Безапелационно! Григор Димитров смаза Гофен и е на полуфинал в Австралия!


Безапелационно! Григор Димитров смаза Гофен и е на полуфинал в Австралия!
Снимка: Getty Images/Guliver

7396 0

Историческата серия на Григор Димитров от началото на 2017 година продължи и за втори път в кариерата си българинът ще играе полуфинал на турнир от Големия шлем.

Това стана реалност на Australian Open, след като световният №15 изигра феноменален мач и в първия си мач срещу по-високо поставен от него тенисист стигна до категорична трисетова победа с 6:3, 6:2, 6:4 срещу №11 Давид Гофен.

В първия сет двамата си размениха по един пробив в началото, но Димитров натисна в правилния момент. Той играеше отлично в защита срещу Гофен и го принуди да атакува, което изигра лоша шега на белгиеца - пробив за 5:3 и отличен сервис гейм за 6:3.

Във втората част Димитров откри с пробив, но веднага позволи да му бъде върнат. Това обаче не се отрази негативно на родния представител, който въпреки колебанията си (основно във втория сет) при играта при мрежата и от начален удар, реализира нови два пробива и взе категорично сета с 6:2.

Третият сет се разви по нетипичен за мача начин. Първите 6 преминаха без пробив, въпреки че Григор Димитров имаше такива шансове. Още при първия си брейк пойнт в гейм №7 обаче българинът проби и затвори мача след 6:4.

Категоричната победа обаче не означава, че в играта на Григор Димитров не трябва да настъпят подобрения преди очаквания полуфинал. Процентът на вкаран първи серивс срещу Гофен падна драстично (под 60% и под 55% за втория сет), а атаките при мрежата изобщо не се получаваха след края на първия сет. Също така той допусна цели 10 възможности за пробив, което няма да му донесе успех срещу по-тежкия съперник, който го очаква на полуфинал.

Бекхендът на Димитров обаче не изневери, което провали плана на Гофен за мача, който се беше подготвил да атакува основно към по-слабия удар на българина. Димитров беше като истинска стена, което до голяма степен оправдава и категоричният резултат, с който Димитров спечели.

Това е вторият полуфинал (първи в Мелбърн) в сметката на българина в турнир от Големия шлем, след като през 2014 година той играе в топ 4 на Уимбълдън. Очаква се Димитров да се изкачи допълнително в ранглистата и да се доближи максимално до топ 10. Освен това Григор запазва статута си на най-добър през 2017 година, след като записа 10-ата си победа за сезона. Все още хасковлията не е побеждаван, след като спечели титлата в Бризбън, седмица преди старта на Australian Open.

На полуфиналите Димитров ще спори с победителя измежду Милош Раонич и Рафаел Надал. Испанецът показва значително подобрена игра в сравнение с последните 3 години, докато канадецът в момента е най-високо класираният в ранглистата тенисист в Мелбърн.

ТРЕТИ СЕТ

Гофен взе подаването си на 15, въпреки че пред Гришо се отвориха няколко възможности за атака, който той не успя да реализира - 0:1. Димитров на свой ред набързо поведе с 30:0, но 6-ата му поредна грешка при атака при мрежата наруши ритъма в подаването му. Последва тежко разиграване, което българинът спечели с отлично контра пие. Ас със скорост 200 км в час даде откриващия гейм за Гришо в третата част.

Първата възможност в сета за пробив получи Григор Димитров, но Гофен се защити с нетипично за играта си оръжие - начален удар, който донесе 3 лесни точки за белгиеца - 1:2. Гришо успя да изравни, а още по-добрата новина беше, че направи това с 2 добри атаки при мрежата, след като предишните няколко изпълнения бяха разколебали играта му - 2:2.

Гейм №5 беше поредният маратонски, в който Григор изпусна златен шанс. Българинът поведе с 0:30 и милиметри го лишиха от това резултатът да набъбне до 0:40. Все пак той получи две точки за пробив, от които не успя да се възползва заради първия сервис на Гофен - 40:40. Последваха две разигравания, в които Димитров беше изоставащ и Гофен успя да се задържи в мача - 2:3. За разлика от съперника си хасковлията нямаше никакъв проблем при своето подаване и го спечели без да загуби точка - 3:3.

Проблемите на белгиеца при начален удар продължиха и в следващото му подаване, въпреки че поведе с 40:15. Гришо съумя да влезе в две разигравания, които спечели с убедителни атаки от форхенд, а форхенд в мрежата на Гофен даде нова точка за пробив на българина. Този път тя беше реализирана след нова добра защита от негова страна - 4:3 и Гришо беше на два гейма от победата.

Димитров съумя да спаси няколко трудни разигравания и взе аванс от 40:15, но с пасинг шот по правата Гофен запази крехки шансове за ри-брейк. Нова грешка от форхенд обаче даде аванс от 5:3 в полза на световния №15.

При ситуация 30:30 при подаването на белгиеца Димитров се опита да затвори мача още тогава. Той атакува на форхенд страната на Гофен и получи първия си мач-пойнт. Точката за пробив беше отразена от добър начален удар по диагонала - 40:40, но нов аут на Гофен даде втори шанс на Гришо. И този път обаче Димитров прати бекхенд слайс в аут след добра атака по правата на своя съперник - второ равенство. След ас и ретур в аут Гофен остана в мача. 

Това обаче беше само за още 2 минути - Димитров поведе с 40:0 и завърши мача в стил - уинър от бекхенд по правата и исторически полуфинал за българина на Australian Open.

ВТОРИ СЕТ

Стартът на втората част беше повече от мечтан. Димитров се възползва оптимално от колебанието в играта на Горен и с мощни удари от основната линия се добра до 15:40, след което взе поредната дълга размяна на удари от основната линия - пробив и 1:0. Белгиецът обаче бързо се върна в сета, след като Димитров допусна нетипичен поне за този турнир брой грешки (3) и позволи ри-брейк още в следващото си подавана - 1:1.

Още в следващата част Григор можеше да стигне до две точки за пробив - 15:30 в негова полза и отлично построена атака към мрежата. Волето обаче закачи филето и не премина от другата страна. Двойна грешка на Гофен все пак даде точка за пробив на българина, но той прибърза с атака от форхенд - 40 равни. Нова размяна на удари от основната линия доведе до нова грешка от ракетата на Гофен - втора точка за пробив, а атака от форхенд на белгиеца излезе в аут - 2:1 и трети пробив в сета.

Този път световният №15 успя да затвърди пробива с гейм на 30, а в следващата част не успя да се възползва от открилите се възможности. Геймът стигна до 40:40, но няколко пропуска от форхенд не позволиха на Димитров да търси нов пробив - 3:2.

След кратка пауза Гришо сервира за последен път с този комплект топки, което даде леко предимство на лифтираните удари на Гофен. Това даде резултат за белгиеца, който при 30:30 пробва бекхенд по правата с максимален риск - удар в ъгъла на корта и точка за пробив. Последваха обаче три добри защити на Димитров и три аута от ракетата на Гофен за 4:2

Гофен се опита да промени тотално тактиката си и при своето подаване първо излезе на мрежата (прати топката в аут), а след това потърси бърза развръзка от форхенд - 0:30. Гришо имаше златна възможност за 0:40, но сбърка воле при мрежата. Нови два удара на Гофен в мрежата обаче доведоха до втори пробив и втори 5:2 в полза на Григор.

Не без проблеми премина подаването на Димитров, който заради две грешки преминатрябваше да премине през брейк пойнт в полза на Гофен - 30:40. Перфектни дълбоки удари и уинър от форхенд (141 км/ч) неутрализираха този опит за пробив на белгиеца. Гофен се добра до нова възможност и построи отлична атака при свое предимство, но за щастие на Григор форхендът по диагонала се озова в мрежата - 40:40. В следващото разиграване атаката на Гофен даде резултат и той стигна до 3-и брейк пойнт, спасен от сервис по правата. Атака от ретур в аут даде предимство на Димитров, но ново слабо воле не му позволи да затвори сета в тази точка. Все пак при повторния сетпойнт Григор направи отлична контраатака на излизането при мрежата на Гофен и с отличен пасинг шот взе сета - 6:2.

ПЪРВИ СЕТ

Григор Димитров започна пределно концентриран на сервис и с 4 убийствени удара взе за 2 минути частта на 15 - 1:0. Последва мечтан старт. Белгиецът играше много сковано и първият му сервис не работеше. Това позволи на Гришо да е много агресивен в атака и да стигне до 15:40 - две точки за брейк пойнт. Двамата играха отново на втори сервис и след бекхенд в аут Димитров проби - 2:0. С 3 аса българинът поведе с 40:0 двамата си размениха няколко феноменални удара, като Гофен извади сериозен късмет при спасяване на смач. Още в следващата точка обаче Димитров взе безпроблемно - 3:0.

Гофен най-накрая се разписа в мача след силен сервис гейм и създаде много сериозни проблеми за световния №15. Той се домогна до 30:40 след слаби удари от форхенд на българина, но със силна атака при мрежата Димитров неутрализира тази точка за пробив. Отлична комбинация от сервис с излизане на мрежата даде ново предимство за белгийския №1. Директна  точка от начален удар по правата възстанови равенството.

26-годишният съперник успя да стиге до нови две точки за пробив и при всяка Димитров показа добра защита, но при третата прати топка в аут и Гофен върна пробива - 3:2. Последва силен сервис гейм на Гофен, чийто бекхенд работеше безотказно в тези моменти - 3:3, а след това отново благодарение на този удар достигна до ситуация 15:30. Хасковлията обаче не трепна и с 3 бързи точки спря серията от 3 гейма на съперника - 4:3.

Въпреки двете си непредизвикани грешки Димитров изгради няколко хубави атаки, като с форхенд по диагонала се добра до предимство и точка за пробив. Първата беше спасена от отличен сервис по дългия диагонал, но последва втори шанс за българина. Този път Гофен заложи на въртелив сервис по правата и отново изравни. При третото равенство двамата отново влязоха в разиграване и №11 в света сбърка от сигурния си бекхенд. За съжаление, сервис в тялото изненада Гришо и равенството беше възстановено за 4-и път. При следващото разиграване Димитров показа железни нерви и отлична защита с бекхенд слайз и отново получи точка за пробив. Последва ново страхотно разиграване, при което Гофен допусна трета грешка и пробивът беше факт - 5:3 и начален удар за Димитров.

Две непредизвикани грешки доведоха до изоставане с 15:30, а третата означаваше 30:40 и точка за връщане на пробива. В този момент ръката на Димитров не трепна - мощен кик сервис на бекхенд страната плюс ас по правата за първи сет бол за българина. Аут от ракетата на Гофен и 6:3 за Димитров!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички