Федерер за малко не отпадна още в първи кръг на US Open


Федерер за малко не отпадна още в първи кръг на US Open
Снимка: Getty Images/Guliver

1364 0

Най-голямата изненада на тазгодишния US Open така и не стана факт, след като петкратният шампион в Ню Йорк Роджър Федерер преживя много неприятни моменти, но успя да се измъкне в петсетов трилър срещу младата американска надежда Франсис Тиафо – 4:6, 6:2, 6:1, 1:6, 6:4.

Федерер стартира мача мързеливо и инкасира пробив още в първия си сервис гейм, който се оказа достатъчен да загуби първия сет с 4:6. Показателно беше, че големият шампион направи 18 непредизвикани грешки само в този сет и съвсем логично той го загуби.

Подобно на много пъти в кариерата си обаче, швейцарецът стана недосегаем на сервис и започна да играе далеч по-точно, записвайки следващите два сета на своята сметка – 6:2 и 6:1. В тях той направи общо 14 непредизвикани грешки и не допусна нито един шанс за пробив, разпилявайки Тиафо.

И когато "Артър Аш" очакваше лесен четвърти сет за Федерер, шокът стана факт. Лесен сет действително се получи, но в полза на Тиафо, който го спечели с 6:1 гейма, реализирайки и двете точки за пробив, които получи, с което записа впечатляваща статистика – 100% успеваемост на точки за пробив.

Решителният пети сет стартира с два гейма на нула за Федерер, който при 2:1 гейма в своя полза реализира пробив, след като Тиафо детински пробва къса топка, която се превърна в удобен момент за швейцареца да реализира печеливш бекхенд и да вземе своето. Оттук насетне нещата се развиха доста бързо и резултатът стана 5:3 и 40:30 за Федерер след ас. Тогава започна драмата – прибързано излизане на швейцареца на мрежата, с което той пропиля мачбола, а след това пропуск от форхенд с много, донесъл точка за пробив за Тиафо. Федерер го неутрализира с ас, но последваха две невероятни отигравания на американеца – страхотен печеливш форхенд по къс диагонал и след това минаващ форхенд по правата за връщане на пробива – 5:4.

Драмата продължи с пълна сила и в следващия гейм, когато Тиафо сервираше за оставане в мача. Младият американец изостана с 15:40, показвайки нерви, и при втория мачбол в гейма Федерер успя, след като изигра добър подсечен ретур от бекхенд, който Тиафо изобщо не можа да отиграе.

В интервюто след края на мача, на въпрос как оценява физическото си състояние, Федерер отвърна: "Отлично, след като съм тук, а миналата година не бях". Той обясни, че заради проблемите в гърба, които проличаха на Мастърса в Монреал, не е имал възможност да се подготви както му се е искало.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички