Григор Димитров помечта за велик обрат, но Алехандро Фокина е на финал в Монте Карло


Григор Димитров помечта за велик обрат, но Алехандро Фокина е на финал в Монте Карло
Снимка: Getty Images

11938 0

Първата ракета на България Григор Димитров загуби 1/2-финала на турнира в Монте Карло от Алехандро Давидович Фокина с 1:2 сета - 4:6, 7:6 (2), 3:6 за 2 часа и 43 минути игра!

Двубоят започна много лошо за българина и той определено не можеше да намери противодействие на солидната игра на испанеца. Едва в началото на втория сет Гришо стигна до точка за пробив и я реализира, но впоследствие съперникът му стори същото на два пъти и сервираше за мача при 5:4. Точно тогава хасковлията показа огромния си талант и успя на свой ред да постигне нов пробив и да докара ситуацията до тайбрек. С категорична игра Димитров го спечели и 1/2-финалът влезе в решителен трети сет...

Григор поведе в него с 2:0 след бърз брейк, а следващият трети гейм се оказа решителен за крайния изход. Той продължи над 13 минути, а в него българинът имаше 4 точки за пробив, но така и не успя да го постигне, за да поведе с 3:0. 22-годишният Фокина си възвърна самочувствието и проби сервиса на Гришо на два пъти, за да спечели третия последен сет с 6:3.

Важно е да се отбележи, че в хода на цялата среща Димитров регистрираше ужасен процент на първи сервис, който в крайна сметка бе фиксиран на ужасяващите 53%... Съперникът му проведе мача с 77% вкаран начален удар и допусна два пъти по-малко двойни грешки - 3 срещу 6. На финала в Монте Карло Фокина ще спори с победителя от другия полуфинал - Стефанос Циципас или Александър Зверев.

Ето и как се разви мачът гейм по гейм:

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Първата точка в мача отиде на сметката на испанеца, който след това прати три топки в аут за 40:15 в полза на Григор. С помощта на мрежата, българинът спечели първия гейм.

1:1 - Фокина отговори с много мощен начален удар, който му спечели подаването на 15.

1:2 - 46-ият в света затрудни много Димитров със своя ретур и си осигури точка за пробив при 40:30. Гришо допусна двойна грешка и бе пробит.

1:3 - Алехандро се опита да затвърди бързо стореното, но допусна изоставане от 0:30, което обаче бе коригирано с четири поредни точки на неговата сметка - последната бе спечелена със страхотна къса топка!

2:3 - Стигна се до 15 равни и след това Гришо реши да заложи на тактиката сервис-мрежа и дръпна с 40:15, а после успя и да затвори петия гейм на 30.

2:4 - Фокина започна да показва леки колебания и Димитров поведе с 30:15. Следващата точка бе много важна, но испанецът се върна към солидната игра от бехкенд и изравни. Последва топка в мрежата от Григор, но противникът му стори същото за 40:40. Началният удар на Алехандро заработи в най-неподходящия за нас момент и с бързи две разигравания отново си осигури аванс от два гейма.

3:4 - Макар че в него даде една точка на опонента си, това бе най-добрият сервис гейм на българина от началото на мача!

3:5 - Гришо поведе с 30:0, но след това прибърза и на втори сервис на съперника прати ретура си в аут. Тази грешка вдъхна сили на Фокина и той заби Ас за 30 равни. С брилянтна защита и последвала контраатака, испанският тенисист си осигури гейм бол, който бе реализиран.

4:5 - Българинът така и не успяваше да намери първия си сервис, но въпреки това спечели подаването си на 0 в този гейм.

4:6 - Димитров прати две топки в мрежата за 0:30, а впоследствие Фокина на свой ред допусна две грешки за 30 равни, но след това нямаше проблем да затвори първия сет с две поредни точки. 

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Колебанията в играта на Гришо продължаваха и той не можеше да намери отговор на солидния 22-годишен испанец. При 40 равни Фокина прати един бекхенд в мрежата, а след това и форхенд в аут.

2:0 - За първи път в мача Григор достигна до две точки за пробив и реализира първата от тях, след като противникът му прати топката в аут.

2:1 - При 30:0 Димитров допусна двойна грешка и изстреля един форхенд в аут за 30 равни, а впоследствие се стигна до равенството и на 40. Третата двойна грешка на Гришо в срещата даде брейк бол на Фокина... последва и форхенд в аут и пробивът бе върнат!

2:2 - №46 в света спечели подаването си на 30, въпреки че бе притиснат. 

2:3 - 48 - такъв бе процентът на вкаран първи сервис от Григор от началото на мача, а в този гейм той предостави на Фокина две точки за пробив. Първата бе неутрализирана с уинър от форхенд по правата, но при втората бекхенд бе пратен в мрежата.

2:4 - Пробивът бе затвърден бързо на 15.

3:4 - Българинът най-сетне записа Ас, но колебанията в играта му продължаваха и се стигна до 30 равни. Все пак, две поредни точки му позволиха да 'остане в мача'.

3:5 - Нов бърз сервис гейм за Фокина.

4:5 - Григор стартира с топка в аут, а след това Алехандро прати топката в мрежата за 15 равни. До края на гейма нашият тенисист не допусна повече грешки.

5:5 - Три точки за пробив се откриха пред Димитров, тъй като Фокина прати три топки в аут. Пробивът бе върнат от втората възможност!

6:5 - Две двойни грешки на Гришо доведоха точките до 30 равни, но след това той се поправи и затвърди пробива си.

6:6 - Вторият сет влезе в тайбрек - испанецът не показа никакво притеснение или напрежение и спечели подаването си на 0.

ТАЙБРЕК

1:0 - Григор излезе на мрежата и поведе в решителния тайбрек. 

1:1 - Топка в мрежата от Гришо.

1:2 - Престрелка на корта, но нов бекхенд в мрежата от Димитров.

2:2 - Бърза точка за българина.

3:2 - Аут от бекхенд на Фокина, чудесна защита на Гришо преди това!

4:2 - Мини пробив!

5:2 - Нова грешка на испанеца.

6:2 - Алехандро се срина в тайбрека и допусна нова непредизвикана грешка. 

7:2 - Топка в аут от Фокина!

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Григор използва инерцията от спечеления тайбрек и стигна до точка за пробив още в първия гейм, но милиметри разделиха форхенда му от това да се превърне в уинър. Фокина обаче прати слайс в аут и даде нов шанс за пробив на Гришо, но българинът прати бекхенд в мрежата за ново равенство. Страхотен минаващ удар откри трети брейк бол, който този път бе реализиран!

2:0 - Пробивът бе затвърден много бързо, а геймът завърши с Ас по правата!

2:1 - Играта на Фокина се разстрои сериозно и се стигна до 40 равни на три пъти, а след това Гришо получи и точка за пробив... Точно тогава Алехандро изпълни изненадващ сервис, който накара българина да тича към мрежата, а при връщането си към основната линия се подхлъзна и не успя да вкара в корта следващия удар. Нова грешка на противника му осигури нов брейк бол, но той бе неутрализиран с мощен сервис и последвал смаш. Третият пореден шанс за Гришо дойде след бекхенд на испанеца в аут, но ретурът бе пратен в мрежата. Стигна се и до четвърта възможност за пробив, но и тя бе отразена. При осмото равенство Григор нацели топката с рамката на ракетата, а след това Фокина най-сетне успя да се измъкне "сух" от този маратонски гейм, който продължи почти 14 минути!

2:2 - Две поредни непредизвикани грешки позволиха на испанеца да поведе с 30:0 в този четвърти гейм, а след това получи и два шанса за връщане на пробива при 40:15. В следващата точка Григор допусна двойна грешка...

2:3 - Пробивът бе затвърден на 30, благодарение на три топки в аут от Димитров.

2:4 - Фокина стабилизира играта си и започна отново да намира най-добрата дължина на ударите си, повеждайки с 30:15 в този гейм. Последва уинър по диагонал и две точки за пробив - още първата от тях бе реализирана, тъй като Гришо прати къса топка в аут.

2:5 - Блестящ уинър по правата от дълбочината на корта даде аванс на българина от 30:15, но последва форхенд в аут и равенството в точките бе възстановено. След това хубав сервис и топка в мрежата от Григор позволиха на Фокина да затвърди пробива си.

3:5 - Гейм на 15 за Димитров.

3:6 - Испанският тенисист сервираше за втори път за мача и този път не показа колебания...

Григор Димитров - Алехандро Давидович Фокина по ТВ: Къде да гледаме 1/2-финала на Гришо в Монте Карло?

ТОП КОЕФИЦИЕНТИ за мача на ГРИШО!

ПРЕДИ 1/2-финала

Българските тенисист се представя страхотно в Кралството, записвайки четири поредни победи, включително и три над поставени тенисисти, за да достигне до полуфиналите в тази надпревара за втори път в кариерата си.

За място на финала Гришо ще спори с голямата изненада в Монте Карло през тази седмица - Алехандро Давидович Фокина, който отстрани световния №1 Новак Джокович във втория кръг, след което победи Давид Гофен и Тейлър Фриц, за да намери място сред най-добрите четири.

Това ще бъде втори мач между двамата, след като испанецът спечели първата среща на Мастърса в Рим миналата година - 2:0 сета (6:4, 7:6 (2)) за един час и 44 минути игра!

*В другия полуфинал един срещу друг ще се изправят вторият и третият поставен в схемата - Стефанос Циципас и Александър Зверев. Двамата постигнаха трудни трисетови победи, съответно над Диего Шварцман и Яник Синер, на 1/4-финалите. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички