Григор Димитров развали 4-годишно проклятие: С него "изгоряха" Медведев, Синер и още топ играчи


Григор Димитров развали 4-годишно проклятие: С него "изгоряха" Медведев, Синер и още топ играчи
Снимка: колаж: SportLive.bg, снимки: Getty Images

50270 0

Първата ракета на България Григор Димитров започна успешно на Australian Open. Той бе в ролята на големия фаворит в сблъсъка с Мартон Фучович. Прогнозите се сбъднаха и 13-ият в света българин сломи 70-ия в света унгарец.

Победата обаче не дойде толкова лесно. Срещата продължи 3 часа и половина, а първият сет бе за Фучович. Тогава в ума възникна една доста любопитна тенденция. В последните години всъщност Фучович се бе превърнал в кошмар за най-добрите.

"Проклятието на Фучович", с което Григор Димитров се справи

И по-конкретно за поставените на турнирите от Големия шлем, които го срещат още в първия кръг. В шест поредни случаи те, от ролята на фаворити, губеха именно от Фучович на старта. Всичко започва на на 20 януари 2020 година.

Още: Мачът бе отложен: Как съперникът на Григор Димитров грубо наруши правилата на Australian Open?

Тогава на Australian Open среща Денис Шаповалов в първия кръг и го побеждава след 6:3, 6:7(7), 6:1, 7:6(3). На Ролан Гарос през същата година пък жребият му отрежда да срещне Даниил Медведев на старта. И руснакът прекланя глава след 6:4, 7:6(3), 2:6, 6:1 за унгареца.

Следват US Open 2020, Australian Open 2021 и Ролан Гарос 2021, но на никоя от трите надпревари Фучович не среща поставен на старта, така че серията няма как да продължи. Това обаче се случва за Уимбълдън 2021.

Тогава Фучович бележи най-паметното си участие на турнир от Големия шлем, като достига до четвъртфиналите. А на старта преодолява Яник Синер (5:7, 6:3, 7:5, 6:3). Следват четири поредни надпревари от Големия шлем, в които не стартира срещу поставен.

Яник Синер на корт трева

Това се случва отново чак на US Open 2022. Тогава започва срещу Максим Креси и го побеждава след 6:7(4), 7:5, 5:1 и отказване. "Проклятието" на унгареца продължава през миналата година на две надпревари.

Още: Разочарование след мача на Григор Димитров: Нито той, нито Мартон Фучович свали тениската си

Първо на Уимбълдън жребият му отрежда сблъсък срещу поставения под номер 28 в схемата Талон Грикспор, когото побеждава набързо с 6:4, 6:2, 6:4. На US Open пък се изправя срещу Себастиан Корда и след здрава битка надделява - 7:6(4), 4:6, 7:6(1), 4:6, 6:4.

Така след серия от шест случая, в които среща поставен на старта на турнир от Големия шлем и го отстранява, това приключи с Григор Димитров. Въпреки че българинът загуби първия сет и поизплаши феновете си. Вижте всички топ моменти от успеха на Гришо на Australian Open + как се извини за гениална "случайна" точка (ВИДЕО).

Изпълнението на Григор Димитров, което накара дори и съперника му да го аплодира (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички