Фамозно: Григор Димитров разказа играта на тенис елита - само 4-ма го превъзхождат


Фамозно: Григор Димитров разказа играта на тенис елита - само 4-ма го превъзхождат
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images

2629 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров изпрати втората най-успешна година откъм класиране в своята кариера. Върхът за него остана третото място през 2017 година, когато спечели и финалния мастърс на най-добрите 8 в края на годината.

През 2023-та обаче първата ни ракета се радваше на победи в последните седмици от сезона, каквито не беше нареждал в такава последователност и преди 6 години. Той сломи противници като Карлос Алкарас, Даниил Медведев, Стефанос Циципас, Хуберт Хуркач и други.

Именно се представянето си в края си заслужи привилегията да попадне в изключително класни и престижни класации. Тази, която най-много впечатлява, е за тенисистите, които са съумели да запишат най-много победи срещу колегите си от топ 10.

Там лидер е Новак Джокович със 17, следван от Яник Синер (13), Даниил Медведев (12) и Карлос Алкарас (11). И веднага след тях, пети по този показател, е 32-годишният Григор Димитров със 7. Зад него остават имена като Алекса де Минор (6), Андрей Рубльов (5) и Холгер Руне (5).

Кошмарът му за годината, единственият, който срещна Димитров цели 4 пъти и го победи във всеки от тях - Александър Зверев, дори не е в подреждането. Григор попада и в други доста интересни класации.

Той е десети по процент спечелени срещи - 66,1%. Там лидер е Новак Джокович (88,9%), следван от Карлос Алкарас (84,4%), Яник Синер (81%), Даниил Медведев (78,6), Тейлър Фриц (70,1%), Андрей Рубльов (68,3%), Стефанос Циципас (68%) и Александър Зверев (67,1%).

Българинът попада и в класацията за най-много победи над представители от топ 20. Там лидер е Медведев (27), следван от Джокович (25) и Алкарас (24). Димитров е седми с 10, а точно зад него е Зверев с 9. Освен това Григор Димитров записа и впечатляващо постижение за последните 11 години.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички