, 6 или 10 години.

- Мислите ли, че част от причините за това са, че хората нямат търпение да видят ново поколение...

- Не мислете, че аз не съм нетърпелив.

- Хората искат да видят някой, който да замести Голямата четворка, да влезе нова кръв в тура.

- Според мен, това ще се случи. Все някога ще се случи. Но много хора забравят, че докато ние, т.нар. младо поколение... Боже, ние сме по на 23, 24, не сме толкова млади вече, вече станахме за женене. Та, докато ние работим, за да ставаме по-добри, другите също работят. Никой не е спрял да тренира, да се развива. Всичко се развива. Човек работи, за да развие себе си, играта също се развива. Просто всички работят. И става по-трудно и по-трудно.

- Смятате ли, че е добре, че по някакъв начин хората викат за вас, за въпросното младо поколение?

- Сигурен съм, че ни подкрепят. Вярвам, че е така. Но, както казах - всеки има свой собствен шанс. И собствен път за достигане до това ниво. И който и да играе в тези завързани мачове, говоря за четвъртфинали или полуфинали на големи турнири, винаги ще има нужда от нещо малко или пък нещо малко ще му липсва, за да успее. Мисля, че това ще се обърне някой ден.

- Облекчение ли е за вас, че се появиха още по-млади играчи като Кирьос, Кокинакис, Чорич и очакванията вече не са само към вас, а има и към други?

- Да, но както казахте преди малко, всички нямат търпения да ме видят на следващо ниво. Има толкова много очаквания. Иначе всички момчета, които изредихте, играят наистина добър тенис, много добър. Най-трудното нещо пред тях е да защитят постиженията си в бъдеще. Първата година в тура е вълнуваща - има нови лица, нови турнири, нови държави. Но на следващата година трябва да повториш всичко това - да отидеш на същите места, да видиш същите лица. В един момент това ти влиза в главата. Всичко зависи от това как ще го понесат. Но те вече са стигнали определено ниво, което е добре. Но в същото време ще им е нужно много време.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички