Федерер срещу Джокович на финала в Индиън Уелс


Федерер срещу Джокович на финала в Индиън Уелс
Снимка: Getty Images/Guliver

2015 0

Мечтаният финал на Мастърса в Индиън Уелс е вече факт – световният номер две Роджър Федерер надделя в два сета над Милош Раонич – 7:5, 6:4 и ще се изправи срещу лидера в мъжката тенис ранглиста Новак Джокович. Това ще е повторение на финала от миналата година, в който Ноле направи пълен обрат и взе титлата след победа с 2:1 сета.  За двамата това е втори финал за годината един срещу друг – в Дубай спечели Федерер в два сета.

Още преди мача беше ясно – ще се гледа типичен мъжки тенис, с доминация на сервиса, с колкото се може повече топовни начални удари и мощни форхенди на Раонич на бекхенда на швейцареца, който от тази страна срещу силови играчи традиционно ползва комбинация от блок ретури и сечени бекхенди, за да ги кара да генерират сила, да удрят топката под нивото на мрежата възможно най-много и да се изморяват в течение на срещата.

Първата нелоша възможност беше пропусната от Раонич, който при 2:1 и 15:30 на сервис на Федерер не се възползва от факта, че успя да притисне бекхенда на швейцареца и получи по-къса топка, но при смяната на диагонала с права нацели мрежата. И след като изпусна този шанс да се добере до 15:40, още в следващия гейм Федерер стигна до шанс за пробив след коварен леко скъсен сечен бекхенд, който Раонич не можа да прехвърли през мрежата. Отговорът на младия канадец обаче беше типичен за него – два поредни аса и един сервис, при който Федерер само докосна топката с ракета.

След тези два напрегнати гейма, двамата тенисисти станаха много убедителни на сервис, като все пак в геймовете на Федерер имаше повече разигравания, но швейцарецът направи няколко уникални изпълнения в защита, главно от бекхенд. И така до 5:5 гейма, когато Федерер успя да укроти на два пъти мощни сервиси на Раонич със слайс ретури и да докара нещата до 15:40. Канадецът спаси първия шанс с ас, а при втория успя да стъпи в корта и да натисне форхенда, принуждавайки Федерер да изкара бекхенда си в аут. Швейцарецът обаче се вкопчи в бекхенда и отново с коварен слайс накара Раонич да сбърка, стигайки до трети шанс за пробив в гейма и го реализира, отново след много нисък сечен ретур, който канадецът изкара в аут. Последва светкавичен сервис гейм за Федерер, който го затвори на нула – 7:5.

Вторият сет започна с ново 15:40 на сервис на Раонич след нова отлична защита от бекхенд на швейцареца. Той опита чип енд чардж на първия шанс, но ретурът се получи къс и Раонич го размина, а после спаси и втория шанс. След това обаче милост нямаше – нов пробив за Маестрото и добър старт на втората част за него.

При 2:1 за Федерер Раонич най-накрая стигна до шанс за пробив, но швейцарецът го спаси с хубав сервис и се измъкна без повече проблеми. И макар канадецът да опитваше, всъщност в ключови моменти сам се провали – с пропуски от чисти позиции в моменти, в които поне можеше да постави Федерер пред 15:30, като например в осмия гейм, когато от два метра на мрежата не уцели празен корт.

5:4 и сервис на Федерер за мача. Точно тогава се видя ясно, че Роджър е в лек спад и Раонич стартира със страхотен минаващ от бекхенд по диагонала, като след това се добра до 0:30. И тогава канадецът не се възползва от омекотена от филето на мрежата топка, като пак пропусна и оттук насетне не взе и точка – 6:4.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички