Ноле "преболедува" японски синдром и се класира за последния мач на сезон


Ноле "преболедува" японски синдром и се класира за последния мач на сезон
Снимка: Getty Images/Guliver

1815 0

30 поредни победи в зала, 13 поредни на Финалния Мастърс в Лондон – това беше чудовищната тенис стена, срещу която днес се изправи най-добре представящият се от младото поколение в мъжкия тенис Кей Нишикори. Японецът за пръв път игра полуфинал на Финалния Мастърс и срещу него застана световният номер едно Новак Джокович – едно брутално предизвикателство. Нишикори обаче вече е доказвал, че може да играе срещу Ноле – в прекия баланс, преди този мач, резултатът беше 2:2 победи, като Кей за последно победи Джокович на полуфинала на тазгодишния US Open. И днес отново доказа, че най-добрите от най-добрите трябва да се съобразяват с него, като измъчи максимално най-добрия тенисист през 2014 година, макар и губейки накрая - 1:6, 6:3, 0:6.

Първи сет


Началото беше много обещаващо – бекхенд срещу бекхенд, с безумно ранно вземане на топката. Зрителите станах свидетели на страхотна такава размяна в петата точка на втория гейм, която Нишикори завърши с фамозен печеливш удар по диагонала. Загубената точка обаче не промени решимостта на Ноле, който проби за 3:1 след добра защита и прекаленото желание на Нишикори да отиграе воле от лесна позиция възможно най-близо до линията, вместо да го подсигури. А Джокович само това и чакаше – на свой сервис той беше повече от железен, като даде само две точки на Нишикори, едната от които при сетбол, когато показа единствената си по-голяма слабост – играта на мрежата. На всичкото отгоре сърбинът проби още веднъж, след като Нишикори просто нямаше отговор на свой сервис и не успяваше константно да извади от игра най-ужасяващото оръжие на Новак – ретурът.

Втори сет

Щеше ли да се промени нещо във втория сет – първият гейм даде бърз отговор и той изглеждаше „не”. Джокович проби за трети пореден път в мача, като не даде шанс на Нишикори, който опитваше да е агресивен от основна линия, но сърбинът не отстъпваше и с уникалното си чувство да взема топката на шпагат не губеше пространство на основната линия.

Точно тогава обаче Нишикори получи подарък – малък венец на усилията си да гони всичко и стигна до точка за пробив. А Ноле помогна максимално, правейки двойна грешка – 1:1. Тя преобърна нещата, след като публиката в „O2 Арена” я аплодира бурно, желайки да види оспорван мач и концентрацията на Джокович видимо падна, явно разочарован от реакцията на феновете. Последва и първият лесен сервис гейм в мача за Нишикори, спечелен на 15, след две поредни грешки на ретур от Джокович. С това увереността на японеца се вдигна, той започна да играе в типичния си стил – с много ранно вземане на топката и лека несигурност се промъкна в играта на Ноле. Отражението от смяната на инициативата блесна в осмия гейм, когато Нишикори проби за втори път в сета – след смела къса топка, последвана от лоб, който Ноле само блокира и японецът завърши топката с безмилостен форхенд диагонал 5:3. Съответно японецът не пропусна възможността и изравни сетовете с гейм на 15 – 6:3.

Трети сет


Още в самото начало Нишикори изтърва огромен шанс – 15:40 на сервис на разколебания Джокович, който направи две нетипични грешки от бекхенд и форхенд. Японецът, обаче, не взе правилните решения в две поредни разигравания и шансът отлетя. Това се оказа твърде много за него и Нишикори направо се разпадна, като подари втори пробив в частта на Ноле в следващия си сервис гейм след двойна грешка и сбъркан бекхенд от елементарна позиция. Така остана само да бъде фиксиран крайният резултат в сета и мача - 6:1, 3:6, 6:0 за Ноле. А Джокович очаква победителя от мача Роджър Федерер - Стан Вавринка, който започва малко след 22:00 часа българско време.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички