Григор Димитров разклати трона на крал Ноле, но отстъпи в Париж


Григор Димитров разклати трона на крал Ноле, но отстъпи в Париж
Снимка: Getty Images/Guliver

4568 0

Григор Димитров не можа да постигне една от най-гръмките победи в кариерата си, въпреки че взе сет на хегемона в Париж и световен номер 1 Новак Джокович. Гришо поведе с 6:4 в осминафинала, но отстъпи в следващите две части с 2:6, 3:6 и така приключи спортната си 2016 година.

Българинът остава с три победи на сметката си през 2016-та над тенисисти от топ 10 в световната ранглиста - Стан Вавринка, Анди Мъри и Рафаел Надал. Общо той има 12 такива успеха, включително и един над Джокович от Мадрид 2013, но днес сърбинът постигна шестата си победа над хасковлията.

Джокович остава фаворит да завърши годината като световен номер 1, какъвто е вече 122 последователни седмици и общо 223 в кариерата си.

Първият сет протече под доминацията на Григор, но в следващите два грешките му зачестиха, уинърите стопиха броя си, а самият Джокович също превключи на по-горна предавка.

Все пак, последната загуба на Ноле в Париж датира от 2012 година от Сам Куери, а оттогава Гришо стана едва четвъртият, който изобщо му взима сет - другите са Джон Иснър, Роджър Федерер и Стан Вавринка.

Първи сет

0:1 - Джокович даде само точка на Гришо и взе доста убедително първото си подаване.

1:1 - Гришо поведе с 30-0 с първия си ас за двубоя, но след това направи грешки от бекхенд. Все пак, сервисът му беше достатъчно добър, за да изравни резултата отново с ас.

2:1 - Изненадващо Новак направи двойна грешка и подари на Димитров двоен шанс за ранен брейк. Българинът се възползва от втория и поведе с пробив!

2:2 - За съжаление обаче Гришо не бе толкова ефективен на сервис в сравнение с предишния гейм. Той само веднъж вкара първото си подаване (с ас), като се стигна до дюс след поредното продължително разиграване. Статистиката го подсказваше - 8 от 9 спечелени точки при вкаран първи сервис до момента и само 2 от 9 при втори.

Феноменален удар - нещо като форхенд слайс - заслужи поздравленията на Джокович и даде четвърти авантаж на Гришо. Петото предимство в дюса обаче бе пропиляно с двойна грешка, а геймът навлизаше в 13-ата си минута.

За съжаление след около 15 минути и достатъчно неосъществени възможности Гришо предаде гейма с грешка.

3:2 - Григор "върна жеста" и стигна до точка за пробив в следващия гейм, в който този път не отстъпваше на Джокович в разиграванията. В последвалите два дюса сърбинът отново даде шансове на Гришо да пробие.

Напрежението не се отразяваше добре и на Джокович - в третия дюс стигна до точка за 3:2, но я профука с третата си двойна грешка. Чудесна комбинация на Гришо му донесе успех при четвъртия шанс за пробив и той отново поведе с брейк.

4:2 - Toзи път Димитров бе перфектен при своето подаване и го спечели набързо с нов отличен апроуч и спечелено разиграване от мрежата.

4:3 - С нова феноменална комбинация и кандидат за удар на турнира Гришо поведе с 0-30, но в крайна сметка световният номер 1 спечели сервис-гейма си.

5:3 - Изненадващо при 30-15 геймът бе прекратен за малко заради падащи конфети на корта. Очевидно те са използвани от някакво парти в близост до Централния корт и им отнема доста време да стигнат до земята. 

Като оставим това на страна, Гришо взе подаването си със завидна концентрация.

5:4 - Димитров направи страхотен минаващ удар от форхенд, а процентът му на ретур продължи да бъде доста висок. Геймът обаче отиде на сметката на Джокович.

6:4 - След повече от 59 минути игра Гришо заслужено затвори първия сет в своя полза.

Втори сет

0:1 - Джокович имаше нужда да започне с уверено взимане на своето първо подаване и направи точно това.

0:2 - С двойна грешка Гришо вкара гейма в дюс, а после прати в мрежата топката от бекхенд от основната линия. Този път дори вкараните първи сервиси не му помогнаха да избегне ранния пробив.

0:3 - Гришо отново се понрави на публиката с атрактивен удар, но реално във втория сет грешките му зачестиха. Въпреки това от 40-15 той успя по впечатляващ начин да вкара гейма в дюс. 

Двойна грешка на Джокович пък дори даде възможност за пробив на българина. Световният номер 1 обаче го отрази след страхотен удар по обратния диагонал в продължително разиграване. 

За съжаление обаче след това Димитров пропиля и седмата си в мача точка за брейк. В следващия дюс вече Джокович си взе гейма и дръпна по-осезаемо.

1:3 - Гришо най-накрая спечели гейм, а в последното разиграване Джокович падна и след това накуцваше до стола си.

1:4 - Сърбинът се възползва от медицинския таймаут и явно нямаше проблеми в движението си по корта, защото взе и петия гейм.

2:4 - Гришо отново показа няколко трика от арсенала си, но важното бе да притисне отново противника при посрещане.

2:5 - Това не се случи и Джокович уверено крачеше към изравняване на резултата в сетовете.

2:6 - Гришо не можа да спечелване на подаването си, но публиката поне се наслади на любимия му "дропшот", който практикува с часове в тренировките. Двойната грешка, с която подари сета на Джокович, обаче, не направи добро впечатление.

Трети сет

0:1 - Джокович отново имаше правото да сервира в първия сет и се възползва от психологическото предимство да поведе рано-рано, и то давайки само точка на Гришо (от двойна грешка).

0:2 - Големи грешки на Гришо дадоха два шанса на сърбина за ранен пробив. Първата бе отразена с отлична атака на Димитров и нов добър апроуч. Невероятен ретур на Джокович пък му позволи да поеме контрол върху разиграването и след това удар в мрежата на Гришо осъществи пробива.

0:3 - Гришо поведе с 0-15 с фамозен ретур, но четвъртият и петият ас на Джокович му дадоха шанс да обърне. Той продължи да доминира и взе огромен аванс в резултата.

1:3 - Григор се ядоса сам на себе си, когато с грешка от форхенд вкара гейма в дюс, а имаше аванс от 40-15. "Боже, не е добре!", изкрещя Гришо на английски сам на себе си. Все пак той издържа и намали изоставането си в резултата.

1:4 - Джокович обаче беше безмилостен и се доближи значително до четвъртфиналите.

2:4 - Гришо спечели с минаващ удар от бекхенд може би най-вълнуващото разиграване в мача.

2:5 - Джокович просто нямаше намерение да превключва, дори когато Гришо му направи бомбен ретур, с който отново да си заслужи адмирациите на сърбина.

3:5 - Димитров все пак се постара да минимизира щетите, макар при 30-15 да направи нелепа двойна грешка - седмата за него в мача срещу пет за Джокович.

3:6 - Гришо не се даде лесно, като сърбинът сбърка два пъти и вкара гейма в дюс.

След 2:23 минути на корта в крайна сметка Григор отстъпи на световния номер 1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички