Експресен старт на Григор Димитров на "Уимбълдън"


Експресен старт на Григор Димитров на "Уимбълдън"
Снимка: Guliver/GettyImages

16080 0

Григор Димитров започна с успех тазгодишното си участие на ""Уимбълдън"". Световният №11 стигна до "чиста" победа срещу Диего Шварцман след 7:6, 6:2, 6:2 на корт №12 в "Ол Ингланд Клъб".

Трисетовият успех обаче не дойде никак лесно, тъй като българинът имаше сериозни проблеми с началния си удар, особено в първите две части на срещата. Той сервира под 50% от първи сервис в първите два сета, но слабата игра на Шварцман на трева му позволи да спечели.

Особено трудно за Григор беше в първия сет, когато той поведе с пробив, но след това допусна два брейка и изоставаше с 5:6 и сервис за Шварцман. Димитров обаче върна пробива, а след това спечели и тайбрека, за да поведе в мача.

Българският представител ще срещне Маркус Багдатис в следващия кръг, с когото са добри приятели. Очаква се срещата да се играе в четвъртък.

ТРЕТИ СЕТ

ПРОБИВ! 1:0 - Григор Димитров стигна рано до пробив, след като Шварцман определено се предаде.

2:0 - Безпроблемен гейм за българина и той повежда убедително в третия сет.

2:1 - Шварцман показа, че все още не се е предал напълно, след като реализира няколко отлични точки и запази интригата в сета.

3:1 - Димитров беше притиснат в първите точки на гейма, но показа отлична защита с минаващи удари по двете прави за 30:15, а след това взе и гейма на 15.

ПРОБИВ! 4:1 - Шварцман започна убедително с два аса в началото на гейма, но Григор съумя да обърне развоя, добра се до 40:40, а сгрешено воле на съперника му даде точка за пробив. Нов удар в мрежата на Шварцман и Григор поведе с 4:1.

5:1 - Бърз гейм за Григор Димитров.

6:2 - Размяна на следващите два гейма, като Григор спечели подаването си на 0 - победа за Димитров в три сета.

ВТОРИ СЕТ

ПРОБИВ! 1:0 - Обратът на Димитров в първия сет доведе до срив в играта на Шварцман, който допусна няколко неточности и беше пробит на 15 още при първото си подаване.

2:0 - Две двойни грешки и удар в мрежата доведоха до 15:40 в полза на Шварцман, но Димитров отговори подобаващо - смач при мрежата и ас за равенство. Последваха две разигравания, в които опонентът му сбърка и Гришо защити подаването си.

2:1 - Гейм на 15 за Шварцман.

3:1 - Най-лесният сервис гейм за българина, който за под 2 минути спечели на 15.

3:2 - Трети пореден гейм на 15.

4:2 - Много тежък гейм за Григор Димитров, завършил с прекрасна точка от негова страна. При най-доброто разиграване в мача до момента, двамата се надиграваха при мрежата. Шварцман успя да атакува по правата, но Димитров успя да стигне до топката и на свой ред пусна страхотен прехвърлящ удар.

ПРОБИВ! 5:2 - Последната точка на 6-ия гейм във втория сет определено вдъхнови Григор, който достигна до 3 точки за пробив в следващата част. При втората Шварцман допусна двойна грешка и Димитров поведе с 5:2.

6:2 - Григор печели на 0 и дръпна с 2:0 сета в мача!

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор Димитров започна мача на свой сервис, но след две  грешки от бекхенд и една двойна грешка, той подари на Диего Шварцман три точки за пробив. 11-ят в света успя да стигне до равенство, а секунди по-късно спечели подаването си.

Пробив! 2:0 - Веднага след като отрази три точки за пробив, българинът сам стигна до три точки за 2:0 и още първата бе осъществена.

3:0 - Вторият сервис гейм на Гришо бе спечелен далеч по-лесно, като той загуби само една точка.

3:1 - Нов труден гейм за аржентинеца, който в крайна сметка бе спечелен.

Пробив! 3:2 - Колеблива игра от ракетата на българския №1 позволи на Шварцман отново да стигне до три точки за пробив, като този път Димитров не успя да се спаси.

3:3 - Този път аржентинеца бе повече от убедителен и взе подаването си на 0.

4:3 - Григор от своя страна отново бе колеблив, стигна се до 40:40, но в крайна сметка геймът бе на сметката на сервиращия.

4:4 - Шварцман продължи с убедителната игра, когато сервира и записа нов лесен гейм.

5:4 - Отговорът на Димитров не закъсня - гейм на 0.

5:5 - Надмощието на сервиращия продължи, като Шварцман отново изравни резултата.

Пробив! 5:6 - Играта на българина изведнъж отново се разколеба и от 30:15 се стигна до точка за пробив за Шварцман - 30:40. След грешка в близост до мрежата на световния №11, аржентинецът излезе напред в резултата.

Пробив! 6:6 - Димитров хвърли всички сили в гейм №12, поведе от началото, стигна до точка за пробив при 30:40 и след бекхенд в мрежата на опонента си Гришо върна пробива.

СЕТ! 7:6 (4) - Тайбрекът започна добре за българина, който направи мини пробив за 2:1, но с двойна грешка пропиля аванса си. Двамата смениха местата си при 3:3, след което Димитров записа два минипробива и стигна до сетбол при 6:3, като при втората възможност затвори частта.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Българинът е изключително близо до завръщане в топ 10, като посреща участието си в третия турнир от Големия шлем под №11. Ако премине през 3-ия кръг на надпреварата, Димитров ще запише нови точки към актива си и може да изпревари Милош Раонич или Жо Вилфред Цонга.

Днешният съперник на Григор - Шварцман, няма значителни успехи на трева, като предпочитаната за него настилка е клей. На трева той е в серия от 5 поредни загуби във всички турнири, докато Димитров играе отлично на най-бързата настилка.

До момента двамата имат 2 сблъсъка, в които размениха по една победа. Димитров спечели в Ченгду на по-бърза настилка, докато Шварцман спечели финала в Истанбул през 2016 (клей).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички