Федерер взе победа номер 1000 и титлата в Бризбън


Федерер взе победа номер 1000 и титлата в Бризбън
Снимка: Getty Images/Guliver

2423 0

Победа номер 1000, гаранирана с титла в Бризбън, която е 83-та от турнирите на ATP и Големия шлем – това е само малка част от цифрите, които разкриват величието на легендата на тениса Роджър Федерер. В епичен финален мач той успя да пречупи номер осем в света Милош Раонич – 6:4, 6:7 (2), 6:4 и да вдигне трофея в Бризбън, след като миналата година загуби на финала в австралийския град от местния любимец Лейтън Хюит.

Първи сет


Предвид страховития сервис на Раонич беше ясно, че за Федерер ще е много важно как се държи бекхендът му. Точно там се очакваше младият канадец да съсредоточи бомбардировката и прогнозите се сбъднаха – само в първия гейм, от шест изпълнени начални удара от Раонич, пет бяха на бекхенд страната на Федерер.

През годините обаче швецарецът нееднократно се беше изправял срещу мощни начални удари като тези на Раонич и още от самото начало блок и подсеченият му ретур от бекхенд поставиха под напрежение противника. В третия гейм на сета канадецът на два пъти сервира на форхенда на Федерер при 40:40 и това не се оказа добра идея, защото Маестрото успя да поеме контрол над разиграванията и проби още при първия шанс, като натисна на бекхенд Раонич и той се пропука. Оттук насетне беше въпрос на майсторство и рутина за Федерер да удържа подаването си, за да вземе сета – и той го стори, затваряйки частта с 6:4 гейма, като позволи на Раонич да му вземе общо четири точки, когато сервираше, две от които бяха в последния гейм, оказал се най-оспорван, когато Роджър беше на сервис линията в този първи сет и минал през 30:30.

Втори сет


Доминацията на Федерер беше затвърдена и в първия гейм на втория сет, когато той проби на 15, след като наниза и първия си печеливш удар от бекхенд, а при 15:40 Раонич рухна и направи първата си двойна грешка в срещата, с която подари подаването си на швейцареца. А той затвърди преднината си с гейм на 30, в който направи два аса – трети такъв случай в мача.

Щеше ли Федерер да повтори упражнението от първия сет и просто да удържа сервиса си, за да постави поредния си рекорд – оказа се, че сценарият този път е различен. Раонич успя да върне пробива в четвъртия гейм, когато при изоставане от 0:30 спечели четири поредни точки, след като началният удар на Федерер изчезна и той не вкара нито един първи сервис в този отрязък на мача, а от своя страна младият канадец развърза форхенда си и благодарение на него притисна в достатъчна степен от основната линия швейцареца, за да се върне в мача.

Логично с оглед на показаното от сервис линията сетът се реши в тайбрек, след като и двамата не допуснаха повече колебания от начален удар. В дългия гейм Федерер направи минипробив още в първата точка след чудесен блок ретур и разиграване, в което успя да надделее от форхенд, но Раонич се върна бързо още в третата точка, когато успя да излезе на мрежата и дългия му обхват там го спаси. Последва и нов минипробив за канадеца, след като форхенд на Федерер от рутинна позиция спря във филето на мрежата, а след това Раонич затвори очите и изблъска страхотен форхенд-ретур право на основната линия, повеждайки с 5:2 и затваряйки със 7:2 точки след два мощни сервиса.

Трети сет


Всичко или нищо – и още в първия гейм, на свой сервис, Федерер беше поставен под напрежение от все по-смело играещия канадец. Раонич получи точка за пробив след като ръката на швейцареца се постегна и той не направи както обикновено хубаво контрапие, което доведе до грешка от форхенд в следващия удар. Благодарение на добър сервис обаче Федерер неутрализира, но след това при два шанса не можа да затвори гейма и нова грешка от форхенд даде втори шанс на Раонич. И той бързо беше зачеркнат, този път с ас, но канадецът се добра до трети шанс с бомбен печеливш форхенд диагонал, само за да види поредния силен сервис на Федерер. Драмата продължи с пълна сила, след като и двамата си размениха по един бръснещ форхенд, всеки от които кацнал на линията и хвърлил в отчаяние получилия го тенисист, но накрая Федерер успя с малко по-лифтирани удари да измъкне две поредни точки и да не допусне ранен пробив. Веднага след това швейцарецът стигна на два пъти до дюс при подаването на Раонич, но канадецът си взе гейма, без да трябва да спасява точки за пробив.

Неприятностите за Раонич на сервис обаче не закъсняха – в четвъртия гейм. Тогава Федерер стигна до 15:40 след добър минаващ и след грешка от форхенд на канадеца, но Милош веднага пусна в действие бомбения си сервис и не даде никакъв шанс на Роджър.

Драмата нямаше спирка – след като Раонич се измъкна от 15:40 и изравни за 2:2 гейма, дойде ред на Федерер да се справя със същата ситуация. Дотам се стигна след две отлични отигравания на Раонич, който се възползва от липсата на решителност на Федерер при 15:30 и наказа предпазливо изигран форхенд от страна на швейцареца. Последва обаче рецитал на Маестрото на сервис – невърнат първи, макар и за малко, ас и още два невърнати начални удара.

Високата влажност, голямата жега и свирепата битка все повече изтощаваха двамата, но качеството на игра не падаше, а шестият гейм на сета се присъедини към плеядата от невероятно драматични. В този гейм Федерер стигна до две точки за пробив след божествени изпълнения, особено от форхенд по правата, но Раонич показа железни нерви и не трепна, играейки максимално агресивно и спасявайки кожата, а и Федерер при първия шанс като че ли не взе правилно решение и изигра лоб от движение вместо да пробва силен минаващ по правата от бекхенд и високият канадец го пресече със смач.

Дългият мач на Раонич с Кеи Нишикори обаче вече даваше повече отражение върху канадеца и дойде решителният момент – 5:4 гейма за Федерер, сервис на Раонич, 30:30 и ... двойна грешка на канадеца, т.е. мачбол за Федерер. При него швейцарецът получи лукса да играе на втори сервис и успя да притисне канадеца, който накрая не издържа и вкара форхенда в мрежата – победа номер 1000 за Федерер и титла в Бризбън за швейцареца.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички