Григор Димитров не издържа срещу Пабло Карено Буста и напусна корта бесен на противника


Григор Димитров не издържа срещу Пабло Карено Буста и напусна корта бесен на противника
Снимка: Getty Images/Guliver

28877 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна на 1/4-финалите на турнира от сериите АТР 500 в Барселона. Световният №5 бе надигран с 3:6, 6:7 (4) от испанеца Пабло Карено Буста след малко повече от час и половина игра. 

В 1/2-финалите Буста ще се изправи срещу изненадата на турнира Стефано Циципас, който по-рано днес елиминира с 2:0 сета Доминик Тийм.

В първия сет Гришо и испанския му съперник се пробиха общо пет пъти и в крайна сметка Буста измъкна частта. Последва втори сет, в който до пробив не се стигна и двамата играха тайбрек. В него се стигна до разправия между двамата, а след края на срещата Гришо се приближи към опонента си и му каза: Това действие ще го запомня!

Първи сет

0:1 (пробив) - Две неточности от ракетата на Григор Димитров доведоха нещата до 0:30, а веднага след това Кареньо Буста пласира мощен форхенд по диагонала, за да стигне до три точки за пробив още в откриващия гейм на българина. При първата мрежата помогна на хасковлията, който уверено излезе напред и завърши точката. Нова добра атака на Димитров намали изоставането му до 30:40, а ново успешно напускане на основната линия помогна за изравняването на резултата. Двойна грешка и уинър от ретур доведоха до първи пробив.

1:1 (пробив) - Кареньо Буста започна отлично в откриващия си сервис гейм и поведе с 40:15, като можеше да затвърди постигнатия пробив. Димитров обаче показа стабилна игра от основната линия и стигна до 40:40. Грешка от форхенд на испанеца даде първа точка за пробив на 5-я в света и скоро резултатът бе изравнен.

2:1 - В този гейм Гришо показа стабилност и не позволи изненада, като лесно спечели подаването си.

2:2 - Испанският тенисист също показа спокойствие във втория си сервис гейм и лесно изравни.

2:3 (пробив) - В петия гейм Кареньо Буста демонстрира силата си от ретур и си спечели нови две точки за пробив при 15:40. Първата възможност бе отразена с натиск на Гришо, след който посрещащият изкара форхенда си в аут. При втората обаче Буста пласира топката на линията и ударът на Димитров не намери очертанията на корта.

3:3 (пробив) - Поставеният под №2 в схемата притисна своя съперник още в следващия сервис гейм в търсене на връщането и на втория пробив. Димитров показа разнообразна игра и заслужено стигна до 15:40. Още при първата възможност сънародникът ни върна изоставането си, след като разчете късата на сервиращия и изравни - 3:3.

3:4 (пробив) - Серията с пробиви продължи и в гейм №7, когато Буста стигна до 15:40 и след бекхенд в мрежата на Григор се стигна до пети пробив в седем гейма.

3:5 - В осмия гейм на мача имаше дълги и красиви разигравания, като българинът видимо търсеше възможността за още един пробив и ново изравняване. При 30:30 обаче сервиращият бе напълно концентриран и спечели сервис гейма си.

3:6 (СЕТ!) - Българинът бе видимо разколебан в края на сета, като допусна и двойна грешка, след което изкара и драй воле в аут, което доведе нещата до два сет бола за испанеца. В следващото разиграване Гришо успешно завърши в близост до мрежата, за да отрази първата точка за пробив, но при втората Буста натисна спусъка в правилния момент и спечели сета.

Втори сет

0:1 - Вторият сет започна отлично за Кареньо Буста, който с лекота взе откриващия си гейм в частта.

1:1 - Началният удар на Димитров се "завърна" и това доведе до лесно спечелен гейм и изравняване на резултата. Българинът спечели първия гейм в мача на 0.

1:2 - В третия гейм от сета Буста трябваше да спасява две точки за пробив след 40:40, но и при двете показа хладнокръвие, а скоро след това отново поведе в резултата.

2:2 - Първият гейм в мача, в който Димитров бе стабилен в своя сервис гейм и лесно направи резултата 2:2. До момента в сет №2 Гришо има едва една загубена точка на свой начален удар.

2:3 - Испанският тенисист също показа стабилност, когато сервира, като този път взе подаването си без да дава точка на посрещащия.

3:3 - След доброто начало на сета, Гришо имаше проблеми в шестия гейм. Той загуби първата точка при втори сервис, а след това дойде и първата двойна грешка в мача, за да стане резултатът 0:30. Последва обаче обрат с помощта на добър начален удар и геймът отиде на сметката на световния №5.

3:4 - Димитров отново натисна съперника си, когато посреща. Българинът стигна до 30:30, но испанецът показа характер и спечели подаването си.

4:4 - Безгешен Гришо спечели и осмия гейм в сета, с което за четвърти път изравни резултата. Българинът играеше все по-свободно, което му помагаше за лесното спечелване на точките.

4:5 - Поставеният под №2 в схемата Димитров ще трябва да сервира за оставането си в турнира, след като Кареньо Буста спечели сервис гейма си на 0.

5:5 - Ръката на Гришо обаче не трепна, като с помощта на страхотен първи сервис той спечели гейма си на 0.

5:6 - Григор нямаше шанс да помисли за пробив в 11-я гейм на сета и българинът отново ще сервира за оставане в турнира.

6:6 - Гришо започна с ас, а веднага след това спечели лесна точка след добре пласиран втори сервис. С нов мощен първи сервис се стигна до 40:0, като скоро след това се стигна до тайбрек.

6:7 (МАЧ!) - Тайбрекът започна с точка на сметката на сервиращия - Буста, след като Димитров прати форхенда си по диагонала в мрежата. Страхотен бекхенд по диагонала от испанеца доведе до първи минипробив - 0:2. Добро излизане на мрежата намали изоставането на българина, но Буста отговори по същия начин - 1:3. Гришо върна минипробива след чудесен ретур, след който влезе към средата на корта и лесно завърши от форхенд. Последва обаче грешка от бекхенд на сънародника ни за 2:4 и смяна на игрищата. Последва нов минипробив за 2:5 и испанецът сервира за мястото си на 1/2-финалите. Григор спечели първата точка при начален удар на съперника, но след това допусна грешка, която доведе до мачбол при 3:6. Първата точка бе отразена, но при втората прошка нямаше и срещата приключи в два сета.

Преди мача

Досега двамата връстници са се срещали на корта пет пъти, като българинът води в пряката конфронтация с 3:2. За последно двамата мериха сили на Финалния Мастърс в Лондон през 2017 г., когато победител беше Димитров.

На червени кортове срещите им са три, като Григор само веднъж е печелил двубоя - през 2014 г. в Мадрид. В момента първата ракета на България заема пета позиция в ранглистата на АТР, а съперникът му е 11-и.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички