Бердих без проблем свали на земята палача на Гришо в Монте Карло


Бердих без проблем свали на земята палача на Гришо в Монте Карло
Снимка: Getty Images/Guliver

1418 0

Морето не е до колене – тази стара българска поговорка беше научена по горчив начин от палача на Григор Димитров в Монте Карло, Гаел Монфис. Чернокожият французин, който до този момент не беше минавал втори кръг на това състезание, беше разбит от номер 6 в схемата Томаш Бердих с 1:6, 4:6. С оглед на статистиката до този момент – седем победи за Бердих в осем мача с Монфис, резултатът беше повече от закономерен.

Бързо-бързо се изясни кой с какъв подход влиза в мача. Бердих гледаше да е по-агресивен, да се държи близо до основната линия, да не бърза твърде много при подготовката за сервис. Монфис стоеше на два, дори три метра зад основна линия, особено при посрещане, като се стараеше да задържа възможно най-дълго топката в игра и да контраатакува в удобен момент.

Постановката на чеха се оказа по-добра в началните минути и само за три гейма и половина той спечели двойно повече точки от основна линия от французина. Логично Бердих пръв стигна до възможност да пробие – всъщност две поред, 15:40 при 2:1 в негова полза. И пробивът дойде при втория шанс, след разстрелващ ретур от форхенд по правата на Бердих при слаб втори сервис на Монфис.

Този четвърти гейм подейства като разтърсващ удар на Монфис, който пробва да смени тактиката и буквално се самоуби що се отнася до този сет. Бердих записа осем поредни точки, което значеше втори пробив, за 5:1, след като в три от разиграванията на свой сервис още с втория удар Монфис тръгваше необмислено напред и беше разстрелван безмилостно от чеха, който взе своето в първата част с разгромното 6:1.

Разпадаше се ли се Монфис – още в първия гейм на втората част той инкасира нов пробив, след като сбърка при първата появила се трудност и в момент, в който печелеше точка само ако вкара неотразим сервис. Изправен до средата, французинът отново смени тактиката, започна да играе повече сечени удари, включително от форхенд, спечели и едно много дълго разиграване след скъсен удар, който Бердих в желанието си да залепи на основната линия изкара в аут и ... 0:40! И рибрейкът стана факт, от третия опит, след като Бердих сбърка от форхенд в момент, в който изглеждаше, че ще успее да навакса и ще нанесе унищожителен психологически удар.

При едва 38% спечелени точки и на първи, и на втори сервис обаче, не беше изненада, че Монфис пак трябваше да спасява точка за пробив, след като се върна в сета. Той го стори с агресивна игра, но бързо направи грешка от бекхенд след остър ретур на Бердих и този път чехът се възползва, повеждайки пак с пробив след отчайващ сечен удар от бекхенд на Монфис в основата на мрежата.

Монфис не се предаде веднага и при 2:3 и сервис на Бердих успя да достигне до 15:40, вкарвайки повече топспин в ударите си. Точно тогава обаче дефанзивната му постановка на ретур беше максимално използвана от чеха, които и при двете опасности атакува моментално и си взе своето. Това се оказа и последният шанс за Монфис в мача, а Бердих затвори втория сет и срещата с гейм на нула – 6:4. Чехът направи 21 печеливши удара и 18 непредизвикани грешки срещу само 10 печеливши удара на Монфис и 23 непредизвикани грешки.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички