Голяма вражда и нови нерви: Ясен е съперникът на Надал за финала на Australian Open - Даниил Медведев


Голяма вражда и нови нерви: Ясен е съперникът на Надал за финала на Australian Open - Даниил Медведев
Снимка: Getty Images

2471 0

Вече е ясен финалът при мъжете на първия за годината турнир от Големия шлем - Australian Open. След като по-рано днес (28 януари) Рафаел Надал си гарантира място там, сега това стори и вторият в света Даниил Медведев. Той победи в четири сета Стефанос Циципас (номер 4 в световната ранглиста) - 7:6(5), 4:6, 6:4, 6:1.

Мачът продължи два часа и половина и не мина без нерви. Както е известно, напрежение между Циципас и Медведев има от години насам, като всичко започва още от първата им среща на корта, когато дори има обиди и се налага съдията от стола да застава между двамата състезатели.

В днешния мач Медведев бе недоволен от факта, че бащата на Стефанос Циципас му дава наставления по време на мача. Той на няколко пъти се обърна към арбитъра, очаквайки някакво предупреждение към гръцкия състезател, а след най-сериозната дискусия между руснака и съдията, реферът започна да прави забележки на Циципас.

Колкото до самия сблъсък на корта - гъркът така и не успя да намери най-добрата си игра и това се оказа ключово. Той имаше по-малко асове (5 срещу 13) и по-малко уинъри (35 срещу 39), а в същото време записа и повече непредизвикани грешки (32 срещу 28), което доведе до втора поредна загуба на този турнир от този опонент за Стефанос.

Най-голямо напрежение имаше в първите сетове. Първата част мина без пробиви, а в тайбрека Медведев изоставаше с 1:4, но въпреки това в следващите разигравания записа 6 точки и даде само една на съперника. Във втория сет отново двамата сервираха силно, но Циципас записа пробив още в първия гейм и макар той да бе върнат в шестия, гъркът проби отново в най-удобния момент и сервираше за изравняването на сетовете, като не сбърка.

В следващата част Стефанос отново бе близо до пробив в първия гейм, но този път Даниил отрази две точки за пробив. Впоследствие двамата тенисисти сервираха убедително и нямаше никакви точки за пробив чак до десетия гейм, когато Медведев си осигури три такива, повеждайки с 40:0. Руснакът спечели още втората си и поведе в частите.

Последният сет не предложи никаква интрига, след като Медведев сякаш вече бе пречупил своя опонент. Той проби на два пъти и в крайна сметка даде само един гейм на Циципас, с което затвори частта с 6:1.

Така Медведев си осигури нов финал в турнир от Големия шлем срещу Надал, след като през 2019 година двамата се изправиха на финала на US Open. Тогава опитният испанец надделя в петсетов трилър. Финалът на Australian Open 2022 е в неделя, 30 януари.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички