Джокович счупи велик тенис рекорд на Федерер, но и отсече: Нямам високи очаквания


Джокович счупи велик тенис рекорд на Федерер, но и отсече: Нямам високи очаквания
Снимка: Getty Images/Guliver

1775 0

Новак Джокович записа още един велик рекорд срещу името си. Сърбинът вече е най-възрастният тенисист, който е бил номер 1 в световната ранглиста. Той задмина Роджър Федерер по този показател, като постижението е валидно от въвеждането на класацията на 23 август 1973 година.

Новак Джокович е най-възрастният тенисист номер 1 в света

Джокович покорява света

Ноле го стори на 36 години и 321 дни, като така остави зад себе си легендарния швейцарец, който бе за последно първи на 24 юни 2018 година. Осем са играчите, които са били на върха на 30 или повече години: Джокович, Федерер, Рафаел Надал (на 33), Андре Агаси (на 33), Иван Лендъл (на 30), Анди Мъри (на 30), Джон Нюкъмб (на 30) и Джими Конър (на 30).

Любопитното е, че Джокович е първи по този показател и при жените, не само при мъжете. Серина Уилямс държи рекорда при дамите, като е била първа на 35 години и 230 дни (за последно бе първа на 15 май 2017 година). Джокович дебютира като първи на 24 години (2011 година), а сега започва 420-ата си седмица.

Още: Защо се стигна до "развод" между Новак Джокович и Горан Иванишевич? Хърватинът даде обяснение

2024-та година обаче не е особено успешна до момента за Ноле. Той отпадна на полуфиналите в Australian Open от Яник Синер, а след това сензационно бе отстранен от Нарди на 1/16-финалите в Индиън Уелс. След това и отказа участието си в Маями.

Сега той започва сезона на клей в Монте Карло, но преди началото сподели, че няма особено високи очаквания към себе си. По думите му - това се дължи на начина, по който играе от началото на сезона, както и на факта, че в Монте Карло обикновено не е особено успешен.

Джокович му диша прахта: Григор Димитров се залепи зад Алкарас в "луда надпревара"

"Очакванията ми не са особено високи. Това е заради начина, по който се представям от началото на този сезон, но и заради досегашните ми резултати в Монте Карло, които не са особено добри. Слагам ниска летва пред себе си. Най-важното за мен е да вляза в добра форма на глей и да стигна върховото си ниво. Аз съм от играчите, на които им е необходимо повече време, за да намерят най-добрата си форма" - сподели Джокович. Към момента пък единственият тенисист на 30+ години освен Джокович в топ 19 е Григор Димитров.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички