Григор е 62-ият шампион на Мастърс


Григор е 62-ият шампион на Мастърс
Снимка: Getty Images/Guliver

1183 0

Титлата от Синсинати, която Григор Димитров спечели в неделя вечер, изстреля първата ни ракета в нова елитна компания. Тя го превърна в 62-ия тенисист, който може да се похвали с трофей от Мастърс веригата, откакто тя бе основана като такава през далечната вече 1990 година, пише "Тема Спорт". През това време хасковлията все още не е бил роден, когато Стефан Едберг поставя началото с историческия си успех в Индиън Уелс.

Преди това деветте най-силни надпревари след Големия шлем се наричат Шампионски серии. Победителите от тях обаче не влизат в справката на АТР, която поставя началото на нова верига, носеща името АТП Шампионски серии. Те запазват този си статут до 1996 г., когато са прекръстени на АТР Супер 9. През 2000 г. навлиза и наименованието Мастърс - Тенис Мастърс Серии, които 4 сезона по-късно вече са АТР Мастърс Серии. От 2009 г. насам веригата вече е АТР Световен Тур Мастърс 1000, какъвто именно е и турнирът в Синсинати, спечелен от Григор.

Димитров всъщност е и едва 13-ият тенисист от все още активните в Тура, който стига до подобен трофей. Голямата четворка в лицето на Новак Джокович (30), Рафаел Надал (30), Роджър Федерер (26) и Анди Мъри (14) на практика правеше почти невъзможно друг да се осмели да мечтае да се намеси в тяхната битка.

От първата титла на Маестрото през 2002 г. в Хамбург са изиграни още 139 турнира. Доминаторите в последните 15 години са спечелили точно 100 от тях. Другите, все още активни тенисисти, успели да се домогнат до трофей от Мастърс, са Александър Зверев (2), Жо-Вилфред Цонга (2), Марин Чилич, Стан Вавринка, Томаш Бердих, Давид Ферер, Томи Робредо и Томи Хаас. Последните трима е много вероятно да прекратят кариерата си след края на този сезон.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички