Федерер отново се оказа прекалено висока летва за Григор


Федерер отново се оказа прекалено висока летва за Григор
Снимка: Getty Images/Gulliver

12165 0

Григор Димитров отново не успя да стигне до мечтаната първа победа срещу Роджър Федерер. Първата ни ракета загуби на 1/8-финалите на "Уимбълдън" с 4:6, 2:6, 4:6 и за пореден път остана без отговор на брилятната техника на Маестрото.

Българинът допусна 6 двойни грешки, а и форхендът му се пропука в много ключови ситуации, което още повече усложни ситуацията за Гришо. Играта в първия сет бе изключително равностойна или поне до 4:4. В деветия гейм Федерер успя да стигне до пробив, който се оказа достатъчен за спечелване на частта. За 30:15 Григор записа впечатляваща точка, преминавайки бързо от защита в атака. За съжаление, заради грешен форхенд Федерер стигна до точка за пробив, която бе отразена с ас на Григор - първият му е двубоя. Българинът направи двойна грешка, но след ретур в аут отрази и втория брейкбол в частта. С отличен начален удар нашият взе предимство, но пропусна геймбола, а отново форхенда го предаде и пред третата точка за пробив остана безсилен. В следващия гейм Федерер очаквано не допусна изненада и затвори сета.

Във втората част Федерер стигна до пробив в петия гейм и то най-вече заради колебливата игра на Григор. Той направи още две двойни грешки, с което общият брой в срещата станаха 6. При първата брейкпойнт прати топката в аут след удар с рамката на ракетата. След като затвърди, швейцарецът направи още един пробив, въпреки че Григор водеше с 30:0 в гейма. При 30-30 Димитров направи двойна грешка, с която осигури брейкбол на съперника, а после пресили форхенд по обратния диагонал. Без затруднение Федерер затвори частта с 6:2.

Също както и във втория сет, така и в третия Маестрото взе проднина в петия гейм след нов пробив. Първата бе отразена с ас, а при втората бекхендът му се оказа прекалено дълъг. При 3:4 за швейцареца, най-накрая Григор стигна до възможност за пробив, който осъществи. Българинът получи 3 брейк-пойнта, пропусна първите два, но след агресивна игра успя да реализира третия. Това обаче не би никак от полза, тъй като още в следващия Федерер върна пробива, а след това и не сгреши на подаването, с което се класира на 1/4-финалите на "Уимбълдън".

Първи сет

1:0 Още на първото си подаване българинът трябваше да отрази точка пробив, след като при равни 40 направи двойна грешка. Гришо обаче отрази след ретур в аут на швейцареца и след два ретура в мрежата Димитров поведе.

1:1 Федерер даде само точка на Григор и изравнява резултата. 

2:1 Григор показ добър сервис, въпреки че загуби две точки. След грешка на Федерер при решителната точка, хасковлията печели гейма. 

2:2 Григор изостана 15:40 и на геймбола прати топката в аут.

3:2 Този път Гришо бе по-уверен в подаването си и даде само точка на Федерер.

3:3 Гейм на 0 за швейцареца.

4:3 Федерер така и не намери начин, по който да се справи със сервиса на българина и гейм на 15.

4:4 Втори ас за Роджър от началото на срещата, с който отново изравнява резултата.

4:5 (пробив) За 30:15 Григор записа впечатляваща точка, преминавайки бързо от защита в атака. За съжаление, заради грешен форхенд Федерер стигна до точка за пробив, която бе отразена заради ас на Григор - първият му е двубоя. Форхендът на Димитров обаче отново изневери и при третата възможност за пробив в гейма, успя.

4:6 Гейм на 0 и сет за Федерер

Втори сет

1:0 Първи гейм на 0 за Григор. 

1:1 И Федерер с експресен гейм, в който също нямаше много разигравания. 

2:1 Първата ни ракета направи две двойни грешки, но въпреки тях съумя да спечели подаването си и да го затвори с ас. 

2:2 При 15:40 българинът прати форхенд в мрежата отново равенство, като Григор все още не знае как да отрази сервис геймовете на Федерер.

2:3 (пробив) Григор отново показа колеблива игра, записвайки нови две двойни грешки, които обаче този път не бяха подминати от Маестрото.

2:4 Пробивът е затвърден.

2:5 (пробив) Григор загуби гейм, в който водеше с 30:0. Без да прави кой знае какво Федерер стига до втори пробив и ще сервира за преднина 2:0 сета.

6:2 Швейцарецът поведе с 40:0, Григор спечели две последователни точки, но не успя да стигне до нещо повече.

Трети сет

1:0 Отличен сервис и откриващ гейм на 0 за Григор. 

1:1 Само точка за Димитров и с неспасяем сервис по диагонала за затваряне на гейма.

2:1 Димитров спечели подаването си, като геймът приключи с ас на сметката на българина.

2:2 Пореден светкавичен гейм за швейцареца.

2:3 (пробив) При равни 40 Димитров сбърка лесен форхенд на празен корт, но с ас отрази брейкбола. Григорсе изправи пред нов брейкбол, на който бекхендът му се оказа прекалено дълъг.

2:4 Пробивът е затвърден.

3:4 Григор обърна гейма от 15:30 и запазва, макар и малко, интригата в сета и мача.

4:4 (пробив) Най-накрая Григор стигна до възможност за пробив, който осъществи. Българинът получи 3 брейк-пойнта, пропусна първите два, но след агресивна игра успя да реализира третия.

4:5 (пробив) Швейцарецът се възползва от от поредица от грешки на Димитров и върна моментално пробива.

4:6 Маестрото дръпна 40-0, а на втория мачбол Димитров сбърка.

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Анди Мъри постигна чисата победа след 2 часа и 23 минути игра, което означачава, че Гришо съвсем скоро трябва да излезе на Централния корт.

По-рано днес Винъс Уилямс разгроми с 6-2, 6-2 за 64 минути игра хърватката Аня Конюх. Следващата съперничка на по-голямата от сестрите Уилямс е младата латвийска сензация и шампионка от Ролан Гарос 2017 Елена Остапенко.

Мечтаният сблъсък закрива програмата на Централния корт, която стартира в 15:00 ч. българско време. Двубоят на Григор започва веднага след края на Анди Мъри – Беноа Пер, което означава, че ще видим Димитров и Федерер на корта след 18:30 часа българско време.

Първата ни ракета няма победа над 18-кратния шампион от Големия шлем от 5 изиграни мача помежду им. Двамата с швейцареца за последно се срещнаха на Australian Open миналата година, когато Димитров отстъпи с 1-3 сета, а 1/8-финалният мач на тазгодишния "Уимбълдън" ще е първи в съперничеството им на трева. До момента двамата са мерили сили единствено на твърда настилка.

Григор винаги е бил сравняван с рекордьора по титли от Големия шлем, като още в началото на кариерата му на Димитров бе лепнат прякора "Бейби Фед". Българинът многокрактно пък е споделял, че именно Федерер е неговият идол.

От ATPWorldTour.com обрънаха също специално внимание на сблъсъка, пишейки, че Григор може да изненада неприятно Федерер. „Нито един от двамата не е изгубил сет до този момент в турнира, но Димитров успя да запише по-категорични победи в своите мачове като резултат. Българинът е загубил само 12 гейма в последните си осем изиграни сета".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички