Григор жъне победи наред: Димитров би със стил италианец на старта в тенис турнира в Ротердам (ВИДЕО)


Григор жъне победи наред: Димитров би със стил италианец на старта в тенис турнира в Ротердам (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

6029 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров записа 11-а победа през годината (при само 2 загуби). 32-годишният хасковлия потегли успешно на турнира в Ротердам (ATP 500), след като сломи италианеца Лоренцо Сонего с 2:0 сета (7:6(4), 6:3 за малко над час и половина игра).

Григор Димитров срещу Лоренцо Сонего

Това бе първи двубой между тях, а Гришо не остави съмнения кой е по-класният. Във втория кръг от надпреварата българинът ще се изправи срещу Мартон Фучович, който по-рано днес победи сънародника си Фабиан Марожан (2:0 сета). Димитров отново се изправя срещу унгареца, когото сломи на старта на Australian Open с 3:1.

13-ият в света надигра 48-ия в световната ранглиста, въпреки че имаше по-нисък процент вкаран първи сервис (63% срещу 71%) и допусна повече двойни грешки (3 срещу 1). Все пак хасковлията може да се похвали и с повече асове - 6 срещу 5.

Изумителен бе показателят му при спечелените точки на първи сервис - 100%! Той грабна 39 от 39 точки, когато първият му сервис влизаше. Опонентът също поддържаше добър процент по този показател - 77%. На втори сервис и двамата не играеха много успешно - 39% за Гришо срещу 33% за Сонего.

Димитров стигна до два пробива в мача (от 6 шанса) - по един в двата сета. Сонего пък реализира един (от 4 шанса) - в първата част. Тогава той докара развръзката до тайбрек. В него бяха разменени много минипробиви, а Гришо отново допусна двойна грешка в тайбрек, но въпреки това взе сета без особено голямо напрежение.

През втората част изпусна два големи шанса, след като поведе с 15:40 в четвъртия гейм, но не успя да пробие. Все пак веднага след това (пети гейм) самият той отрази два брейкбола, а пробивът в крайна сметка дойде в осмия гейм, когато се възползва от втория си "скрит мачбол".

Първи сет

1:0 (пробив) - италианецът сервира първи и мачът започна с ретур в мрежата от Гришо, след което дойде и непредизвикана грешка от форхенда на Сонего - 15:15. При 30:15 Гришо повдигна топката и опонентът не се справи, пращайки форхенда си в мрежата. След хубав ретур в ъгъла на корта Димитров взе предимство в разиграването и впоследствие това доведе до форхенд в аут от Сонего - първа точка за пробив. Тя бе оползотворена след двойна грешка от опонента.

2:0 - подаването на Григор започна с агресивен ретур в мрежата на втори сервис на българина. След това италианецът отново не вкара добър ретур на втория сервис на Гришо - плитък, който Димитров веднага атакува и го принуди да сбърка. Последва директна точка от сервис за 40:0, а пробивът бе затвърден след ас.

2:1 - Сонего продължи да бъде неубедителен и да губи рано разиграванията след грешки и изостана с 0:15. След това се озова във водеща позиция в разиграване, но допусна непредизвикана грешка от форхенд в мрежата за 0:30. Ретур в аут, а след това и директна точка от серивс обаче изравниха резултата. Последваха два аса и италианецът се измъкна от трудната ситуация.

2:2 (пробив) - при 0:15 Димитров поведе страхотна атака по целия корт, а накрая трябваше да завърши с уинър в близост до мрежата, но допусна непредизвикана грешка. Тогава обаче дойде важна директна точка от сервис за 15:30. При следващото разиграване двамата бяха стабилни, а Сонего излезе на мрежата и спечели точката със стоп-воле - 15:40 и два шанса за връщане на пробива. Първият бе неутрализиран с директна точка от сервис, но вторият бе оползотворен след агресивен ретур, с който Григор не се справи.

2:3 - Сонего повиши значително нивото си, като това важеше и за сервисите - след два силни такива излезе напред и спечели бързо две точки за 30:0. След това обаче сбърка дроп-воле в близост до мрежата за 30:15. След два ретура в аут италианецът спечели подаването си.

3:3 - Сонего продължи с излизанията на мрежата, но Григор вкара хубав прехвърлящ удар, с който опонентът не се справи - 15:0. Последва мощен сервис и излизане напред за бърза точка от българина, а след това и ретур в аут - 40:0. Подаването бе спечелено на 0 след ретур в мрежата.

3:4 - с хубав ретур Григор си спечели предимство и излезе на мрежата за красиво воле, превърнало се в уинър. Последваха обаче два ретура в мрежата. При 30:15 италианецът излезе на мрежата, но стоп-волето му се озова в аут. Непредизвикана грешка от форхенда му пък даде точка за пробив пред Григор, която обаче бе неутрализирана с мощни форхендове. Сонего стигна до изключителна точка след перфектна защита, завършила с труден минаващ удар от много сложна ситуация (ВИДЕО под текста за гейма). Впоследствие спечели подаването си след сечен бекхенд в аут от Димитров на втори сервис.

4:4 - Гришо тръгна с директна точка от сервис, а след това Сонего бе агресивен на втори сервис и бе близо до спечелване на точката, но опита къса в близост до мрежата и не успя да прехвърли от другата страна - 30:0. Последваха два аса и подаването бе спечелено.

4:5 - прехвърлящ удар на Гришо от "невъзможна" позиция бе близо да попадне в целта, но все пак излезе в аут за 15:0. Последваха два ретура в аут, а след това и ас, за да принуди Димитров да сервира за оставането в сета.

5:5 - надстрелване приключи с пресилен форхенд от Димитров за 0:15, но веднага след това дойдоха и два ретура в аут за 30:15. Двойна грешка изравни, а при следващото разиграване Григор имаше късмет, тъй като филето на мрежата повдигна негова топка и я качи на линията, след което взе инициативата и спечели точката за 40:30. Италианецът показа изключителна защита, която обаче бе пречупена накрая със смач в близост до мрежата.

5:6 - ретур в аут, а след това и безупречно контра-пие от Сонего за 30:0. Последва и безупречна къса след мощен сервис, която Григор дори не тръгна да хваща, тъй като нямаше шанс. След ретур в мрежата подаването бе спечелено на 0.

6:6 - Гришо показа атлетизъм за нетолкова лесен смач и поведе с 15:0, след което дойде и ретур в мрежата. Гришо бе надхитрен и минат на мрежата при следващата точка, но отново последва излизане на мрежата и този път завърши с безпощаден смач за 40:15. Подаването бе спечелено след ас - предстои тайбрек.

Тайбрек (7:4)

7:4 - Двамата влязоха в най-зрелищното и дълго разиграване до момента, което за щастие отиде в полза на Гришо след грешка в мрежата от опонента - минипробив за 1:0. Последва категоричен сервис и лесна точка от форхенд в близост до мрежата, но и двойна грешка, с която минипробивът бе върнат (2:1). Перфектна комбинация сервис-мрежа от Сонего, а след това и ново излизане на мрежата, но Григор успя да го преодолее с минаващ форхенд удар по диагонала - 3:2. Бомбен сервис и последвал смач в близост до мрежата и размяната на полетата дойде при 4:2.

От перфектна позиция при опразнен корт - Григор сбърка форхенд по правата за 4:3. Сонего записа ас, но след това Димитров вкара прекрасен бекхенд ретур на втори сервис, превръщайки го в уинър - 5:4. Последва хубав сервис, ретур в аут и два сетбола при 6:4. Още първият бе грабнат след ретур в мрежата.

*Мачът бе прекъснат временно и се стигна до забавяне между двата сета, след като Сонего напусна корта. Италианецът посети тоалетната, върна се на корта, смени фланелката си и мачът бе подновен.

Григор Димитров срещу Лоренцо Сонего

Втори сет

1:0 - Димитров потегли с ас, но след това допусна непредизвикана грешка от форхенд за 15:15. Стигна се до по-продължително разиграване, което приключи след форхенд по правата в аут от италианеца. Последва и ретур в мрежата за 40:15, а след директна точка от сервис подаването бе спечелено безпроблемно.

1:1 - Григор бе изхвърлен от корта с хубав сервис, а след това и матиран след контра-пие за 15:0. Красив бекхенд по правата обаче му осигури равенство. Впоследствие минаващ бекхенд удар по диагонала излезе в аут, а при 40:15 дойде и ас.

2:1 - геймът започна с ретур на втори сервис в мрежата, а след това и мощен начален удар и мигновено воле в близост до мрежата - 30:0. Още един отличен сервис и плитък ретур за бърза и лесна точка, а геймът приключи след ретур в аут за подаване, спечелено на 0.

2:2 - разиграване приключи след удар с рамката на ракетата от италианеца - 0:15. След няколко сечени бекхенда от Димитров накрая Сонего не успя да повдигне достатъчно топката и сбърка от форхенд в мрежата (30:0). В следващото разиграване излезе на мрежата и минаващият удар на Димитров отиде в аут, но пък след това последва и грешка от форхенда на Сонего след силен плосък бекхенд от Гришо - 15:40 и две точки за пробив. Първата бе неутрализирана с директна точка от сервис, като след това последва и ас - дюс. Добрите му сервиси продължиха - ретур в аут, след това ретур в мрежата и се измъкна от коварната ситуация.

3:2 - агресивна атака от Григор завърши с форхенд в аут, но последва и директна точка от сервис за 15:15. Непредизвикана грешка от форхенда на българина отново го постави изоставащ, но и последва ретур в мрежата - 30:30. Сонего също стигна до точка за пробив, след като Григор сбърка бекхенд в мрежата. Григор обаче отрази шанса след стабилна атакуваща игра, излизане на мрежата и отлично стоп-воле - дюс. Двойна грешка от Димитров осигури нов шанс за опонента, но и той бе неутрализиран след много силен форхенд от основната линия, паднал точно на линията в полето на Сонего - без шанс за италианеца. Впоследствие Гришо излезе напред и минаващият удар на Лоренцо излезе в аут за геймпойнт, който бе грабнат след нов отличен начален удар и воле в близост до мрежата.

3:3 - Гришо поведе след отличен бекхенд ретур по диагонала, но последва и ретур в мрежата - 15:15. Умела къса по острия диагонал от Сонего му донесе успех, а след това осъществи безгрешно сервис-мрежа за 40:15. Гришо рискува с ретура на втори сервис и го изкара с малко в аут, а Сонего отново изравни геймовете.

4:3 - Гришо излезе на мрежата, но филето повдигна топката му - Сонего имаше отличен шанс за атака, но допусна груба непредизвикана грешка с форхенд по диагонала, който не мина от другата страна. Последва и ретур в аут, а след това и нов неуспешен ретур за 40:0. Подаването бе спечелено набързо на 0 след нова лесна точка.

5:3 - българинът показа отлично движение на корта и дочака грешка от съперника за 0:15. Веднага след това обаче прати ретура си в мрежата. Продължително разиграване приключи с бекхенд по правата от много трудна ситуация за Григор, с който принуди опонента да сбърка - 15:30. Ново продължително разиграване между тях приключи с форхенд по правата в мрежата от Сонего - 15:40 и два "скрити мачбола". Първият бе неутрализиран с хубав сервис и последвал форхенд уинър, но вторият бе грабнат след непредизвикана грешка в аут от италианеца.

6:3 - Гришо си спечели предимство с хубав сервис, като накрая излезе на мрежата и бе безпощаден. Последваха два ретура в аут и три поредни мачбола. Последната точка бе зрелищна - Гришо излезе на мрежата, бе прехвърлен, но след това се завъртя и вкара минаващ удар, с който спечели.

Преди Григор Димитров - Лоренцо Сонего

Програмата на централния корт започва в 12:00 часа българско време с дуела между Денис Шаповалов и Гаел Монфис. След тях, но и не преди 14:00 часа българско време е ред на Григор Димитров срещи Лоренцо Сонего. Програмата до края продължава по следния начин (започват и мачовете от втория кръг):

  • Роман Сафиулин - Холгер Руне (не преди 15:30 часа);
  • Яник Синер - Ботик ван де Зандсхулп (не преди 20:30 часа);
  • Феликс Оже-Алиасим - Андрей Рубльов.

Григор Димитров и Лоренцо Сонего не са се изправяли нито веднъж един срещу друг до този момент, въпреки че българинът е на 32 години, а италианецът е на 28. Победителят от тази двойка пък ще срещне Мартон Фучович във втория кръг.

Фучович надделя в "братоубийство" и ще чака отличния си познайник Григор Димитров.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички