Експресен Григор Димитров с победа в първия си мач за годината на турнира в Мелбърн


Експресен Григор Димитров с победа в първия си мач за годината на турнира в Мелбърн
Снимка: Getty Images/Gulliver

12737 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна отлично и с успех в ATP 500 турнира в Мелбърн - "Мъри Ривър Оупън". Хасковлията се справи за 1 час и 8 минути с Андрю Харис след 2:0 сета (6:3 6:3 в отделните части) на 1/16-финалите от състезанието.

На осминафиналната фаза Гришо ще се изправи срещу 114-ия в световната ранглиста Алексей Попирин. Той, както и Харис, също е от Австралия, като си осигури сблъсък с Димитров, след като се справи с около два пъти по-високо ранкирания Томи Пол с 6:4 6:3.

В двубоя срещу Андрю Харис Григор не остави никакви съмнения кой е по-качественият тенисист, но въпреки това си пролича, че това е първият му мач за годината, допускайки повече грешки, отколкото ни се иска. Въпреки тях, в нито един момент не останаха съмнения кой от двамата ще надделее.

За целия сблъсък Гришо допусна един пробив, който дойде в първия сет. В тази част обаче той реализира цели 3 такива и нямаше последствия. Във втората част Харис дори не се доближи до пробив въпреки немалкото двойни грешки чак до последния гейм. Тогава Димитров бе поставен под напрежение, но с 2 поредни аса, последвани от страхотна комбинация, затвори мача.

РАЗВОЙ НА ДВУБОЯ

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Димитров продължи с доброто си представяне от края на миналата част, като я пренесе и във втората, спечелвайки подаването си без никакви проблеми.

1:1 - Този път Харис бе убедителен и се справи с арсенала от удари на Гришо, като му даде само точка.

2:1 - Григор сервира отлично с изключение на още една двойна грешка. Два аса и добра комбинация обаче му спечелиха лесно гейма.

3:1 (пробив) - Австралиецът тотално рухна и серви ужасяващо, допускайки и двойна грешка. Димитров се възползва и го проби на 0.

4:1 - Нова доза асове и пробивът е затвърден. Българинът се представя все по-убедително и отново не даде точка на съперника.

4:2 - Този път Харис взе своето подаване и даде само точка на Гришо.

5:2 - Пореден ас и пореден гейм без проблем на собствен сервис за българина. Харис така и не може да вземе повече от една точка през този сезон, когато Димитров сервира.

5:3 - Австралиецът взе подаването си на 0 и се задържа в мача. Поне засега.

6:3 - За първи път в сета Харис се доближи до пробив, но Гришо бе безапелационен след това, записвайки два поредни аса и отлична комбинация, за да затвори мача.

ПЪРВИ СЕТ 

0:1 - Андрю Харис започна отлично мача и с убедителен начален сервис взе първия гейм на 30. 

1:1 - Отличен отговор на Димитров, който печели първото си подаване на 15. 

1:2 - Интересен гейм, в който преобладаваха дългите разигравания и грешките. В размяната на удари след 15:15 Гришо имаше предимство и две грешки на австралиеца доведоха до две точки за пробив в полза на Димитров. Първата беше отразена с отлична атака по форхенда на Димитров (30:40), а втората - с мощен сервис в тялото на Димитров - равенство. Последваха нови неубедителни изяви на Димитров и Харис се спаси във втория си сервис гейм. 

2:2 - Димитров не позволи пропуснатият пробив да го разколебае, като отново беше убедителен на свой сервис. С изключение на един отличен ретур, Харис не затрудни особено Григор и българинът спечели на 30. 

3:2 (пробив) - Геймът започна отлично за Харис, който записа две поредни точки и изглеждаше сякаш няма да има проблем. След това обаче се стигна до маратонски гейм, няколко равенства, неточни отигравания и от двамата. В крайна сметка Гришо се възползва от втората си точка за пробив (общо 4-та в мача), слд като противникът му излезе неразчетено на мрежата.

3:3 (пробив) - Много подаръци от българина за австралиеца, включително и две двойни грешки. Въпреки това, Харис трудно проби, като му бяха нужни цели 4 опита. За първи път в мача Гришо изглеждаше толкова разколебан.

4:3 (пробив) - Трети пореден пробив в срещата. Димитров лесно си набави преднина от 40:15, а от втория опит успя да спечели гейма. Сега остава този път да успее да защити пробива си и да спечели подаването си.

5:3 - Категоричен гейм на 0 за Димитров - нищо общо с миналото си подаване. Харис ще сервира за оставането си в сета.

6:3 (пробив) - Гришо не остави шансове на опонента си, който сякаш рухна и психически, помагайки му с двойна грешка. Трети пореден пробив за българина, с който печели сета.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Харис си осигури двубой с хасковлията, след като победи в първи кръг Таро Даниел с 2 на 1 сета, в отделните части 5:7, 6:4, 7:5. Срещата им продължи около 2 часа и половина и бе изключително оспорван. Гришо пък почиваше в първи кръг.

Димитров и 26-годишният Харис не са се срещали преди и това ще е първи двубой между тях. Мачът ще се състои в сряда и е пети в програмата на "1573 Арена", която започва в 02:00 часа българско време. Това означава, че вероятно Григор ще излезе на корта около 10:00 часа българско време, ако всичко върви по план.

Състезанието се води генерална подготовка преди първия за годината турнир от Големия шлем - Australian Open (Откритото първенство на Австралия). Той ще се проведе от 8-и до 21-и февруари.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички