Федерер не успя - Краля на ретура Джокович отново е първенец на "Уимбълдън"


Федерер не успя - Краля на ретура Джокович отново е първенец на "Уимбълдън"

3948 0

Световният №1 Новак Джокович е новият-стар крал на тревата на "Уимбълдън", след като в мегасблъсък срещу Роджър Федерер стигна до заслужена победа със 7:6 (1), 6:7 (10), 6:4, 6:3 пред пълните трибуни на Централния корт.

Швейцарският рекордьор по титли от турнира стигна пръв до пробив в мача, но той веднага беше пробит от Ноле и така първият сет беше решен от тайбрек. В него Роджър записа само точка и загуби първата част.

Втората също беше решена от тайбрек, в който швейцарецът спаси цели 6 сетбола, а с фамозни удари в края изравни и показа, че може да се бори за титлата на "Уимбълдън".

Най-силното оръжие на Федерер в турнира - сервисът, изневери на бившия №1, като Джокович започна да праща много дълбоки ретури, които разбиха ритъма на съперника му. Това доведе до повече непредизвикани грешки от ракетата на Федерер, който допусна три пробива в следващите два сета и в крайна сметка се прости с шанса си за 18-а титла от Шлема, 8-а от "Уимбълдън" и първа от 2012 година насам.

За Джокович това е 3-и триумф в "Ол Ингланд Клъб", както и втори пореден. Разликата на върха в световната ранглиста между двамата тенисисти ще се запази, след като този мач бе повторение на миналогодишния финал.

Ноле се превръща в първия тенисист, който защитава титлата си в турнира именно след Федерер (2003-07). Решаващи за загубата на Роджър пък се оказаха непредизвиканите грешки, които бяха 35 на брой срещу едва 16 за Новак. Освен това швейцарецът вкара 67% от първия си сервис, което е под средния показател на бившия №1 в предишните мачове от надпреварата. Джокович пък спечели 51% от разиграванията при втори сервис на Федерер.

ПЪРВИ СЕТ

Срещата почна с начален удар на швейцареца, който записа бърз гейм на 0. Ноле имаше малко повече проблеми и позволи две точки на своя съперник, но сравнително бързо изравни след гейм на 30 - 1:1. При втория сервис-гейм на Федерер се стигна до 30:30, при което швейцарецът не успя да вкара първи начален удар. Въпреки това успя да натисне Ноле и след две грешки от ракетата на сърбина резултатът стана 1:2 при първата пауза.

Световният №1 отново имаше проблем в своя сервис-гейм, но при 30:30 Федерер записа две непредизвикани грешки - 2:2. След бърз гейм на 0 швейцарецът отново дръпна с гейм в резултата - 2:3. Последва изключителен гейм за 7-кратния победител в Лондон, който натисна сериозно Ноле и с разнообразна игра стигна до 0:40. Той реализира още първия си брейк пойнт и поведе с 2:4. Последва моментален рибрейк - при 30:40 Федерер атакува с форхенд на бекхенд страната на Джокович и излезе при мрежата, но не успя да вкара последвалото воле - мрежа и 3:4. Последваха два гейма на 0 за сервиращите и 4:5.

След поредица от бързи геймове за сервиращите в 12-ия се стигна до точка за пробив в полза на Роджър. Ноле сбърка от бекхенд за 30:40, но след това със страхотен сервис се защити. Това се повтори и в следващите две точки, като Федерер пропусна нова възможност да пробие, а Ноле се добра до тайбрек - 6:6.

Още при първата точка Джокович стигна до мини-пробив, след като успя да догони топка при мрежата и реализира уинър. Последва още един за сърбина и ключова преднина от 4:1. Това беше напълно достатъчно за Джокера, който взе своите два сервиса лесно, а след двойна грешка на Роджър Ноле взе първия сет - 7:6 (1).

ВТОРИ СЕТ

Началото на втората част беше спокойно - къси разигравания и бързи геймове за сервиращите - 2:2. Петият гейм също се очертаваше да е такъв при 40:15, но Федерер записа 3 поредни точки и можеше да пробие. Последва дълго разиграване, при което Ноле прати топка на линията и успя да се защити. Още няколко пъти се стигна до равенство преди Джокович да запише форхенд уинър за 3:2.

След оспорвания гейм двамата се върнаха към темпото на сета и Ноле взе пореден сервис гейм, с който поведе с 5:4 - Федерер на сервис за оставане в сета. Стигна се до ситуация 30:40, когато Федерер вкара много лек втори сервис. Джокович обаче подходи пасивно и прати топка в аут, а до края на гейма не получи повече шансове - 5:5. При 30:0 Ноле допусна непредизвикана грешка, която беше последвана от 2 страхотни уинъра на Роджър. Той обаче прати топка от агресивен форхенд в мрежата - 40:40. Ноле успя да пробие защитата на Роджър и в крайна сметка се измъкна от сложната ситуация за 6:5. Гейм на 30 за швейцареца прати мача и втория сет в тайбрек.

Той започна идентично, но в полза на Роджър - мини-пробив, но този път Ноле веднага го върна, а осъществи още един след непредизвикана грешка на Федерер. Джокера поведе с 3:1 и натисна здраво на бекхенд страната на своя опонент, но швейцарецът издържа и в крайна сметка с минаващ удар изравни мини-пробивите. С нов отличен ретур световният №1 дръпна с 4:3 и два нови сервиса за него. Ноле реализира нови две точки, но Федерер успя да спаси два поредни сетбола, включително и след разиграване с 27 удара. Последва мощна атака на Джокович по форхенд диагонала, но Федерер отгатна посоката и успя да прати дълбок бекхен за 6:6. Следващият минаващ удар на рекордьорът по титли на "Уимбълдън" обаче не мина - 7:6 и нов сетбол за Ноле. Ас от втори сервис и атака при мрежата обърнаха резултата до 7:8 и първи сетбол за Федерер. Ноле се защити с директна точка от сервис, а при следващото разиграване Федерер пропусна отлична възможност за атака по правата и сбърка - 9:8 за Новак. Федерер изравни, но след това Ноле се отчете с фамозен ретур на линията - 10:9 и сервис за Джокович. Последва дълго разиграване, при което сърбинът прати топка в аут, а при следващия му сервис Федерер записа невероятен ретур - 10:11. Роджър не вкара първи сервис, но при втория излезе на мрежата и с две волета успя да затвори сета - 10:12 и 1:1.

ТРЕТИ СЕТ

За разлика от предишните сетове в третия още в началото Ноле стигна до две точки за пробив. Роджър се защити и на свой ред стигна до точка за пробив в следващата част, но и Джокера показа здрави нерви и издържа на атаката. Така се стигна до третия гейм, в който при предимство за Джокович Федерер имаше лесен удар при мрежата. Той обаче прати топката в аут и сдаде гейма - 2:1 за Ноле и негов сервис. С гейм на 15 сърбинът затвърди своя пробив - 3:1.

След пауза заради дъжд мачът беше подновен. При 30:30 Ноле се защити от атака с отличен пасинг шот, а след това поведе и с 4:2. Гейм на 0 за Федерер отново намали разликата до 4:3. Джокович обаче не трепна при следващите си две подавания, предаде само една точка и спечели сета след 6:4.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

Двамата почнаха много внимателно сета, като никой не успяваше да пробие подаването на своя съперник - 2:2. Това се промени в 5-ия гейм, когато Ноле нанесе своя удар.С дълбоки ретури той си осигури предимство в разиграванията, а при 30:40 в своя полза прати още един дълбок ретур на бекхенда на Роджър - удар в мрежата и 3:2 за Джокович.

До края на сета силите на Федерер приключиха, докато Ноле регистрира още един пробив и спечели с 6:3.

Преди двубоя

Двамата се изправят на финал за втора поредна година, като по време на миналото издание в епична 4-часова битка Ноле се поздрави с титлата след 6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 5:7, 6:4.

Драмата изглежда гарантирана и сега, след като Роджър се намира в отлична форма, а сервисът му е безупречен. Именно благодарение на този елемент той беше пробит един-единствен път по време на настоящия турнир. Дори Анди Мъри не успя да се справя с първия удар от ракетата на Роджър, но сега Федерер се изправя срещу най-добрия посрещач в света.

Ноле показва леки колебания в играта си напоследък, а загубата на финала на "Ролан Гарос" определено му се отрази негативно. Въпреки това единствено на осминафиналите Джокера показа колебания и едва не беше изхвърлен от Кевин Андерсън. Също така сърбинът има над 3 часа повече на корта от своя съперник и това може да се окаже решаващо в двубоя.

Федерер има 17 титли от Големия шлем, а настоящият "Уимбълдън" може да се окаже последният му шанс да вземе трофея от любимия си турнир. На 33 години и 11 месеца той е най-възрастният финалист в турнир от Шлема от 1974 година насам и, въпреки че се намира в отлична физическа форма, сам съзнава, че това ще бъде един от последните му шансове за триумф на най-високо равнище.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички