Джокович сломи Григор и показа защо е кралят на Пекин


Джокович сломи Григор и показа защо е кралят на Пекин
Снимка: Getty Images/Guliver

4217 0

По-силен психически – такъв се оказа световният номер едно Новак Джокович в шестия мач с първата ни ракета Григор Димитров Досега двамата бяха играли пет пъти, като Григор имаше само един спечелен мач – този на Мастърса в Мадрид преди две години със 7:6 (6) 6:7 (8) 6:3. И след срещата им в Пекин Григор ще трябва да чака за нов шанс, за да победи сърбина – днес той загуби с 2:6, 4:6, като безспорно Джокович доказа защо е кралят на Пекин – от създаването на турнира през 2010 година досега сърбинът няма загуба, а победната му серия в китайската столица беше увеличена на вече 22 мача.

Първи сет

Жребият беше спечелен от Джокович, който започна да сервира първи и стартира уверено с гейм на нула. Григор отговори на свой ред с добър сервис гейм, но още в тази ранна фаза на мача се видя, че Ноле е малко по-устойчив в дългите разигравания и играе константно на бекхенда на нашето момче – по-слабата му страна.

Григор, обаче, бързо се добра до отличен шанс – 15:40, след като Джокович не успя да контролира на два пъти бекхенда си. За съжаление българинът и в двете точки направи грешки от сечен бекхенд. Димитров имаше и трета възможност, но там сбърка от лифтиран бекхенд. Същото се случи и при четвъртата възможност, дошла след чудовищен форхенд на линията от Григор, който сърбинът не можа да върне. А най-лошото беше, че и при петата възможност Григор не успя и то пак след като удари рамка, този път от форхенд, което позволи на Джокович да вземе гейма си и да получи психологическо предимство.

И точно както повеляват законите на тениса, още в следващия гейм Джокович получи точка за пробив, след като Димитров пропусна правата при опит за атака от бекхенд, а след това, след добър първи сервис, рискува от форхенд и отново сбърка – пробив за световния номер едно.

Лошото развитие на мача не отчая Григор и той се бореше да се върне в срещата, като при 2:4 гейма стигна до нов шанс за пробив след изключителен въртелив минаващ форхенд по правата. И отново, обаче, в решителния момент дойде грешка от сечен бекхенд – т.е. от ретур, което пак позволи на Джокович да се измъкне, макар че в този гейм Григор направи страшно атрактивен удар с отскок с бекхенд с една ръка. А наказанието дойде веднага – нов пробив за Джокович, пак от първи опит, след минаващ удар от бекхенд по диагонал.

Втори сет

И втората част тръгна като първата – убедителен гейм за Ноле, на 15 и по-труден гейм за Григор, който затвори чак след като мина през дюс. Отново обаче Джокович вземаше важните точки, което правеше разликата – при 30:30 и потенциална опасност, сърбинът по невероятен начин стигна скъсено воле на Григор и измъкна точката, докато Димитров поддаде и беше пробит за 3:1 след дълго и изтощително разиграване, в което накрая изкара форхенда по диагонала.

Точно както и в първия сет, Григор веднага стигна до точка за връщане на пробива и най-после успя – след разиграване, в което отигра и удар между краката, тъй като беше хванат в крачка от Джокович и което завърши с прецизен форхенд по диагонала – 2:3. За съжаление обаче радостта трая кратко – още в следващия гейм Джокович пак проби, след като при 30:30 Григор направи двойна грешка, а в следващото разиграване изкара форхенда си на метър аут.

Изглеждаше, че нещата вече са неспасяеми, но нашето момче показа характер - Григор спаси два мачбола на свой сервис след красиви печеливши удари от форхенд и бекхенд, а на начален удар на сърбина стана и чудото – от 30:0 за Джокович, Димитров спечели четири поредни точки, като наниза два печеливши удара от бекхенд, включително на точката си за пробив!

Дойде моментът Григор да вземе своето и да изравни за 5:5 гейма, но точно тогава нещата пак тръгнаха надолу – 15:40 след две грешки от бекхенд. Изчезна и първият сервис на Григор и той приключи мача по възможно най-неприятния начин – с двойна грешка.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички