Григор Димитров: Гордея се с произхода си, но се радвам, че напуснах България


Григор Димитров: Гордея се с произхода си, но се радвам, че напуснах България
Снимка: Getty Images/Guliver

1503 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров даде обширно интервю за "Екип", в което разказва за тежките моменти в кариерата си, ранните очаквания и по други актуални теми.

Първата ни ракета е на мнение, че се развива във възходяща посока, защото сам си поставя високи стандартич

"Станах по-независим като играч. Чувствам, че повече контролирам играта и кариерата си. Аз си поставям високи стандарти. Знам, че мога да побеждавам най-добрите. 

Подходът ми не беше идеален. Казвах си, че трябва да печеля всеки турнир, в който участвам. Бях объркал всичко. Всеки е сподобен да удари бекхенд или форхенд. По-важният въпрос е как да се справяш с психологическите предизвикателства и физическата издръжливост.

Преди бях много нетърпелив. Не разбирах защо губя от играч, който никога не ме е побеждавал. Сега уважавам повече играта и съперниците. Трябваше ми време да разбера всичко това."

Григор призна, че очакванията към него вероятно са му натежали.

"Възможно е очакванията да ми дойдоха в повече, вяма да лъжа. Имах много добри резултати, докато бях много млад. Бях номер 1 в света при юношите, изиграх първия си мач при професионалистите. Много неща се случиха едновременно.

Не искам да го използвам за извинение, това не е стилът ми. Освен това имаше хора около мен и получавах съвети. Но някои неща са неизбежни.

Например, някой идва при теб и ти казва: "Имаш огромен талант, ще станеш номер 1 в света". Това не ми харесваше. Да, някои неща се случиха прекалено рано. Но аз не искам да ме възприемат за жертва. Доволен съм от това, което съм постигнал. И знам, че най-доброто предстои.

Димитров определи предишния сезон като най-лошият момент в кариерата си.

"Миналият сезон беше болезнен (той започна годината като номер 11 и завърши като 28-и в света). Дори се замислих да се отдалеча от тениса за известно време. Но е трудно, много хора разчитат на мен. Не бях обезкуражен, но просто се чувствах много уморен.

На въпрос дали му е било трудно да напусне България първата ни ракета отговори:

"Не, въобще. Даже напротив. Бях изключително щастлив да напусна. Казах на родителите ми, че искам да съм професионален тенисист.

Така че беше абсолютно наложително да напусна. Горд съм, че съм българин, но наистина исках да напусна, да имам мой живот. Честно казано, този живот въобще не е лош.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички