Брате Новак, защо остави Григор да плати твоя пир по време на чума?


Брате Новак, защо остави Григор да плати твоя пир по време на чума?
Снимка: Getty Images/Guliver

7030 0

Ако още не сте разбрали, а се надяваме и да не разбирате, коронавирусът е съвременната проказа. В такъв смисъл, че когато си здрав и нямаш симптоми, си приятел, почетен гост, желан партньор. Когато обаче стане ясно, че си позитивен, ти се превръщаш във враг, натрапник, човек, от когото всички странят. Е, изпита го на свой гръб най-добрият български тенисист Григор Димитров, в "братските" Сърбия и Хърватия. Кавичките са на този етап по отношение на някои медии в тези държави и на някои членове на прославена фамилия Джокович. 

Всички знаете как джентълменът Григор, усмихнатият и позитивен българин, беше охулен от бащата на своя приятел и колега Новак Джокович. Сърджан Джокович обвини нашата звезда, че е отишъл в Белград за участие в "Адриа Тур" заразен, разпалил е заразата в сръбската столица и в хърватския град Задар и е нанесъл вреда освен на двете държави, и на семейството на световния номер 1. Става дума за директни обвинения, не за намеци, за догадки и теории. И всичко това - защото Димитров имаше тежкия жребий първи да обяви, че е с коронавирус от всички елитни участници в благотворителните турнири на Новак. Които много приличаха и наистина се превърнаха в пир по време на чума.

Стигна се дотам, че Григор пострада от възпитанието си. От доброто си сърце. Той се превърна в едва ли не народен враг за две държави, след като откликна на една благородна покана, която, освен благородството, имаше и друга цел. А именно да утвърди имиджа на организатора на "Адриа Тур" - Новак Джокович, и да увеличи влиянието му в тениса, и не само. Но това е друга тема. Говорим за "безотговорния" Григор Димитров. Сръбски и хърватски издания, в които изглежда работят ненадминати майстори на конспирацията, разгледаха всяка една крачка и постъпка на българина в Белград и Задар и установиха, че вината му за заразяването е "прозирала". Например в това, че като е кацнал в сръбската столица, е попитал трябва ли да носи маска. Ето, гузен бил, знаел или подозирал, че е носител на вируса...

Пълна глупост! Като един дисциплиниран и възпитан човек, прекарал 3 месеца далеч от дома и от близките си, за да бъде в изолация, Димитров е изненадан от факта, че всички, които среща в Белград, са без маски. Как този, който иска да сложи маска, е виновен пред тези, които не желаят?! По-нататък: всички видяхме клипа от белградската дискотека, на който Григор стои настрани и не участва в бурните танци на голи до кръста тенис звезди. Нормално, има резерви да не нарушава дистанцията, може би след 3 месеца изолация се чувства притеснен да е в нощно заведение, което е пълно с хора. Джокович е този, който го носи на ръце при тълпата и го заставя да танцува с всички. Не видяхме да му шепне в ухото: "Имаш ли коронавирус?". 

Вчера мениджърът на Григор обяви, че той не е получавал предложение да си направи тест за вируса, камо ли да е отказвал такова. Е, къде в действащия спорт в Европа протича състезание, мач, без участниците да бъдат тествани? Що за организация на турнир в пандемия  - без тестове, без дистанция, постоянни събития, изискващи близост между спортистите и между тях и феновете, с много зрители на трибуните, на които дори не е осигурен дезинфектант? 

Да се върнем на обвиненията. В Сърбия вече има "случай Димитров", като се коментират "скрити мотиви" и "задкулисни игри" във връзка с българския тенисист. Говори се дори за "американски лобита", което е абсурдно, тъй като Димитров нито е американец, нито живее там, нито е обикновен инструмент за лобизъм, а уважаван и обичан спортист по целия свят!

И тук на помощ на набедения Григор, защото всеки е невинен до доказване на противното, идва една новина в сръбската преса от 15 юни, или 6 дни преди Димитров да обяви, че е с коронавирус. Новината гласи, че Джокович е имал близък контакт с баскетболиста на Партизан Никола Янкович. Говори се, че тенис звездата трябва да се тества за вируса и да се изолира, защото е потенциален носител на COVID-19. Е, Джокович явно не го е направил, защото няма публична информация, че е с негативен тест, няма изявление. Плюс това, когато сърбинът обяви, че е заразен, той не посочи, че няколко дни преди това е бил "чист", като по този начин отхвърли всякакви съмнения, че именно той е разпространил заразата. Но не го направи.

Така става ясно, че е възможно самият организатор на турнира да е заразил останалите, с които не пестеше селфита, прегръдки и танци. Интересно е още, че медията atvbl.com отбелязва на 15 юни, че на Джокович му предстои да играе в Задар, но при коронавирус в организма му това е под въпрос. Ако никой от тенисистите, играли в Белград, не отиде в Задар, това би отслабило турнира там или дори би го застрашило. Звучи като мотив за покриване на истината за здравето на звездата, но няма да твърдим това, все пак други са майсторите на конспирациите.

Хубава работа, Джокович, ама недостойна. Как постъпи ти с брата българин Димитров? Малко се получи като да поканиш някой в дома си, да не станеш от масата с него, а после да кажеш, че ти е откраднал нещо. Да, в случая Новак Джокович не каза нищо, говори баща му, но това мълчание го прави още по-недостоен в тази ситуация. Новак трябва да проговори, да защити Димитров, да си признае собствените грешки. Иначе "братството" му с българите ще си остане съсредоточено само в слушането на Камелия при поредната победа. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички