Четири пъти Федерер се върна от "отвъдното" и пречупи Вавринка


Четири пъти Федерер се върна от "отвъдното" и пречупи Вавринка
Снимка: Getty Images/Guliver

2574 0

Турнирът на осемте най-добри тенисисти за 2014 година до днес предложи изключително постна продукция. До днес – до невероятният полуфинал между Роджър Федерер и Стан Вавринка, който донесе инфарктна победа за Федерер с 2:1 сета  - 4:6, 7:5, 7:6 (6). По пътя си към успеха Федерер спаси четири мачбола, три от които на сервис на Вавринка и накрая изтръгна победата, за да се изправи днес в битка за трофея срещу Новак Джокович.

Първи сет


Леко неочаквано Вавринка успя да пробие пръв и всъщност за пръв път да пречупи сервиса на прочутия си сънародник в турнира тази година. Това стана след премерен натиск на бекхенд и рязка смяна с гръмотевичен форхенд на форхенд страната на изненадания Федерер – 2:1 гейма за Стан. С пробива вече окончателно се изчисти стратегията на Вавринка – максимален риск, особено при първи сервис, където направи осем точки в първите си осем опита и здрава игра на бекхенд – коронният удар на Стан, откъдето той има изумително силови изпълнения. Вдъхновеният Вавринка стори и нещо още по-немислимо – втори пробив за 5:2, от втори опит, след страховит печеливш форхенд от ретур. Чак тогава Федерер успя да направи нещо и върна единия пробив, но по-скоро заради грешките на Вавринка, чийто първи сервис съвсем изчезна, но това не беше достатъчно за нещо повече в първия сет – 6:4 за втората ракета на Швейцария.

Втори сет


Мизата беше вдигната – и всички тенис фенове очакваха отговора на Федерер. Във втората част той отново сервираше първи, но малко по-агресивен оставаше Вавринка, докато Роджър, доста нетипично за него, често залагаше и на по-повдигнати топки, с идеята да чака грешки на противника. Тази тактика доведе Федерер до 15:40 на сервис на Вавринка при 3:2 в полза на Роджър. И при двата шанса обаче Вавринка вкара първо ас, а след това Федерер сбърка от подсечен бекхенд от ретур. Федерер имаше и още един шанс в гейма, но пак Вавринка игра на бекхенд и подсеченият удар на световния номер две отново не издържа.

Постепенно играта ставаше все по-брутална, като и двамата не отстъпваха. И така, до 6:5, когато Федерер стигна до уникален шанс – 0:40, след като при 0:15 Федерер успя да улови много трудно воле на Вавринка и да го принуди да сбърка, а след това втората ракета на Швейцария нареди две поредни непредизвикани грешки, първата от които от смач – 7:5 за Федерер и възможност да започне решителния трети сет на собствен сервис.

Трети сет


Началото беше възможно най-ужасното за Федерер – 0:40 на негов сервис, след като не чу и поправка на главния съдия при първоначално отсъден минаващ удар на противника за аут при 0:30, което можеше да обжалва и пробивът стана факт – на 15, след престрелка от форхенд, при която силата на Вавринка се оказа решаваща. На всичкото отгоре топката при 0:30 действително беше в аут и не с малко.

Оттук насетне задачата на Федерер беше много трудна – в два поредни гейма той успяваше да стигне до 15:30, но по-силовата игра на Вавринка го измъкваше. Чак при 4:3 в полза на Вавринка Роджър стигна до шанс за пробив, рискува от форхенд по диагонала, но пропусна за малко. Швейцарският номер едно стигна до още една точка за пробив след атака на мрежата, но Вавринка я спаси, след като на свой ред излезе на мрежата.

Пълната драма беше факт при 5:4 и сервис на Вавринка за мача. Той стигна до три мачбола, но два бяха неутрализирани от форхенда на Федерер, а при третия Вавринка сбърка бекхенд воле. На свой ред първата ракета на Швейцария стигна до три точки за пробив и при последната вече Вавринка се пречупи – пробив в последния момент за Роджър.

Публиката вече беше пред инфаркт – 15:40 на сервис на Федерер. Този път, обаче, Роджър успя да покаже най-доброто на сервис и да се измъкне буквално по терлици. Стигна се до тайбрек и там Федерер пръв направи минипробив – за 1:0, но Вавринка го върна за 2:3. Отново Роджър излезе напред за 4:2 след форхенд на линията, който беше даден аут, но „Ястребовото око” показа друго. При 5:3 точки обаче Вавринка успя да изтиска грешка от бекхенда на противника и върна и този минипробив. Това позволи на Стан да стигне до четвърти мачбол, но този път на сервис на Федерер и Роджър лесно го отрази. А за финал, още на първия си мачбол – при 7:6 точки, великият швейцарец рискува, излезе на мрежата с прецизен сечен бекхенд точно на основната линия и с фино стоп воле взе мача. Така Федерер излиза утре на финал в Лондон срещу Новак Джокович.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички