Един силен сет не бе достатъчен за Димитров и Лазаров, България се сбогува с ATP Cup


Един силен сет не бе достатъчен за Димитров и Лазаров, България се сбогува с ATP Cup
Снимка: Getty Images/Gulliver

10258 0

Тандемът на България Григор Димитров - Александър Лазаров загуби в третата решаваща битка срещу Белгия в опит да продължи напред към следващата фаза в ATP Cup. Отборът ни започна добре, като взе първият сет с 6:3, но след 4:6 във втория и 7:10 в шампионския тайбрек се сбогуваха с турнира.

Днес българите се нуждаеха от победа срещу белгийците, за да завършат на първо място в групата си и да  продължат към 1/4-финалите. Срещите започнаха добре, като Димитър Кузманов спечели срещу Стив Дарсис с 6:0, 6:3 за около час и половина. След това обаче Григор допусна обрат от Давид Гофен, което направи сблъсъкът на двойки решаващ. Така, отборът ни завърши на трето място в група C, а като лидери завършиха великобританците, които ще се изправят срещу домакините от Австралия в първия ясен четвъртфинал от дебютното издание на ATP Cup.

ПЪРВИ СЕТ

Българският отбор трябваше да сервира за началото на срещата, като Димитров започна с ас. Нашите момчета поведоха с 30:0, но белгийците изравниха. Григор отново изведе тима ни напред, но след това направи двойна грешка и се стигна до решителна точка, която бе за нашия тим. В следващото разиграване резултатът бе изравнен най-вече след добри сервиси.

В третия гейм Алекс Лазаров показа чудесен сервис, за който белгийците не намериха отговор и след непредизвикана тяхна грешка подаването се затвори на 15. Четвъртият гейм започна с двойна грешка на Жил, но след два неусшепни ретура белгийците направи 15:30. Лазаров впечатли с форхенд по диагонала, който принуди Флиген да сбърка. Последвала непредизвикана на сервиращия даде две поредни точки за пробив на българите. Първата беше завършена с воле, а при втората грешно отсъждане на съдията на линията лиши националите ни от бърз пробив. Григо обаче обжалва, а след това се пребори и за пробив. Последва гейм на 0 и затвърден пробив за отбора ни.

Белгия обаче "върна услугата" и успя да спре серията на Лазаров и Димитров с подаване на 0 - 4:2. Алекс и Григор успяха да измъкнат много сложен гейм, в който отразиха две точки за пробив. След остър форхенд по диагонала на Лазаров и последвал смаш на мрежата от Григор бе спасена първата точка за пробив. Сгрешен ретур в мрежата на Жил доведе до решителна точка. След страхотен сервис резултатът стана 5:2. Белгия отново спечели подаването си без да загуби точки и намали изоставането си.

Григор Димитров трябваше да сервира в решителния гейм, който не бе спечелен толкова лесно, като се стигна до равни 30. Със силен сервис стигнахме до решаваща точка, която обаче бе пропиляна след салбо воле на Димитров. С нов страхотен сервис по диагонала обаче успя да затвори не само гейма, но и сета.

ВТОРИ СЕТ

Втората част започна по отличен час за нас. С отлична атака от страна на Лазаров резултатът стана 30:0, а след отличен ретур на Григор се стигна до три поредни точки за пробив. Първата бе отразена, но при втората Димитров завърши - 1:0.

Белгийските състезатели направиха страхотни волета и си осигури три точки за рибрейк. Добро воле на Лазаров и агресивната игра на Григор изравниха точките, а след ретур в аут пробивът бе затвърден. Белгийците успяха да спечелят гейма си и да направят резултата 2:1. В четвъртия гейм благодарение на добри ретури Жил и Влиген съумяха да върнат пробива, а след това да вземат подаването си на 15.

Българите обаче не показаха колебание и с гейм на 0 на сервис на Димитров се стигна до 3:3, а бързите геймове продължиха, като белгийците показаха, че нямат намерение лесно да се дадат в двубоя. Лазаров се представи брилянтно на сервис и с помощта на Григор взеха гейма - 4:4. За съжаление обаче следващите два бяха спечелени от Белгия, като първият сервис на Григор спря да влиза и това си оказа влияние. Негова двойна грешка осигури три шанса за спечелване на сета на противника, като още при първото те успяха след добър ретур, за да се реши в шампионски тайбрек.

Шампонският тайбрек започна с добър втори сервис на Влиген в тялото на Григор - 0:1, но Лазров отвърна, а след добри отигвавания на нашите се стигна до преднина от 2:1. За 2:4 се стигна до първия минипробив за Белгия след удар в  в средата между Григор и Александър. Белгийците показаха по-добра игра и стигна до три мачбола при 6:9. Първата бе отразена от Лазаров, но при втората бе сложен край на двубоя.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Победа в тази среща ще осигури на българите класиране за следващия етап, където съперник би бил тимът на Австралия. До момента нашите момчета записаха победи над Великобритания и Молдова с по 2:1, като тази срещу островитяните бе повече от впечатляваща.

Най-добрият български тенисист Григор Димитров имаше възможност да обезсмисли до голяма степен този трети мач от сблъсъка с Белгия и да ни класира напред, но допусна обрат от първата им ракета Давид Гофен и загуби с 1:2. Малко преди това Кузманов осигури аванс за България след страхотна победа с 2:0 над Стив Дарсис.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички