Джокович отново напляска Мъри


Джокович отново напляска Мъри
Снимка: Getty Images/Guliver

1557 0

18 победи от общо 26 мача – това представлява статистиката на световния номер едно Новак Джокович срещу шотландеца Анди Мъри, който пак прие ролята на губещ в голям финал. Джокович спечели пета титла в Маями с победа в три сета – 7:6 (3), 4:6, 6:0 и всъщност дублира успеха си от миналата година. Дотук сезонът на сърбина е повече от впечатляващ – със само две загуби в официални мачове, срещу Иво Карлович в Доха на четвъртфинал и Роджър Федерер на финала в Дубай, той е убедителен лидер в света на мъжкия тенис.

Типично за стила на двамата, а и за факта, че финалът започна в 13:00 часа източно стандартно време т.е. в най-голямата жега в Маями, срещата изобилстваше с дълги разигравания, като обаче беше ясно, че този, който е по-търпелив и не рискува излишно, ще спечели.

Първият сет премина под знака на пропуснатите възможности от Мъри. На два пъти той успяваше да поведе с пробив – за 2:1 и 3:2 гейма, но моментално губеше подаването си, като в първия случай това беше особено болезнено, тъй като изглеждаше, че шотландецът ще затвърди пробива. Така се стигна до тайбрек и там Мъри рухна, губейки с 3:7 точки.

Изтощителната битка се пренесе и във втората част, но този път пробиви нямаше, а Мъри имаше малкото предимство да сервира първи и да води в резултата. Впечатление направи, че форхендът на Джокович даваше немалко дефект и в моменти, в които обикновено Ноле през годините и мачовете с Мъри е успявал да натисне точно от тази страна, където е по-атакуващ, сега не го постигаше заради непредизвикани грешки. Така, лека-полека се стигна до 5:4 за Мъри и огромният шанс пред шотландеца блесна – 0:40, три поредни сетбола, след двойна грешка на Джокович и страхотен минаващ от форхенд на Мъри, който хвана смач на сърбина по отличен начин, защитавайки се преди това с хубав лоб. И Мъри грабна своето още от първия шанс – с печеливш удар от бекхенд по диагонала право на линията – 6:4.

Третият сет започна крайно драматично – сервис гейм на Мъри, дюс и Джокович успя да върне три смача на шотландеца поред, преди Анди да вкара уж лесно завършващо воле в мрежата и да пробва здравината на ракетата си. Мъри спаси точката за пробив с бекхенд право на основната линия, но Джокович стигна до нов шанс след изтощително разиграване, в което Мъри не издържа физически. И този път прошка нямаше – пробив за сърбина още на старта на решителната част. Последва и нов драматичен гейм, минал пак през равенство, но пак Ноле показа по-здрави нерви и затвърди пробива след размяна на къси топки на мрежата.

Окончателният финал за Мъри беше третият гейм на сета – две непредизвикани грешки плюс двойна дадоха аванс от 0:40 на Джокович. Сърбинът профука и трите шанса, след бекхенд в мрежата, ретур от бекхенд в аут и хубава атака на Мъри, при която шотландецът излъга сърбина с посоката на удара и го матира с чист печеливш бекхенд. Анди, обаче, даде още два шанса на Джокович в гейма, след пропуски от форхенд и бекхенд, но и при двата Джокович не се справи – с минаващ в мрежата и с воле в аут. И когато изглеждаше, че Мъри обръща гейма, Джокович закова печеливш удар за нов дюс, шотландецът пак сбърка смач, давайки шести шанс за пробив на Ноле и този път сърбинът взе своето – или по-точно Мъри му го даде, след като краката му залепнаха за корта и с протягане вкара бекхенда си в мрежата.

Вторият пробив буквално срина Мъри и той рухна тотално, като до края на мача успя да направи едва едно свястно разиграване, с печеливш минаващ бекхенд по диагонала – за 30:40 при 5:0 за Джокович. Това обаче беше крайно недостатъчно и сърбинът „изпече” геврека за шотландеца, след безупречен лоб и печелившо воле.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички