Григор Димитров - промените, които върнаха талантът ни сред най-големите


Григор Димитров - промените, които върнаха талантът ни сред най-големите
Снимка: Getty Images/Gulliver

2644 0

Преди малко по-малко от 3 години Григор Димитров влезе в топ 10 и тогава се очакваше лъвският му скок в топ 5, където да се намеси в борбата на четиримата големи в тениса - Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри. Този скок обаче не беше направен - вместо това последва жесток срив в играта на Гришо. Той се свлече главоломно и изпадна от топ 30 на мъжкия тенис. Играта му не вървеше, но това не го отказа. Напротив. Той внесе нужните корекции и сега отново се говори за него като за бъдещ шампион на турнири от голямата четворка.

"Не мисля, че има точно определен повратен момент. Не смятам, че има един конкретен момент и изведнъж да съм започнал да играя добре. Смятам, че продължих да правя нещата, които правех и преди, и в които вярвам. Но трябва да отдам заслуженото и на своя щаб начело с Дани Валверду, Себастиан и другите. Работихме здраво върху важните неща. Не искам да пропусна и семейството си. Тези два компонента бяха невероятни. Никога не съм чувствал, че правя нещо грешно, но усещах, че на играя и не тренирам както трябва. Но с правилните хора нещата се промениха в правилната посока. И смятам, че в момента съм в добра ситуация", сподели Григор Димитров на пресконференцията след успеха над Давид Гофен.

И определено причината се крие и в новия му треньор. След провала с Бердих Валверду също имаше своите съмнения, но в точния момент неговият път пресече този на Гришо, а откакто работят заедно Димитров е като прероден.

"Не мисля, че съм по-зрял, но смятам, че взимам по-верните решения на корта и подхождам по-правилно към съответните противници. Има малки детайли, които са важни за мен. Смятам, че фокусът ми е добър и имам психиката. Не спирам да се боря и притежавам борбен дух. Също така съм позитивен. Има малки неща, които се обединят, правят голямата разлика", категорично отсече 25-годишният супер талант.

"Наслаждавам на това да се боря. Харесва ми да се боря за всяка топка. Когато си добре физически, това ти дава различни перспективи и знаеш, че който и да е срещу теб, имаш своите шансове. Това е предимство, което имаш, още преди да си стъпил на корта. Но нещата са прости. Когато изляза на корта, просто съм щастлив да потърся начин, дори и нещата да не се развиват в моя полза. Видяхте и в предишните ми мачове, че имаше първи сетове, в които мачът не беше в моя полза и трябваше да направя нещо различно и по-добро. Когато успея, съм горд от себе си, че съм го направил. Подобни неща значат много за мен", продължи Гришо.

Но къде настъпи голямата промяна? Какво доведе до това тенисист, който се оказа голямото разочарование на 2015 година, а се очертаваше да повтори играта си и през 2016, да се върне с гръм и трясък, записвайки 10 поредни победи от началото на 2017?

"Наредих приоритетите си. Знам какво искам от себе си щом дойда на турнир. Знам защо работя. Имам хубав график и знам какво ще правя всяка следваща седмица. Сещате се, печелиш мач, каква е следващата стъпка? Дали е рехабилитация или да хапа нещо, да се възстановя. Това са неща, върху които съм много концентриран. Не казвам, че са ми болна тема, но мисля, че правя правилните неща. Това само по себе си ми помага да опростявам всичко. И отново, смятам ,че всички работим много добре като отбор. Всички имаме една цел и тя е да побеждаваме", отсече Григор Димитров, който излиза за своя полуфинал на Australian Open в петък.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички