Джокович не се стресна нито от Бердих, нито от дъжда в Монте Карло


Джокович не се стресна нито от Бердих, нито от дъжда в Монте Карло
Снимка: Getty Images/Guliver

1751 0

Трета Мастърс титла при само три изиграни турнира за годината дотук – това представлява колекцията на световния номер едно Новак Джокович на най-високото ниво в мъжкия тенис в два от три сета. На финала в Монте Карло Ноле победи с 2:1 сета шестия поставен в схемата Томаш Бердих – 7:5, 4:6, 6:3, записвайки 19-ти успех от общо 21 срещи с чеха.

Първи сет

Точно както срещу Надал, Джокович проспа началото на срещата, инкасирайки пробив още в първия гейм на мача след две непредизвикани грешки и перфектен печеливш бекхенд по правата на Бердих.

За разлика от Надал обаче, чехът стоеше много солидно на сервис в началото и успяваше да влиза в повечето разигравания с форхенд, което му позволяваше да диктува нещата. И на Джокович му се наложи да вдигне нивото, което стана в шестия гейм. Тогава Бердих пресили на два пъти отлично функциониращия до този момент форхенд и Ноле изкопчи точка за пробив след дълго разиграване. Чехът се спаси с мощен сервис, но след това пропусна лесен форхенд по правата, давайки нова точка за пробив на сърбина. И тя беше реализирана, след като Джокович се справи традиционно отлично в защита и Бердих не издържа, прибързвайки с нов рискован форхенд по обратен диагонал, който отиде в аут.

Връщането на пробива постави Бердих пред психологическо изпитание. И както многократно през годините срещу най-добрите, чехът се провали с гръм и трясък. Той допусна нов пробив, за 3:5, след като направи четири непредизвикани грешки. Крайно учудващо обаче Бердих превъзмогна срива и при сервис на Джокович за сета върна пробива аванс на сърбина, след два страхотни форхенда и след като изчака грешка на сърбина в решителното разиграване, на точка за пробив, записвайки два пробива от само две възможности.

Негативният момент бързо беше преодолян от Джокович, който при 6:5 натисна сервиса на Бердих и успя да направи пробив от трети опит, след като при първите два чехът се спаси с мощен сервис и мощен форхенд.

Втори сет

Вторият сет тръгна малко по-добре за Бердих, макар че още в четвъртия гейм чехът можеше да загуби подаването си, след като имаше аванс от 40:0, но натвори куп глупости, включително сбъркан смач и трябваше да спасява точка за пробив. Бердих, обаче, изпусна големия си шанс в петия гейм, когато се добра до 0:40 на сервис на Джокович след много солидна игра и при втората точка за пробив не можа да направи воле от удобна позиция. Точно в този момент, при 3:2 за сърбина, заваля дъжд

След прекъсването, което трая около час, Джокович моментално имаше шанс за пробив, но изигра точката твърде пасивно, което позволи на Бердих да натисне и да се спаси. Още в следващия, ключов седми гейм, окураженият Томаш наниза два страхотни ретура от форхенд и достигна до точка за пробив. Световният номер едно отговори подобаващо и принуди чеха да сбърка, но след това му се наложи да спасява още две точки за пробив. И след като отрази едната с красив минаващ по диагонала от форхенд, вече при следващата се предаде, натиснат твърде много от мощните удари на Бердих. Това се оказа решаващо за изхода на сета, като Томаш взе необходимите два свои сервис гейма, при това много комфортно – на 15 и вкара мача в решителен трети сет.

Трети сет

Вече фокусиран максимално, световният номер едно набързо проби противника, за 2:0, след като се превърна в познатата връщаща всичко стена и украси пробива си с уникален печеливш бекхенд по правата, изпълнен от паната.

Пробивът оказа унищожително влияние върху Бердих, който забрави всичко положително в играта си от края на предния сет и набързо предаде подаването си за втори път, след като не издържа отново срещу връщащия всичко Джокович. Повел с два пробива аванс обаче, сърбинът се отпусна и позволи Бердих да му върне единия пробив, след два поредни неуспешни опита за лоб срещу високия чех, който ги наказа безмилостно с печеливши смачове. Нещо повече - Бердих спаси две точки за нов пробив, след като показа чудеса от храброст от форхенд, включително клиничен завършващ такъв след разиграване от 35 удара.

Вдъхновен сам от себе си, изведнъж чехът се оказа на само една точка от връщане и на втория пробив - при 2:4. Това стана след два чукоподобни бекхенда по правата, които Джокович само отчаяно изгледа. Но в решителния миг чехът се пропука - на втори сервис, след като Ноле отправи кик на бекхенда на Бердих и той не успя да направи ретура.

Драматичният развой на мача се запази и в осмия гейм, когато Джокович стигна до мачбол на сервис на Бердих, след като чехът водеше с 40:0. С добре контролиран смач Бердих отложи неизбежното, но нямаше какво да направи при 5:3 и сервис на сърбина, който подпечата втората си титла в Монте Карло след 2013 година с гейм на 15.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички