Григор Димитров разочарова тотално срещу Гаске


Григор Димитров разочарова тотално срещу Гаске
Снимка: Getty Images/Guliver

3145 0

Доста голямо разочарование преживяха всички български фенове на тениса, след като и последният ни представител на "Уимбълдън" Григор Димитров напусна турнира. Гришо загуби с 3:6, 4:6, 4:6 срещу Ришар Гаске и вече пети мач не може да запише победа над французина. Всъщност досега Григор има само загуби от този противник в официални мачове.

Безспорно Димитров затвърди впечатлението за слаб сезон, след като не успя да се нагоди на ретур срещу доста удобия сервис на Гаске и не реализира нито един пробив в мача при пет възможности. Българинът не успя и да накара Гаске да изиграе повечко топки от форхенд - по-слабият удар на французина, което съвсем предопредели нещата.

Трети сет - 4:6

4:6 - Гаске изглеждаше железен и набързо поведе с 40:0, преди Димитров да успее да покаже агресия и да направи успешен смач, спасявайки първия мачбол. Гаске направи и грешка от любимия си бекхенд за 40:30, а после направи и двойна грешка - дюс. Французинът стигна до четвърти мачбол след красива размяна на мрежата, но Димитров спаси и него с форхенд-обратен диагонал. Петият мачбол дойде след грешка от бекхенд на българина при бързо разиграване, а още една сложи край на мача.

4:5 - 21:12 - това беше съотношението на непредизвиканите грешки в полза на Гаске при 30:30, след рамка на Григор от форхенд. Димитров оцеля след опит за уинър на французина, който за малко пропусна, иначе щеше да има мачбол и в крайна сметка Гаске сервира за мача.

3:5 - Гейм на 15 и за Гаске, който направи двойна грешка за единствената точка на все по-отчаяно изглеждащия Григор.

3:4 - Гейм на 15 за Димитров, но нещата изглеждат зле за българина.

2:4 - Бърз гейм на нула за Гаске, който вече гледа към победата.

2:3 (пробив) - Точка за пробив за Гаске, след като Димитров на два пъти не се справи от бекхенд. И точката веднага беше реализирана, след като Григор недопустимо остави бекхенд на французина за аут, а той доволно влезе вътре.

2:2 - Гаске изравнява, като отново процентът му на първи сервис не е впечатляващ, но този на Григор е по-лош.

2:1 - Геймът ще се запомни с много красивото разиграване за 30:0, при което Димитров направи воле, върнато от Гаске с техничен форхенд в ъгъла, но българинът контрира с изключителен минаващ от форхенд по правата.

1:1 - Гаске изравнява, след като отново ретурът, този път от форхенд, предаде Димитров в две поредни разигравания от 30:30.

1:0 - Нови две грешки на Димитров отвориха аванс от 0:30 за Гаске, но с ас и невърнат сервис българинът изравни за 30:30. Французинът изкара с малко бекхенда си в следващата точка, но се поправи веднага с изящна комбинация от сечен бекхенд-диагонал и печеливш лифтиран бекхенд-права за 40:40. Контраатака от форхенд на Димитров му даде предимство, което българинът реализира със смач за първия си гейм в третия сет.

Втори сет - 4:6

4:6 - Димитров направи печеливш бекхенд за 15:15 и дочака грешка от форхенд на Гаске за 30:30. Французинът отговори с мощна атака от форхенд по правата, която му позволи да завърши с печеливш бекхенд, а след това сервисът му донесе и втория сет.

4:5 - Григор намалява резултата, но злината за сета е вече сторена - последен шанс да върне пробива в следващия гейм.

3:5 - Мощен бекхенд по правата откри сметката на Димитров за гейма, но след това сеченият бекхенд на българина отиде в аут. Ас на Гаске направи резултата 30:15 за него, а Григор сбърка и лифтиран ретур от бекхенд за 40:15. Французинът направи двойна грешка, но това беше всичко.

3:4 (пробив) - Разочарован от пропуснатите шансове, Григор набързо направи три поредни грешки, включително две от форхенд от непростимо лесни позиции - 0:40. Първата точка за пробив беше спасена с печеливш диагонал от форхенд, но при втората Гаске показа светкавична бързина и върна стоп волето на Димитров неспасяемо - пробив!

3:3 - Григор най-после успя да хване в крачка Гаске и след хубав минаващ бекхенд по правата и двойна грешка нещата вече са 15:40 на сервис на французина. И двете точки обаче бяха спасени, макар при първата Гаске да се размина на косъм. В следващата точка Гаске направи и изключителен сечен бекхенд при мощен форхенд обратен диагонал на Димитров, с който българинът беше хванат в лоша позиция на мрежата. Гришо, обаче, се бореше и на два пъти се добра до дюс, но нищо повече.

3:2 - Григор продължава уверено на сервис, записвайки гейм на нула.

2:2 - Гаске не се отпуска и бързо изравнява отново, с гейм на нула, след като Григор греши на ретур.

2:1 - При 15:15 стана ясно, че дотук в мача Григор има 4 непредизвикани грешки, докато Гаске - само 1. Българинът успя да вземе гейма си пак на 15, след хитър сервис в тялото.

1:1 - Гаске отговаря с бърз гейм, също на 15.

1:0 - Гейм на 15 за Григор за старт на втората част.

Първи сет - 3:6

3:6 - За съжаление Григор не получи повече шансове и Гаске затвори бързо сета, правейки феноменално форхенд воле и марков бекхенд в гейма.

3:5 - Нов гейм с красиви разигравания, за щастие повечето от Григор, включително минаващ бекхенд по диагонала и нашето момче намалява резултата.

2:5 - Първият сервис на Гаске изчезна, но въпреки това той е по-силният от основна линия и поведе с 40:15 след две по-дълги разигравания. Липсата на начален удар обаче се отрази и Григор се добра до дюс в следващите две разигравания, а с отлична маневра и форхенд в опразнения диагонал си извоюва и първа точка за пробив! Тя, обаче, беше пропусната след дълго разиграване и твърде амбициозен бекхенд по правата от българина. Димитров не се отчая и с нов силен форхенд принуди Гаске да сбърка - втора точка за пробив! Грешка на ретур от бекхенд обаче пак изравни нещата. Пак форхенд по правата доведе нещата до точка за пробив - трета за Димитров, но този път Гаске извади страшен късмет, след като ударът му се удари във филето на мрежата и се скъси твърде много, за да може Димитров да отиграе ефективно. Това беше всичко в гейма и Гаске оцеля.

2:4 - Димитров се стабилизира на сервис и записа втори сервис гейм  на нула, като в последната точка направи и хотдог лоб, който Гаске отигра твърде артистично с високо бекхенд воле и го изкара в аут.

1:4 - Първо дълго разиграване, в което и двамата хванаха няколко невероятни диагонала, но грешка на съдията на основната линия при удар на Гаске, който беше вътре, прекъсна тенис симфонията. При преиграването французинът взе точката след неуспешен опит за печеливш бекхенд по правата на Григор, а след това набързо приключи и гейма, с изящен бекхенд по правата.

1:3 - Григор се разписва на таблото с резултата, след гейм на нула, в който блесна със страхотен печеливш удар от бекхенд.

0:3 - с малко късмет и ретур във филето на мрежата, който стана неспасяем, Григор поведе с 15:30 на сервис на Гаске. Французинът за малко не изпусна уж лесно воле, но все пак не сбърка фатално, а след това с марков бекхенд получи геймбол. Дойде ред за първата непредизвикана грешка на Гаске - дюс, но французинът взе своето, макар на косъм да се отърва от двойна грешка при предимство в своя полза.

0:2 (пробив) - Лошо начало за Димитров, който позволи да му върнат смач, а след това направи и грешка за 0:30. Българинът се върна в гейма след хубаво излизане на мрежата плюс завършващ форхенд по правата изравни до 30:30, но след това точно форхендът даде дефект и Григор се изправи пред точка за пробив! И точно при нея Димитров направи двойна грешка - ужасен старт.

0:1 - Гаске започна на начален удар големия мач, като взе частта на 15, благодарение на добри сервиси, които му дадоха неизличимо предимство в две от общо четирите разигравания.

Преди двубоя


И Димитров, и Гаске не загубиха сет по пътя си към големия сблъсък. Французинът дори не игра тайбрек в цели шест сета, като успя да извърти "геврек" на сънародника си Кени Дьо Шапе във втори кръг.

Срещу Гаске Димитров има четири загуби в четири мача, но в подгряващия демонстративен турнир „Хърлингам Клъб” нашето момче би в два сета французина. Ако победи и днес, Григор излиза на осминафинал срещу победителя от мача Ник Кирьос - Милош Раонич.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички