Григор Димитров записа най-впечатляващия обрат в кариерата си!


Григор Димитров записа най-впечатляващия обрат в кариерата си!
Снимка: Getty Images/Gulliver

34613 0

Григор Димитров постигна един от най-впечатляващите обрати в кариерата си, след като стигна до успех над световния №5 след 6:7 (5), 6:4, 6:4, въпреки че допусна загуба на първия сет по много тежък, особено от психическо естество, начин. 

Първата част на мача се превърна в престрелка, като и двамата сервираха много уверено и не позволиха изненади. Така се стигна до тайбрек, в който Димитров поведе категорично с 5:0 и беше едва на 2 точки от това да поведе в сетовете. Циципас обаче излезе в мощна офанзива, докато Димитров остана изключително пасивен, а това доведе до 7 поредни точки в полза на гръка и шокиращ обрат в тайбрека. 

Той обаче не се предаде, а вместо това заигра на съвсем друго ниво. Димитров стана по-агресивен в атаките си, но и защитата му остана стабилна, каквато беше до момента. Циципас видимо изпитваше затруднения срещу разнообразната игра на Григор и това се показа в гейм №5, когато Гришо стигна до пробив и до края на сета не позволи дори шанс за връщане на пробива - 6:4 и равенство в сетовете. 

В решаващата част българинът бе безкомпромисен, като стигна до два пробива и на свой ред спаси две точки за пробив, за да се поздрави с 6:3 в третата част и крайния успех! 

Един от най-важните фактори за победата на Григор безспорно беше силният му ретур. Въпреки че Циципас записа 3 пъти повече асове от хасковлията (15 към 5), Димитров показа отлични и дълбоки ретури, а силната му игра на начален удар на съперника му позволи да стигне до 9 точки за пробив и да пробие на 3 пъти. В същото време Гришо се стараеше да разнообразява своя начален удар и въпреки неточностите и 5-те двойни грешки, позволи на Циципас да стигне едва до две брейк точки и не позволи нито един пробив в мача. 

Победата праща Димитров на четвъртфинал в турнира във Виена, където ще се изправи срещу Даниел Еванс. Срещата между двамата е в петък от 20:00 часа българско време (по програма). 

РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА 

След като Доминик Тийм спечели своята среща в два сета, мачът Циципас - Димитров на Централния корт ще започне в 21:05, като двамата тенисисти вече са край мрежарта и започнаха своята загрявка. 

ПЪРВИ СЕТ 

1:0 - Страхотен старт на Григор, който печели откриващия гейм на 15. 

2:1 - Циципас имаше леки затруднения в своя сервис гейм, но все пак го спечели на 30. В ответното подаване Димитров отново не му остави шансове и първата почивка дойде при резултат в полза на българина. 

2:2 - След краткия отдих Циципас сервира уверено и взе подаването си на 15. 

3:2 - Прекрасен сервис гейм за Димитров, който показа и разнообразие при начален удар, и добра защита в двата случая, в които Циципас успя да влезе в по-дълго разиграване. 

3:3 - Отново проблеми за гръка, но въпреки това той спечели на 30 подаването си. 

4:3 - Ситуация 30:30 при подаването на Григор, като в следващото разиграване Циципас атакува при мрежата, но с отличен минаващ удар Димитров поведе. След това с шеметна атака от бекхенд по правата той довърши съпротивата на опонента си в този гейм. 

4:4 - Най-добрият сервис гейм в мача до момента, след като Циципас дори не позволи на Димитров да стигне до разиграване с бомбените си начални удари, два от които доведоха до асове. 

5:4 - Огледален отговор на хасковлията, който поведе с 40:0, благодарение на началния си удар. Двойна грешка му попречи да завърши гейма на 0, но след това поправи грешката си с директна точка. 

5:5 - На два пъти Димитров стигна до равенство (15:15 и 30:30), но и в двата случая Циципас реагира с директни точки от сервис. По същия начин той затвори и гейма, след като ретурът на Гришо попадна в мрежата. 

6:5 - Гейм на 15 и бившият №3 в света си гарантира поне тайбрек в първия сет, завършвайки гейма в стил - с ас. 

6:6 - Гейм на 30 за Стефанос и тайбрек в мача. 

6:7 (5) - Първо до минипробив стигна Григор Димитров, който упорито натисна на белхенда на Циципас в първите две точки и поведе с 2:0 след грешки на опонента. След това удар с рамката на ракетата на гръка даде аванс от 3:0 за родния представител. Последваха нови две безответни точки на Димитров и той поведе с 5:0 в решаващата част. Циципас все пак не се предаде и записа два отлични сервиса за 5;2, а след това се възползва от грешка на Гришо от форхенд, за да осъществи първия си мини пробив. В следващата точка Гришо излезе при мрежата и реши да атакува минаващ удар на Циципас, който летеше в аут, и сбърка - 5:4. 

Циципас продължи уверения си ход с отлично стоп воле за 5:5, а с ас си гарантира точка за спечелване на сета - 5:6. Последва невероятна защита на Циципас, който върна два тежки удара на Гришо от бекхенд, а след това и от форхенд, а в решаващия момент Димитров отново атакува към бекхенда на Циципас, но прати топката в аут - 5:7 и сензационен обрат в тайбрека. 

ВТОРИ СЕТ

2:2 - Силно начало на сервис от страна и на двамата тенисисти. В гейм №3 Григор Димитров стигна до равенство на няколко пъти, но така и не успя да пробие своя опонент. За 2:2 българинът показа разнообразна игра и спечели на 0. 

3:2 (пробив) - Шанс за Димитров при сервис на Циципас, след като гръкът направи 2 непредизвикани грешки за старт на гейма - 0:30. Той отговори с ас, но в следващото разиграване с техничен минаващ удар от бекхенд българинът стигна до 2 точки за пробив. Първият опит бе неуспешен, след като прати бекхенда си в мрежата при атака при мрежата на Циципас. Вторият шанс обаче беше уползотворен, след като сам предприе атака при мрежата и с воле завърши акцията си - първи пробив в мача. 

4:2 - Импулс в играта на Димитров, който с много мощни удари взе първите две точки в гейма, включително и смач от основната линия. Той допусна двойна грешка след това, но с форхенд по диагонала стигна до 40:15. Българинът опита атака от форхенд по правата, за да завърши гейма, но прати топката в аут - 40:30. Последвалият ретур на Циципас обаче беше слаб, топката тупна извън корта и Димитров затвърди пробива. 

4:3 - Хасковлията се отчете с два перфектни минаващи удара, но все пак с началните си удари Циципас спря временното си пропадане с гейм на 30. 

5:3 - Бърз гейм на 0 за бившия №3 в света. 

5:4 - Циципас не отстъпва и със серия от бомби от сервис "оцеля" в сета. 

6:4 - За разлика от тайбрека, Димитров отказа да влезе в защитна позиция и продължи да натиска опонента си по цялата широчина на корта. Той поведе с 40:0 в своето подаване след отлични удари от основната линия и, въпреки че пропусна първите си два шанса, стигна до успеха в гейма и сета след форхенд в мрежата на Циципас. 

ТРЕТИ СЕТ 

0:1 - Уверен старт на Циципас, който въпреки няколкото неточности, държеше гейма под контрол и го спечели на 30. 

1:1 - При опасна ситуация 15:15 Димитров блесна с един от ударите на деня, превръщайки нещо като стоп воле в отлична къса топка по диагонала при мрежата - 30:15. Последва безпроблемно затваряне на гейма за Димитров. 

1:2 - Безпощадни сервиси и форхенди на Циципас и гейм на 15 в негова полза. 

2:2 - Тежък сервис гейм за Димитров, който срещна сериозен отпор от Циципас. Въпреки това след 30:30 Гришо беше безпощаден при ударите си от основната линия и с натиск от форхенд принуди опонента да направи 2 грешки в разиграванията. 

3:2 (пробив) - Първа брейк точка в полза на Димитров. При 30:30 Циципас допусна непредизвикана грешка и даде шанс на родния представител. Гръцкият тенисист избра атака при мрежата, която Григор бе много близо до това да неутрализира, но минаващият му удар от бекхенд срещна филето на мрежата - 40:40. Димитров стигна до още една точка за пробив след неуспешен минаващ удар на Циципас. Този път обаче самият Григор "върна услугата" и прати лесен бекхенд в аут. 

При третия шанс за пробив обаче нямаше прошка и Григор най-накрая стигна до победата в гейма след грешка на Стефанос. 

4:2 (пробив- Този път световният №5 веднага се опита да стигне до рибрейк и поведе с 15:30. С добър начален удар той стигна до 30:30, но последва двойна грешка за 30:40 и точка за връщане на пробива. С отличен начален удар по правата Димитров принуди опонента си да прати топката в мрежата и изравни - 40:40. В следващото разиграване Димитров прати топката в аут за нов шанс за пробив, но от сервиса пак измъкна Гришо. При 40:40 имаше много тежко разиграване, при което Циципас имаше инициативата, но Димитров стигна до феноменален минаващ удар от бекхенд и предимство в своя полза. 

За съжаление на българина, и той прати топката в мрежата при следващата точка и за 4-и път се стигна до реми. Ново класно изпълнение, този път от форхенд, даде аванс на Димитров за 3-и път и този път той не допусна грешка - уверен сервис и аут от ракетата на Циципас. 

4:3 - Бърз гейм на 15 за гръка, но вече изоставаше с пробив спрямо Димитров. 

5:3 - Гришо не изпусна концентрацията си, докато Циципас започна да рискува все повече и направи 3 непредизвикани грешки, позволявайки на Григор да спечели на 30. 

6:3 (пробив- Още в следващия гейм с отлична защита Димитров стигна до два мач бола. Първият беше отразен с комбинация по двата диагонала от Циципас (30:40), но при втория той прати форхенд в аут и даде победата на Димитров! 

ПРЕДИ ДВУБОЯ 

Къде да гледаме двубоя Григор Димитров - Стефанос Циципас във Виена?

Мачът им закрива програмата на централния корт. Там двубоите започват в 15 ч. наше време със срещата Дан Еванс – Юрий Родионов и продължават с Поспишил срещу Медведев, както и Кристиан Гарин срещу Доминик Тийм. Чилиецът и австриецът няма да започнат преди 18:30 ч., което означава, че най-вероятно ще видим в действие българина и гърка след 20:30 ч. наше време.

Григор си осигури участие във втория кръг на надпреварата, след като във вторник победи руснака Карен Хачанов. Българинът ще има възможност да вземе реванш от Циципас за поражението му на Ролан Гарос преди няколко седмици.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички