Григор Димитров не остави шанс на Райли Опелка и за пръв път стигна 1/8-финалите в Индиън Уелс


Григор Димитров не остави шанс на Райли Опелка и за пръв път стигна 1/8-финалите в Индиън Уелс
Снимка: Getty Images

9833 0

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров победи американеца Райли Опелка с 6:3, 6:4 в мач от третия кръг на турнира от сериите Мастърс 1000 в Индиън Уелс. Българинът не остави шансове на 20-ия в света гигант и постигна рутинна победа, която му осигури историческо първо участие на 1/8-финалите на турнира в Индиън Уелс.

Високият 211 сантиметра Опелка имаше трудности както със сервиса си, така и с придвижването си по корта. В същото време Григор беше безупречен във всяко едно отношение в играта си, записа по един пробив в двата сета и не даде нито един брейкбол на съперника си. Това е първа победа за Григор срещу този съперник, който го победи по-рано през годината на Мастърса в Канада.

На осминафиналите Григор Димитров ще срещне победителя от срещата между световния номер две Даниил Медведев и сърбина Филип Крайнович. А ето как се развиха сетовете в мача между Димитров и Опелка:

СЕТ 1 

Григор стартира отлично първия сет с бърз сервис гейм, в който Опелка имаше сериозни трудности на ретур. Един-единствен ретур на американеца се върна в корта и се превърна в уинър след повече риск при удара. В следващия гейм двамата тенисисти си размениха ролите, като този път Григор имаше проблеми на ретур и взе само една точка.

Сетът продължи с доминация на сервиращия, като този път Гришо спечели подаването си на нула. В четвъртия гейм обаче дойдоха и първите трудности за сервиращия - Опелка се разколеба, а Григор стигна до точка за пробив, но не успя да я реализира, тъй като американецът показа отличен сервис и спечели подаването си.

Гришо спечели третото си подаване в сета на 30, а след това се зае със задачата да пробие съперника си. Опелка се пропука на първи сервис, като българинът поведе с 40:0 и си осигури три брейкбола. От втория опит Димитров пусна ръката от бекхенд от много трудна позиция извън корта, за да направи чудесен минаващ удар (4:2 - пробив).

Последваха два бързи гейма под диктовката на сервиращия, като и Григор, и Райли спечелиха подаванията си на нула. Играта на американеца се подобри, но не достатъчно, за да се задържи в сета. При 5:3 Григор сервира за мача и направи достатъчното, за да спечели гейма на 30 и сета с 6:3.

СЕТ 2

Сетът започна със сервис на Райли Опелка, който отново имаше проблеми на началния си удар. Григор стигна до две точки за пробив в гейма, но не успя да се възползва в нито един от двата случая, а Опелка поведе в сета. В следващия гейм Гришо направи перфектен сервис гейм, който спечели на нула.

Последва малко по-лек сервис гейм за Опелка, който спечели подаването си на 30. Григор отново не му даде точка на свой сервис и по категоричен начин изравни геймовете за 2:2. В следващите четири гейма нямаше изненади, като сервиращите си взимаха подаванията без особени проблеми.

При 4:4 Опелка беше на сервис, но се пропука. Григор успя да наложи играта си и да надвие съперника си, който очевидно нямаше ден. При 30:30 Гришо спечели точка и си осигури брейкбол и не чакаше втори шанс - реализира скрития мачбол и си гарантира да сервира за мача (5:4 - пробив). В заключителния гейм Григор даде само точка на съперника си и спечели сета с 6:4.

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Григор Димитров започна от втори кръг с успех срещу германеца Даниел Алтмайер, а при успех и днес ще се класира за първи път за осминафиналите в Индиън Уелс. Двубоят на Гришо срещу Райли Опелка е втори по програма на корт номер едно. Програмата започва с мач между Диего Шварцман и Дан Еванс в 21 часа българско време, а веднага след това излиза Григор на корта.

В кариерата си Григор се е изправял само веднъж срещу Опелка и това беше през тази година на Мастърс турнира в Канада, който се състоя през август. Тогава Гришо отстъпи в два сета - 6:3, 6:4. Опелка е и по-напред в световната ранглиста - заема 20-о място, докато Григор понастоящем е 28-ми. 24-годишният американец е висок 211 сантиметра, което му дава сериозно предимство на сервис.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички